Rijmtechniekers (Aight.be 2005)

1 oktober 2005Reageren uitgeschakeld


Wasteland is al langer een vaste waarde in de Vlaamse/Belgische scene. Naast webzine en forum is wastelandhet ook een min of meer vast familieverband van een aantal mensen die maten zijn sinds day 1, en die op hiphopgebied samenwerken, featuren en elkaar supporten : namens als Billy Palmier, Zoomzoom, DJ Splinta en – voor de iets ouderen onder ons – Ostia & Rhymeshot(frame 313) doen ongetwijfeld wel een belletje rinkelen. Rijmtechniekers, Prev & Xpans, behoren al jaren tot het centrum van deze familie, maar brengen ondanks hun jarenlange activiteit pas nu een eerste demo uit Aight.be sprak met hen en zorgde voor wat tracks zodat u weer helemaal mee bent.

Wie zijn Rijmtechniekers ?

Rijmtechniekers bestaan uit Prevster (Tiegem – Gent) en Xspans (Avelgem), beiden al een pak jaren bezig met hiphop : Xpans een jaar of zeven, Prev een jaar of negen. We zijn in der tijd begonnen als Rhymskerpskutters samen met Kiem, Kai en DJ Splinta. Na een aantal wisselingen in de bezetting, met onder meer twee female mc’s, begon Kiem met Schaduwkolonie. Wij verhuisden met Splinta naar Gent en zijn altijd samen bezig gebleven.

Als Rijmtechniekers zijn jullie ook al een tijdje bezig ?

We zullen ongeveer vier jaar bezig zijn onder deze naam, ‘Rijmtechniekers’. We hebben in die tijd regelmatig opgetreden, zowel op serieuzere hiphopfeestjes, als op dorpsfeesten en kermissen. Puur leute maken en gaan voor een energieke show, vaak ook met mensen die we kennen zoals Kroniek, Sherlox, Big Tiest, Rubski en natuurlijk onze DJ Ricodamus.

4 jaar bezig, eerste demo…waarom hebben jullie zo lang gewacht ?

Da’s een vraag die we nog horen. Het antwoord is redelijk eenvoudig : 1. ons karakter 2.infrastructurele problemen. Wij waren al een goed aantal jaar actief voordat we dachten aan opnemen. Wij waren vooral bezig met live rappen. Ik(Prevster) heb dan de Nihilisten leren kennen. Die hebben mij leren opnemen, leren in maten tellen, en die hebben eigenlijk mijn eerste demo helpen maken. Deze demo was oorspronkelijk gepland voor een jaar geleden, maar omdat wij qua materiaal heel beperkt zitten, hangen we sterk af van vriendendiensten. Dat maakt dat het allemaal wat langer heeft geduurd, maar wel extra plezant was. Die solidariteit is wat hiphop voor ons is.

Waarom hebben jullie voor het Nederlands gekozen ?

Xspans schreef z’n eerste tekst in ’t Frans maar die klonk niet dope dus dat werd onmiddellijk geskipt. Op sommige optredens komen mensen zeggen dat ze het een supervet optreden vonden, hoewel ze geen woord van verstaan hebben… natuurlijk dope, maar ik vind het toch een meerwaarde als mensen ook echt de boodschap die willen meegeven vatten en voelen. Zelfs al komen ze vertellen dat ze wél voor Vlaams Blok stemmen, en tegelijk dat ze het nummer ertégen goed vinden… echt gebeurd trouwens.

Op zich is taal maar een communicatiemiddel. We hebben uiteindelijk weinig spel gemaakt over de taal. Niet één van onze vrienden luisterde naar zogenaamde nederhop, alhoewel spansie zo’n mustke va OP droeg aan zijn 13. Wij hielden van de Nas, Outkast, Bootcamp Click, DJ Vadim,.. Hetgeen we daarvan overhielden was dat elk zichzelf moest zijn binnen hiphop, dus gebruikten we ook de taal die dicht bij ons lag. Daarnaast was het een uitdaging aangezien wij de nederlandstalige hiphop toen maar wacko vonden. Ik ben daar steeds principieel in geweest : bij de eerste kennismaking met Spansie moest ik bvb Puff daddy kopiëren. Ik heb uiteidenlijk iets anders gekopieerd dat ik beter vond… tja noem me moeilijk .

Tegenwoordig spreekt iedereen die iets uitbrengt meteen over een ‘album’, jullie houden consequent vast aan ‘demo’.

Dit is volgens ons inderdaad een demo, een manier om te tonen met wat we bezig zijn en proberen de voet tussen de deur te krijgen. Muziek voor mensen met onze smaak en visie. We zijn op dat gebied bescheiden, en tegelijk veeleisend.

