Scale (Aight.be 2005)

1 oktober 2005Reageren uitgeschakeld


De naam Scale klinkt de meesten van ons bekend in de oren, voor de mensen die je nog niet zouden kennen misschien tot een kleine introductie… Ik loop sinds 1973 hier in België rond. Ik ben denk ik het meest gekend als beatboxer  en als mc bij de St. Andries Mc’s. Ik ben daarbuiten echter nog met een pak andere creatieve dingen bezig!


Vanwaar de naam Scale ?

De naam ‘Scale’ is simpelweg de Engelstalige benaming voor mijn sterrenbeeld. Ik probeer de dingen ook steeds af te wegen om mezelf in balans te houden …

Hoe ben je met hiphop in aanraking gekomen?

Al van kleinsaf ben ik door de muziekmicrobe besmet geraakt. Ik weet nog dat ik als klein manneke bij de radio post vatte en mijn favoriete liedjes opnam op een cassettebandje. Zo herinner ik me nog dat ik een nummer van de Simple Minds had opgenomen en de drums die erin voorkwamen net zolang afspeelde tot ik ze verbaal kon nadoen. Pas later ontdekte ik dat hetgeen ik toen deed eigenlijk beatbox heette.  

Hiphop kende ik nog niet echt, tot ik toevallig met een plaat van de Fat Boys in contact kwam! Ik was direct verkocht en ben me meer en meer in de muziek en cultuur gaan verdiepen. Door mijn honger naar kennis kwam ik al snel in aanraking met Public Enemy, Run DMC, Epmd, enz … Maar vooral Run DMC maakte me zot. Zo ben ik op mijn 15 jaar op mijn eentje vanuit Antwerpen naar Gent gereisd om een show van hen bij te wonen. Bijna al die old skool groepen hebben grote indruk op mij gemaakt en zijn nog altijd belangrijke invloeden.

Hoe is het Scale door de jaren die volgden vergaan ?

Oej oej, als ik dat allemaal moet uitleggen gaan we hier nog wel een tijdje zitten denk ik, maar goe,  ik zal het kort proberen te houden… Door de jaren heen heb ik verschillende hiphopdisciplines beoefend. 

Ik ben als Dj begonnen bij de groep Stich uit Merksem waar ik beats maakte en wat scratchkes placeerde. We maakten hardcore hiphop die toen te vergelijken viel met wat Osdorp Posse in Nederland deed. In die periode heb ik me ook aan mijn eerste stappen als rapper gewaagd en mijn allereerste tekst ‘Democratie met barsten’ geschreven en in die tijd ben ik zelfs nog even dj geweest van ABN. 

Hoe ben je uiteindelijk bij St-Andries terecht gekomen ?

Bij de St. Andries Mc’s ben ik begonnen als back up mc van hun shows. KG en Too Tuff waren met twee en konden wel wat versterking gebruiken. Na het radiosucces van ‘Represent 2000’ is Too Tuff naar de States verhuisd en zijn Arkis en ik er als front mc’s bijgekomen. Arkis is buiten rapartiest ook graffiteur en ik durf hem daarbij wel eens een handje toesteken. Tussendoor ben ik bezig gebleven met beatboxen en heb ik samen met Fatty K Beatboxtravaganza opgericht en Stitcha ( jongste beaboxer van BEL ) opgeleid. 

Je haalde het al aan in begin van dit gesprek : je bent nog met een pak andere dingen bezig. Laat ze ons eens kort overlopen ? 

Poppentheater …

Na mijn eerste theaterproductie ‘Love in Babylon’, ben ik op dit ogenblik met een tweede stuk ‘Benji’ bezig voor theaterhuis Froe Froe. Het is een maf poppentheater voor kleuters dat nauw aansluit bij de leefwereld van de kinderen. Een vriendje wordt afgepakt en den bal gaat aan het rollen hee…  Het heeft niet veel met hiphop te maken, maar toch is het voor mij een inspiratiebron in bijvoorbeeld de verhaallijnen en de muzikale aspecten. Hopelijk wordt het een succes zoals de eerste productie want die heeft 3 jaar getourd. We gaan met deze opvoering van start eind 2006, begin 2007.

Code Red tournee Praga Khan …

Ik doe mee tijdens de act vand de ‘Code Red Tour’ van Praga Khan. Ik ben met hen in aanraking gekomen via de choreograaf van het Ballet Van Vlaanderen. Deze had voor Sporta een act nodig ter promotie van jongeren en sport. Het voorstel dat ik deed om iets met beatbox te doen, viel in de smaak en zo kwam een leuke samenwerking kwam tot stand. Ook Praga Khan was bij dit project betrokken en van het een kwam het ander : tijdens de tournee beatbox ik enkele liedjes van hen. Of er verschillen zijn met een hiphopshow ? De shows zijn zeker strikter afgelijnd dan bij hiphopperformanes, maar het blijft een heel coole ervaring. De reacties van het publiek zijn ook zeer positief, dus mij hoor je niet klagen. 

Scale is laat? … STAND up comedy ….

Een tweetal jaar geleden vroeg een kameraad me waarom ik niet eens meedeed aan een Stand Up Comedy wedstrijd. Na enige twijfel heb ik me dan ingeschreven in de ‘poetry slam finale’ van ABC en ben daar toch verrassend tweede geworden na Wim Helsen. Ik ben er me verder mee blijven bezighouden en misschien leidt dat wel tot een samenwerking met Stijn Cohlen. Al de sketches en teksten zijn klaar, maar er ligt nog niets concreet vast. 

