Samoerai (HHN 2006)

12 februari 2006Reageren uitgeschakeld


Sam Durnez, een leerling informaticabeheer in het zesde middelbaar, heeft naast lui zijn ook andere interesses: hij gaat door de hiphopscène als Samoerai en is één van de spilfiguren van Phatmark. Ik had een gesprek met de man die als talentvol wordt bestempeld dus lees, geniet en maak kennis…

Muziek

Je hebt laatst een Demo (Strave Saus) uitgebracht, vertel ons eens meer hierover en waarom zouden de lezers dit moeten kopen? 
Strave Saus is een voorstelling van mijn dagelijks leven bekeken uit een positief en negatief aspect. Tracks die je innerlijk raken of die een lach op je gezicht plaatsten, ze zitten er wel beide in. Flows die variëren van rustig tot snel en onderwerpen waar iedereen wel al is mee in contact gekomen. De variëteit van het album is dan ook de troef. Waarom lezers dit zouden moeten kopen? Als je zelf artiest bent, dan weet je wat muziek voor jezelf wel betekent en hoeveel uren/zweet/werk je er wel in stopt. Als je klein bent en geen grote naam is dit dan nog dubbel zo moeilijk om jou muziek te spreiden. Ik zou zeggen steun de minder bekende artiesten die hun ding doen. Daarom nog niet specifiek mijzelf, maar er is nog talent genoeg. En talent van eigen bodem, mag wel es gesteund worden.


Je rapt dus in het West-Vlaams gemengd met AN. Als ik me niet vergis rapt ’t Hof van Commerce ook zo. Breng je een link naar hun of ga jij voor een totaal nieuwe stijl en hoe pak je dit aan?
Ik heb in de verste verte ook maar 1 iets te maken het ’t Hof van Commerce en dat is dat ik eens in hun voorprogramma heb gestaan op de Paulusfeesten te Oostende, zo’n 2 jaar geleden). Verklaar me misschien gek maar ik luisterde al 3 à 4 jaar naar hiphop voor ik had gehoord van ’t Hof van Commerce. Ze zijn in geen enkel opzicht een invloed op mij geweest. Ze zijn wel ergens een voorbeeld voor me omdat zij er toch staan, en dat ze doen wat ze graag doen en er betaald voor worden. Maar mijzelf vergelijken met hen is moeilijk. Ik schrijf over andere dingen, op een andere manier, heb heel andere flow en rijmschema’s en rijm ook over andere soorten beats. Ook het feit dat ik wat meer AN probeer te rappen doet me volledig verschillen van hen. Zij rappen puur in het platte West-Vlaams(Ik blijf ook niet enkel bij hiphop). Drum n bass, soul, reggae, ragga en jazz zijn muziekstijlen die ik zelf heel graag hoor. Zelf ben ik dan ook nog eens drum n bass mc en over een ragga beatje zou ik ook wel eens spitten. Dus ik denk niet dat ik ergens vergelijkbaar ben met ’t Hof van Commerce.

Hier op HipHopNet stond je eens in de finale tegenover Reflection. Heb je van boardervaringen veel geleerd en heeft dit je raps beïnvloed? Hoe sta jij eigenlijk ten opzichte van internet emcees? 
Ik heb inderdaad wel nog redelijk veel geleerd van forum’s enzo maar niet op het vlak van rappen dan zelf maar gewoon in het algemeen over hiphop. Toen ik zelf begon rappen was dit in het engels en ik deed veel mee met battles en dergelijke op Amerikaanse fora. Ik ben dan beginnen inzien dat Vlaams me wel iets meer lag en heb dan de fora even laten links liggen voor wat ze waren en dan na een eindje weer beginnen posten en doen. Ik heb zeer veel battles gedaan op Internet (100+) en dat heeft inderdaad wel men stijl beïnvloed. Ik ben soms echt zo nog battle-mc-like ingesteld. Door de vele battles heb ik natuurlijk veel ervaring opgedaan qua teksten schrijven en flowen en veel meer. Internet mc’s? Ik geef niet graag een benoeming aan een bepaalde groep mensen die ik niet ken en waar ik toch niet kan over oordelen dus ik heb niet echt een mening over Internet mc’s. Internet kan goed zijn, kan dan weer wat minder zijn. Forget about that shit, get your ass on stage!!


Phatmark

Je bent één van de hoofdfiguren van Phatmark. Stel Phatmark eens voor aan onze lezers?
Phatmark Producties, rare naam, rare kerels zou je zo maar kunnen stellen. Wel, misschien heb je daar wel een punt. Maar als puntje bij paaltje komt zijn we toch maar gewoon, gewoon anders zou je kunnen stellen. 6 jonge mensen die dagelijks worden beïnvloed door de dagelijkse sleur van het leven en de mensen en omgeving rondom zich, die al dit voorafgaande dan versnipperen in hun muziek. Welke muziek? Een mix van hiphop, soul drum n bass en ragga worden tentoongesteld aan iedereen die geïnteresseerd is. Doe er nog eens een schepje beatbox erbij en een vleugje pompende beats en je hebt een perfecte voorstelling van wie die “Phatmarkers” nu eigenlijk zijn. Onder de namen Samoerai, Vorre, Beathead, DB, Stoney en Jaja gaan deze jongens door het leven. Meerdere projecten zijn momenteel onder constructie en de groep heeft momenteel een 12 tal optredens vast liggen in de toekomst. West-Vlaanderen bewijst nog maar eens dat ze geen “boerkes” zijn op het vlak van muziek. Een mooie toevoeging aan het al bestaande hiphopmilieu in De Flanders. Dit is enkel het begin van een nog langdurende samenwerking die nog veel in zijn mars heeft. Be on the look out and spread the word. Phatmark is coming!!