Zowel qua coherentie, tijd, kwaliteit en mastering kunnen we nog een pak groeien… pas als we over al die dingen tevreden zijn zullen we het een echt album noemen. We zijn gewone gasten, die op deze demo vertellen over de dingen des levens, tegelijkertijd willen we de lat mc-wise hoger leggen voor onszelf.

Het is voor veel mensen een album aangezien elk nummer zijn sfeer heeft en die sferen samen een geheel vormen. Maar voor ons is het geen album omdat een album ‘af’ moet zijn op alle vlakken, en dit is slechts een goede stap in het groeiproces daarnaartoe.

Zet even de feiten op een rijtje : wat vinden mensen concreet terug op de demo..

13 tracks Rijmtechniekers! We hebben geluk met onze producties. Alle mensen die meewerkten zijn zeer gedreven muziekliefhebbers met een hart voor dit, en zijn daarenbove nog best sympa; The One-cell-parasite (Beatdrunx), Structure, Billy Palmier, Glue en Gusto. Allen hebben ons allen geholpen met beats, Prevster heeft ook zelf bijgedragen. Er zijn slechts 2 mcs die featuren, Kiem en Sherlox. Yzerbeat verzorgt cuts op één track.

De demo kost 5€ en zal vanaf 20/4 te verkrijgen zijn op de gebruikelijke adressen in Antwerpen, Kortrijk, Gent en Bxl. Wie in Quartier (Gent) passeert kan’m daar ook oppikken. We willen met deze plaat tonen wat we samen waard zijn, de richting aangeven waarin we verder willen evolueren ook : jazzy vibes, funky breaks smeden tot integere muziek.

Wat brengt de toekomst ?

Met deze demo hopen we weer her en der wat optredens te scoren en verbanden te maken met mensen op dezelfde golflengte. Ondertussen werken we bijvoorbeeld met El-one va Full Proof, op basis van deze tracks. Dit jaar werken we ook aan ‘Verdikt’, een project met Pita als verbindingsfiguur, dat eigenlijk een logische uitloper is van het Bootcamp-project… Iedereen spreekt altijd over unity in de scene… weet je, wij hebben geen grote woorden nodig, wij werken gewoon met plezier met andere mensen : mensen als Nupster, Scale, W.I.M.De cd van ons gezamelijk zou toch dit jaar ingeblikt moeten worden. Meer nieuws daarover volgt zeker nog binnen een paar maanden. Eerst leggen we onze agenda’s nog samen.

Daarnaast werken we aan nieuw eigen materiaal, staan we op het Kroniek-album, het Rookwalm-project, Mobassik’s nieuwe cd, de nieuwe mixtape van spliffsquad, waarschijnlijk ook op de nieuwe Koenfoe (KFM) en normaal ook op een Gentse compilatie. Prevster doet ook sociaal-culturele projecten voor Gent. We blijven bezig.

Laatste woorden ?

Wij rijmen al 7 jaar samen, dus vanaf ons 14 & 16 jaar tot nu. Het is niet alleen muziek, wij zijn als het ware familie. Dit is de eerste keer dat we samen ook iets afwerken buiten een live-set. Spijtig genoeg is het onze eerste release zonder Splinta, dus de familie is iet meer volledig. Eigenlijk ging hij er nog opkomen. Maar in dit geval is uitstel afstel geworden. Daarom is deze cd ook met veel liefde opgedragen aan hem! De nummers die er voor hem opstaan zijn geschreven voor zijn dood, maar zijn alleen sterker in betekenis geworden na alles. Hij wordt zowiezo herinnerd, in ons harten en in onze muziek. Hij heeft ons jarenlang rondgevoerd naar alle shows, en we hebben samen véél beleefd. Hij was een jongen met een gouden hart en snelle vingers.

Wij moeten zijn keuze aanvaarden, en hopen hem eer aan te doen met alle muziek die we maken. Bart we hebben u graag gezien en missen u. Hopelijk reikt de ether tot de hemel. Rust vredig.

TRACKLIST

1) ‘Klaar voor de rit’ + (2) ‘Of vindt ge het nie wij misschien?’ – (3) ‘Hoe expressionisme’ + (4) ‘Tegendraads is…’ / (5) ‘De kapers op de kust’ – (6) ‘Met een boodschap’ + (7) ‘Door beestige dagendromen’ + (8) ‘Rijmtechniekers’ + (9) ‘Als fietsen zonder handen’ + (10) ‘Maar even serieus’ + (11) ‘Soms machteloos’ + (12) ‘Schreeuwen en kraken’ = (13) ‘De telsom = welkom’

Interview door Peter Ruymbeke – Aight.be.