Sanctum (Aight.be 2006)

10 maart 2006Reageren uitgeschakeld


Sanctum is al lang geen onbekende meer. De eerste 2 albums van de Leuvense mc werden meer dan goed ontvangen en zorgden voor een stevige fanbase in België en Nederland. Desondanks werd in hiphopmiddens wel eens geopperd dat het allemaal toch wat donker en zwaarmoedig was. Sanctum is terug en dat zal u geweten hebben. Anderhalf jaar werkte hij keihard aan De Bevestiging, het nieuwe album dat  krachtig en gevarieerd klinkt en dankzij de volle sound, bangende beats en krachtige rhymes klaar lijkt om potten te breken. Als opwarmer voor het album dat in april uitkomt, brengt Sanctum nu al Volmacht gerechtvaardigd uit: een compilatie van unreleased tracks uit de periode tussen het eerste en tweede album. Aight.be sprak met Sanctum!

SANCTUM INTERVIEW 

Sanctum is al lang geen onbekende meer. Opper-rationeel (2002) en Amor Fati (2004), de eerste 2 albums van deze Leuvense mc werden meer dan goed ontvangen en zorgden voor een stevige fanbase in België en Nederland. Anderhalf jaar werkte Sanctum aan zijn derde soloalbum. Het resultaat De Bevestiging vindt u vanaf april in de rekken. In afwachting van deze release werd Volmacht Gerechtvaardigd uitgebracht : 15 authentieke niet eerder verschenen Sanctum-tracks uit de periode tussen Opper-rationeel en Amor Fati.  

Yapi & Diego hadden een gesprek met Sanctum, die gefocused, gedreven en vastberaden praat over z’n nieuwe album. Het is duidelijk dat de speeltijd over is: Sanctum gelooft in dit album en doet er alles aan doen om er een succes van te maken… u weet wat u te doen staat: don’t sleep on it!  

Traditioneel beginnen we onze interviews met een korte introductie. Kan je even samenvatten wie Sanctum is voor de mensen die je nog niet kennen?

Aight, geen probleem. Ik ben Sanctum, een 25 jarige mc uit Leuven. Ik rap in het Nederlands sinds 1997 en begon indertijd bij S.E.C.U.  Ik heb altijd het geluk gehad door de juiste mensen omringd te zijn : zo heb ik bijvoorbeeld nooit op zoek moeten gaan naar beats omdat er in mijn omgeving genoeg getalenteerde producers waren om daarin te voorzien. 

In die tijd verzorgde ik onder meer samen met het Riot Squad-collectief het voorprogramma van Starflam en IV my people, een ander event dat me positief is bijgebleven is Buggin’ Out in de Vooruit maar de lokale optredens waren zeker en vast ook de moeite. Opper-rationeel, m’n eerste album was integraal online te downloaden wat er voor zorgde dat heel veel mensen uit België en Nederland m’n shit gecheckt hebben. De reacties waren heel positief, al kreeg ik vanuit sommige hoeken wel de commentaar dat het allemaal wat zwaarmoedig was. Met die kritiek heb ik een beetje rekening proberen houden bij het schrijven aan m’n tweede album Amor Fati, zonder al te veel compromissen te sluiten. 

Een naadloze overgang naar het eigenlijke onderwerp van dit interview : je brengt in april je derde soloalbum uit, maar eerst is er nog de release van Volmacht Gerechtvaardigd.