Sint AAAndries ….

Er zijn al 11 nummers van het tweede full album van de Sint Andries ingeblikt en de videoclip ‘Zoo Schoon’ is ook opgenomen. De clip is dik in orde en een paar goede vrienden zoals Axel Dhaeseleer en Veerle Dejonghe werkten eraan mee. Het is de bedoeling dat de muziekzenders hem pompen tot de tv-schermen van de kijkers kapot springen! Meer kan ik er nog niet over zeggen anders is de surprise er een beetje af. 

Ik kan wel meedelen dat de beats knallen omdat we ze nu zelf maken en de nummers heel toegangkelijk zijn. Er tonen al enkele labels interesse (we zijn weg bij Mental), maar het kan ook zijn dat we alles zelf doen. Van het vorige album ‘Operatie afzuip’ zijn er een 1500 exemplaren verkocht en we hopen met de opvolger dit aantal minstens te evenaren en liefst nog beter te doen. Hoogstwaarschijnlijk gaan we deze keer ook voor vinyl gaan.

Solo project …

Naast de St. Andries producties maak ik ook werk van een solo project. Hiervoor zijn al een tiental liedjes klaar. Ik bekijk het meer als een tussendoortje. Het zal alleszins geen brag’n’boast zijn, maar tracks waarin ik een waarde, boodschap of protest verwerkt. 

Allerlei muzikale invloeden zitten in de beats verwerkt; dit omdat er met verscheidene muzikanten wordt samengewerkt. Muziek is voor mij van allerlei walletjes eten en daar uw ding mee doen! Wees openminded en je ontdekt in bijna elke muzikale stijl wel iets dat je prachtig vindt!

Beatboxing …

Samen met Fatty K, Sticsha en nog een paar andere dope beatboxers vormen we Beatboxtravaganza. Voorlopig toch nog want het wordt tijd voor een nieuwe naam me dunkt! 

Een nieuwe naam gaat meestal ook gepaard met verse spirit, alhoewel die er nog steeds goed inzit hoor. We zijn vollop aan het experimenteren met een loopstation en af en toe doen we nog wel eens een optreden in België, Nederland en Uk. 

Twee jaar lang, en eigenlijk nog steeds,ben ik de coach geweest van Stischa. Hij is een jong manneke, maar met zoveel talent! Elke week reisde ik naar Brussel om met hem te trainen. Fatty, Stischa en ik zijn eigenlijk drie verschillende generaties in 1 groep, en dat is en blijft heel motiverend.

Collabo’s …

Omdat ik van mening ben dat we samen in België een front moeten vormen om hiphop naar een hoger niveau te brengen doe ik allerlei samenwerkingen met verschillende rappers.  Samen sterk is een belangrijk gegeven! Er lopen verschillende, los van elkaar staande projectjes met mensen uit verschillende provincies. Zo heb je ‘Het verdriet’ ( om er maar eentje bij naam te noemen ), een collabo werktitel met Prev, Nupster, Wim, X-Pans, Pita en Deekay. Er is ook een collab met Macro uit Eindhoven en nog allerlei andere samenwerkingen waar je binnenkort nog zal van horen.

Battles …

Ik doe al mee aan mc battles sinds de eerste Vlaamstalige battle van de Zulu Nation in Mechelen. De grens ben ik ook al overgestoken om daar mee te doen aan de ‘Geen daden maar woorden’ battle waar ik in de halve finale belandde. En dat met mijn Antwaarps accent! 

Ik doe niet echt mee om te wnnen, maar veeleer voor het plezier en de competitie. Het is altijd wel lachen geblazen op die festiviteiten. Soms kan het fout gaan en soms kan het juist heel goed zijn. Het is en blijft freestylen op het moment en ik vind niet dat ouderdom daar een rol in mag spelen. Het is alleen spijtig dat er bij bepaalde rondes al een beetje beslist wordt door mensen in het publiek wie er gaat winnen, nog voor de ronde van start is gegaan! 

Wat vind je van Antwerpen als ‘hiphopstad’?

Sinds de hiphopplatenzaak ‘Fried Chicken’ begin 2000 zijn deuren sloot zijn er niet veel dope internationale performances meer geweest in Antwerpen. Glenny D, eigenaar van die shop organiseerde zeer vette optredens hier in Antown, maar omdat het niet echt rendabel meer was, is hij er mee gestopt. 

Ik herinner mij de feestjes die doorgingen in Las Mânas nog als gisteren.: The Alkaholiks, Big L, Beatnuts, Wu Tang, Cocoa Brovaz enz. In die tijd leefde hiphop precies meer in onze stad, maar daar komt binnenkort verandering in. Hof Ter Lo is vernieuwd en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel gigs zullen worden geprogrammeerd. Ik ben alleszins van plan om het concept van ‘Hoge sferen, lage landen’ ( Nederlandstalige hiphopgroepen uit BEL en NL ) verder te laten groeien en daar te laten doorgaan. In de nabije toekomst is er een hiphopschool op komst en er komt ook een gezellig en interactief hiphopcafé. Hoe meer hoe beter!

Laatste booschap aan de lezers …

We moeten in België meer onderling samenwerken en elkaar bejubelen in plaats van afbreken.

 

Interview door Peter Ruymbeke – Aight.be