Samoerai , 18 jaar => Mc/Beatboxer/Beatcreator
Vorre AD, 17 jaar => Mc/Beatcreator
Beathead, 22 jaar => Beatboxer/Dj/Beatcreator 
DB, 19 jaar => Beatboxer
Jaja, 18 jaar => Mc/Beatboxer
Stoney, 17 jaar => Graffer

Jullie doen ook regelmatig shows; hoe verdelen jullie de rollen in deze grote groep en is dit een sleutel tot succes? 
We hebben wel regelmatig een optreden. De laatste 3 maanden zijn dit er toch een paar per maand en de volgende 5-6 maanden blijft dit zo. Momenteel staat Phatmark meestal op podium met Samoerai en Vorre AD als mc en Beathead als DJ. Er wordt dan soms nog een beatboxset geleverd door Beathead, Samoerai, DB en Jaja. Soms worden we ook gevraagd om gewoon te beatboxen. En dan komt er geen rap aan te pas.(Flanders Expo kunstbeurs,…). Maar omdat we bezig zijn met een experiment op vlak van beatbox is het nog niet 1 van de hoofddingen dat we doen op podia. Dit willen we wel nu in de toekomst integreren.

Is dit ook in het West-Vlaams?
Een mix van West-Vlaams, AN en een heleboel rare geluidjes, Boem t pf t p t p pf!

Wat mogen we in de toekomst nog verwacht van Phatmark; ga je serieus verder met hun?
Er is een nieuwe demo in de maak. Ook een mixtape wordt aan gewerkt. We zijn bezig aan een project met gelayerde beatboxbeats en ikzelf ben nu bezig aan een project met 2 Drum n bass Dj’s. Logical Crew (Dj 10tacle en Dj Tripped) Als je drum n bass fan bent en je ziet hen ooit draaien ergens, go check it out. Misschien zie je mij wel als mc erbij. Ook Organiseren Samoerai, DB en Beathead samen met Roxorloops (Lid van Beatoxic, Belgisch kampioen en Vice Wereldkampioen Beatboxen) het Belgische kampioenschap beatboxen.

Beatbox

Beatbox maakt dus een redelijk groot deel uit van Phatmark. Maar je bent meer into beatboxing hé, vertel eens?
Wel zoals ik hierboven al vermelde werken we nu samen met Roxorloops aan het Belgische Kampioenschap Beatboxen en we werken ook allemaal samen aan Beatbox.be. De officiële site van beatbox in België. Zelf beatbox ik zeer veel als ik me thuis weer eens verveel, mar natuurlijk ook op Jams. We houden geregeld jams; een paar van de beste beatboxers van België samen in 1 ruimte met een heleboel microfoons. Ook doordat we goede vrienden zijn van Roxorloops, Copycat en Karen gaan we geregeld mee naar Beatoxic optredens.

Ik veronderstel dat je van die gasten veel opsteekt. Beatoxic deed mee aan de preselecties van Eurosong, maar dit liep niet goed af… Raar, zou je denken met zoveel beatbox talent. Is België nog niet klaar voor hiphop of wat zou een verklaring zijn waarom Beatoxic het zo slecht deed?
België niet klaar voor hiphop? Kaye styles gaat toch door? Of ja, is die wel hiphop? Beatoxic was geen hiphop. Maar het was ook geen Beatoxic. Beatoxic staat bekend voor harde pompende tracks. Het nummer dat ze daar deden was iets te soft. Over de deelname zelf wil ik niet veel kwijt. De piano stond te luid en karen haar monitor(oortje) werkte niet waardoor ze zichzelf totaal niet meer hoorde zingen en waardoor de drums(beatbox) niet goed overkwamen. Soundman heeft het verneukt voor mij. Nu, Beatoxic was niets voor het eurosong. Ze zijn getalenteerd, laat ze maar doen wat ze goed kunnen.

Privé en toekomst

Welk dopes gaat Samoerai brengen in 2006; ik hoorde dat er veel opkomende projecten zijn? 
Misschien komt er eind 2006 een nieuwe Samoerai demo. Er komt zeker een demo met Phatmark en een mixtape. Waarschijnlijk nog wat nummers met die 2 Drum n bass dj’s/producers en nog een heleboel tussendoortjes en evolutie.

Ik dank je voor dit interview! Ten slotte, nog een woord aan Nederland? 
Een woord aan Nederland. Kan niet zoveel zeggen behalve: Doe zo door, jullie zijn goed op weg met hiphop in Nederland en staan op sommige vlakken al verder. Blijf gemotiveerd jullie ding doen allemaal en kijk aub niet neer op Belgische rappers voor dat je ze eens beluistert of checkt. Vooroordelen lijden toch maar tot een halve waarheid die meestal dan nog eens mis blijkt te zijn. Doe zo verder hiphopnet en allemaal nog een prettig jaar. Phatmark komt eraan. Peace!!

Interview door Amse (c) Hiphopnet.nl 2006