Volmacht Gerechtvaardigd is bedoeld als aperitief, om de mensen duidelijk te maken dat Sanctum terug is. Het is een en volwaardig en sterk album geworden. Deze cd is eigenlijk een compilatie van tracks die ik gemaakt heb tussen het eerste en het tweede album in, maar die tot nu toe nooit gereleased werden. Ik kreeg veel vragen van fans om die tracks te bundelen en uit te brengen, wat bij deze dus gebeurd is. Zo vormt deze release als het ware de brug tussen verleden en heden. Vijftien dope tracks voor 11€, eenvoudig te bestellen via  HYPERLINK “http://www.sanctum.be” www.sanctum.be of via mail  HYPERLINK “mailto:sanctum@sanctum.be” sanctum@sanctum.be

In april is er dan je De Bevestiging

Klopt! De Bevestiging wordt het derde album en komt uit in april: het wordt een 100% Sanctum-album, met veel variatie, zware beats en flows. Ik ben echt overtuigd van de kwaliteit van dit album en iedereen zal dan ook merken dat de tijd van pacifisme voor mij voorbij is : vroeger reageerde ik meestal nogal passief op bepaalde commentaren – leven en laten leven, snap je… Die tijd is nu voorbij – ik zal voor m’n album vechten als dat nodig zou zijn, ik laat door niemand over me lopen. Mensen moeten ook begrijpen dat ik dit niet meer louter en alleen voor m’n plezier doe, het is ernst: ik heb veel van m’n persoonlijkheid, maar ook van m’n tijd en geld in m”n muziek geïnvesteerd wat er voor zorgt dat ik de volle 100% achter dit album sta. 

Wat mogen mensen van het album verwachten ?

De Bevestiging is een superhard en intens album geworden. Het klinkt krachtiger en directer -noem het voor mijn part zelfs agressiever – dan m’n vroegere werk. De beats zijn van Damented, Dysfunkshunal, Cause, Pita, Jus Kiddin & Midi Evil, dus dan weet je dat het zware beats zijn. Tekstueel ben ik iemand die iets wil vertellen : ik wil mensen raken, mensen doen nadenken ook… Andere mensen die featuren op het album zijn Morsdood, Jus Kiddin, J-Lazarus, Renegade, Luché, Jaymee, Don Luca & Pascale (zang). Belangrijk is ook dat De Bevestiging geen verzameling losse nummers is, maar dat het echt een totaalalbum is geworden, een geheel dat toch heel gevarieerd is, zowel wat betreft de beats als de lyrics 

Wie brengt het album uit ?

Die eerste twee albums zijn uitgekomen op Mental, maar vanaf dit album neem ik alles in eigen handen. De reden ? Wel, laat ons zeggen dat de promotie een pak beter had gekunnen. Bovendien heb ik gemerkt dat het financieel gewoon interessanter is om het zelf te doen. Ik doe het ook niet helemaal alleen he,  ik ga samenwerken met Spliff Records (label van Morsdood), terwijl Good Life Distributions in zal staan voor de verdeling. 

Laten we de dingen bij naam noemen : sommige mensen vinden je donkere stijl na een tijdje nogal zwaar te verteren.

Ik weet wat je bedoelt. Zelf zou ik m’n muziek eerder eerlijk noemen. Ik heb die opmerkingen ook gehoord, maar als ik dan eens een totaal andere track maak, vinden ze dan plots weer m’n normale stijl doper. Kijk, uiteindelijk maak ik de muziek die in me zit, dit is wat ik doe, dus kan ik maar beter proberen dat zo goed mogelijk te doen.  Of die donkere kant ook betekent dat ik een donker wereldbeeld heb ? Wel, laat ons zeggen dat ik niet vind dat we met z’n allen heel goed bezig zijn. Ik zie ook niet direct tekenen dat dat in de nabije toekomst plots zou veranderen. Langs de andere kant geloof ik ook niet dat het zo dramatisch is dat we reddeloos verloren zijn. Ik geloof in vooruitgang, ik hoop dat het beter zal gaan en wil daar ook voor gaan. 

Hoe lastig is het omgaan met kritiek ? 

