Morsdood (HighLife 2002)

1 december 2002


Le Spliff Connect: Hiphoppen in drie talen (Jos Nijsten,HIGHLIFE 2002) – De drijvende kracht achter het Belgische hiphoplabel Spliff Records is Tim Degrande, rapper van de formatie Morsdood. Als cipier in de gevangenis te Ieper – in een vorig leven – had hij nogal wat tijd over om na te denken over alle soorten criminaliteit en maatschappelijke toestanden waarmee hij omringd werd. Hoewel slechts 23 jaar jong rapt hij al acht jaar en maakt hij geëngageerde teksten. Tim woont in Menen aan de Franse grens. De werkeloosheid in dit Le Nord is groot, de erbarmelijke sociale situatie maakt van de streek een geschikte voedingsbodem voor allerlei vormen van criminaliteit, maar ook voor allerlei kunstvormen. Tim’s passie voor de hiphop was groot genoeg om zich volledig met muziek bezig te gaan houden. “Le Spliff connect” is een goedbedacht project waarin boeiende onbekende rapformaties uit België en Frankrijk samengebracht werden en waarin de maatschappelijke puinhoop van racisme en de daaruit voortvloeiende criminaliteit aangeklaagd wordt in drie talen, nl. Nederlands, Frans en Engels.

  MULTICULTUREEL

 “We zijn meer dan alleen maar muzikanten”, zegt Tim. “We verzorgen onze eigen reclame door overal op te duiken op hiphopevenementen, elkaars werk uit te wisselen en samen reclame te maken. Overal worden contacten gelegd met mensen die op de een of andere manier met onze vorm van multicultuur bezig zijn. Om evenwel te ontsnappen aan de geldwolven van de muziekindustrie proberen we vanaf nul onze eigen boontjes te doppen. 

Daarom zijn we begonnen met een project met inhoud en zonder voorgaande. Niet zomaar een tiental nummers op een CD gooien, maar werken met mensen die een zelfde snaar bespelen maar elk op zijn eigen speciale en onafhankelijke manier.”  In België waren Brick 9000 en 9mm eerder al actief als onafhankelijke hiphoplabels. Spliff Records vult nu dat selecte groepje pure hiphoplabels aan. Het zit Tim een beetje dwars dat de grensstreek rond Menen niet geassocieerd wordt met Nederlandstalige hiphop en een beetje als een verloren hoek wordt beschouwd waar niets te beleven valt. Die misvatting wordt nu rechtgetrokken. De talenten en de krachten werden gebundeld en het resultaat mag er zijn. De CD geeft een goed overzicht van wat er beweegt in Noord-Frankrijk en de Westhoek. “Binnenkort verschijnt ook de eerste CD van Morsdood, volledig Nederlandstalig. Maar voor Spliff Records blijft de belangrijkste doelstelling Nederlandstalige en Franstalige MC’s te laten samenwerken.”

 CANNABIS

 Als Tim over cannabis zingt is dat min of meer in bedekte termen. Hij zegt bijvoorbeeld wel dat hij high is maar hij zegt nergens expliciet dat hij blowt. “In de grensstreek is het meer de hasj die gerookt wordt. Dat heeft te maken met de grenscontroles. Die zijn noordwaarts veel strenger dan zuidwaarts. Goeie wiet vind je hier haast niet, goeie hasj wél. En de politie maakt zich daar niet druk over, het heeft bij ons wel degelijk een lage prioriteit. Als de politie ons ziet roken dan maken die hooguit de opmerking dat we dat maar beter wegstoppen en ergens anders gaan blowen.”

 Cool, nu in de rest van België nog.

 “Le Spliff Connect”, met DJ Asfalte & DJ Serom – Morsdood – Phonkla, M’Djomba – Incantation – Doublem – Tacite – Buzz, Six & Thor – Romeo, Bamb, Marto, Asken, Soprano & Ambo Manga – Crême de la crème – Weerwraak – Double Impact – CNN – Mc Gringo, Tcheou, Defi-J. Spliff-Squad