Garcons Debilles – Ontoerekeningsvatbaar

GARCONS DEBILLES is een Vlaamse rapgroep die vooral old skool rap brengt. Invloeden uit andere muziekgenres als hiphop, rock, metal, disco, enzovoort worden niet geschuwd! De soms grappige en dan weer sarcastische of maatschappijkritische teksten worden zowel in het Oilsjters (Aalsters dialect) als in het A.N. gebracht. Bart Ravyts (Beir De Rapper) is het creatieve brein binnen Garcons Debilles. Niet alleen de beats maar ook het overgrote deel van de teksten komen van zijn hand. Hij staat tevens in voor het GD webdesign en het ontwerpen van GD cd hoesjes en affiches. Manu Jouret (Woordvoerder) neemt de publieke relaties van de groep voor zijn rekening. GD wordt bijgestaan door knappe zangeres Karen (Beatoxic).

De naam Garcons Debilles komt van het waargebeurde verhaal waarin een Vlaamse roadie de rekening vroeg aan een Franstalige ober met de vraag: “Garçon, the bill, please!” (vandaar de foutieve spelling met dubbele “L”). 1998: In de zomer van dit jaar ziet GD het daglicht op een terrasje aan de Aalsterse Grote Markt. Tegen het einde van het jaar heeft GD een eerste demo cd met 24 nummers klaar! De idee om in hun eigen dialect te gaan zingen haalt GD bij de Nederlandse groepen Osdorp Posse, Normaal & Rowwen Hèze. 2002: GD staat met hun nummer “Pedofiele Paster” op de compilatie cd “Frithop is dood” samen met bands als ‘t Hof van commerce, Osdorp Posse, ABN, Sint Andries mc’s & Krewcial… 2003: GD wint de Demopoll van Studio Brussel. Hun nr “Nieve Maan” wordt single van de week en verschijnt op de cd “Harvest 2003″ van StuBru & Poppunt. GD speelt het voorprogramma van o.a. De Kreuners, Flip Kowlier & ‘t Hof! 2006: GD brengt de full cd “Ontoerekeningsvatbaar!” uit. Hiervoor krijgen ze de medewerking van Axl Peleman, Raf Coppens, Jan De Wilde, mc Riemeloare en Def P van het Nederlandse Osdorp Posse. 2007: GD brengt twee videclipjes uit: “Perrewettenmaukers” en “Wat es succes”. In deze laatste figureert niemand minder dan Raf Coppens. 2008: GD bestaat 10 jaar! Een nieuwe single én videoclip worden uitgebracht. 2009: Na een sabbatjaar werkt GD aan een nieuw project…

Tracklist

  01. Rock De Kiët 3:18
  02. Dialect es de tool (ft. Riemeloare) 3:34
  03. Ooit ’t land van de frit 3:55
  04. Rapbombardement! (ft. Axl Peleman) 3:44
  05. Oh, Ooh… 2:54
  06. Ni Rap (ft. Jan De Wilde) 2:42
  07. Doet onnoeizel, mokt lawijd! 3:09
  08. Fokdekops! 3:13
  09. Perrewettenmaukers 4:24
  10. Wat es succes (ft. Raf Coppens) 2:54
  11. Roept dieje naum! 3:11
  12. Ondergronds! (ft. Def P) 4:13

Links

www.garconsdebilles.be
www.myspace.com/garconsdebillescrew
www.myspace.com/bdrapper