In de eerste plaats denk ik dat er veel vooroordelen en misvattingen over mij bestaan : daarom geef ik nu ook zoveel mogelijk interviews, spreek ik met veel mensen. Op het album kan je trouwens horen waar het echt om gaat. Weet je, als je anderhalf jaar je tijd en centen investeert in een album, is het niet altijd even leuk om gratuite kritiek te krijgen. Ik zal daartegen in blijven gaan, ik ga niet alles maar passief slikken : na anderhalf jaar sparen en werken moeten ze niet afkomen met gezever. Ik weet dat sommige mensen met andere dingen bezig zijn : zoveel mogelijk punchlines en multis flippen,… Wel, ik heb evenveel respect voor mensen die met dat soort dingen bezig zijn, dat ze dan ook respect hebben voor wat ik doe ! Langs de andere kant lig ik er ook niet wakker van : ik heb eerder zoiets van : ‘Fuck them. Er zijn genoeg mensen zijn die het wel dope vinden’. 

Wat vind jijzelf eigenlijk dope ? Hoe is het voor jou begonnen en wie waren de mc’s die je deden besluiten om zelf ook te beginnen rappen ?

Ik ben met hiphop in contact gekomen op m’n vijftiende ofzo. Ik checkte Public Enemy, Ice-T met Home Invasion, Les Sages Po, Ice Cube, NWA, KRS One,… Ik wist meteen : dit is het. Later ben ik dan ook meer Europese dingen gaan checken, vooral franstalige hiphop. Nederlandstalige hiphop ? Die opkomst heb ik grotendeels gemist, ik wist natuurlijk wel dat er zoiets bestond als Osdorp Posse, en ik had ook wel respect voor Def P z’n breathcontrol, maar daar hield het dan ook op. Extince ten tijde van Spraakwater kwam op mij toen meer over als ’n soort gimmick, terwijl je dan jaren later gewoon ontdekt hoe geniaal die man eigenlijk wel is.

Ik heb zelf eerst een tijdje in het engels gerapt en ben pas later naar het nederlands geswitcht. Ik had al snel een massa teksten bij elkaar geschreven en nam ook altijd alles op, om aan mezelf te kunnen schaven. Mezelf vergelijken met een andere mc ? Bwa, vergelijken heeft geen zin vind ik, ik ben Sanctum… Als ik iemand moet noemen waar ik heel veel respect voor heb dan is het toch wel Nas : een mc die integriteit uitstraalt, doordachte lyrics heeft en dat op een goeie manier kan overbrengen.

Laat ons tot slot nog even over de toekomst praten? Wat zijn de concrete plannen.

We hebben net 5 dagen gefilmd aan de clip van ‘Eenvoud’, onder meer met regisseur Jan Stevens en een cameraman van het VRT-journaal. De bedoeling is dat die op TMF en Jim in rotatie komt. De clip zal op  HYPERLINK “http://www.sanctum.be” www.sanctum.be te checken zijn vanaf 15 maart. Er gaat ook een nieuwsbrief van start ! Mensen die willen op de hoogte gehouden worden over Sanctum kunnen mailen naar sanctum-promo@hotmail.com

Wat shows betreft kan ik heel concreet zijn : 25 maart treed ik op in de Waaiberg in Leuven en 31 maart in Petrol te Antwerpen. De officiële releaseparty gaat door in Vleugel F (Leuven) op 13 april: inkom is gratis dus ik verwacht iedereen daar te zien. Samen met Spliff zijn we bezig een promotour samen te stellen en ik hoop ook op te kunnen bijdragen aan het realistisch verder uitbouwen van Spliff Records.

Ik wil in de toekomst ook meer proberen netwerken uit te bouwen binnen onze hiphopscene. Nu is het veel te vaak ieder voor zich en volgens mij moet er meer gecommuniceerd en samengewerkt worden. Veel mensen binnen de Vlaamse hiphopwereld blijken nog niet te beseffen dat we het zelf zullen moeten doen. Er gaat niet plots een of andere major Vlaamse hiphop beginnen uitbrengen en ook van de traditionele media moeten we op dat vlak niet al te veel verwachten.  We zullen het dus echt zelf moeten doen, en dat begint door elkaar wat meer te gaan respecteren en meer samen te werken.

Peace!