Sint Andries Mc’s (Wasteland 2006)

8 juni 2006


Gehoord dat ‘t ook schoon kan zijn? De nieuwe single met een nieuwe sound.. Is dit een nieuwe start van St Andries? Nieuw dat wel, starten deden we acht jaar geleden al. Nieuwe singel is niet echt aan de orde, het was meer een teaser.

een teaser voor label-onderhandelingen?

Daar doen ze mee wat ze willen he. Wij zijn geen leurders.

Nochthans is ’Zo Schoon’ een van de professioneelste vlaamse clips sinds lang. De beelden zitten vol kwaliteits-entertainment, inclusief bv’s en dwergen.. Hoe wat waarom dan, als dit slechts een teaser is?

Om onze creativiteit te laten zien. We wilden een clip maken omdat dat nodig is om gedraaid te worden. Er is een clip nu en de mensen die erin meededen zijn allemaal vrienden inclusief bv’s

 

Deze clip wordt nu gedraaid, maar wat wordt de échte single dan?

Moeten we even bekijken. Er staan wel meer singels op volgens mij maar of ze een breed publiek aanspreken? Zo commercieel denken we niet, het is een album dat vooral eerlijk is. Als er een single komt zal het er een zijn diemensen moeten horen volgens ons.

 

Mag ik veronderstellen dat er iets is misgelopen toen het succes van ‘Represent 2000’geen opvolging kreeg, waarna Dj Serious en later Too Tuff wegvielen?

Niks is er misgelopen. Dj Lamont was de eerste dj van ons. Too Tuff is met zijn vrouw in Boston gaan wonen en Serious wou engelse producties maken.

Reprezent was zo gehyped dat een opvolger maken praktisch onmogenlijk was. Hiroschima stijl was de opvolger…. misschien was “Spellekes” beter geweest

 

Uiteindelijk kregen we met jullie eerste album dus een mengelmoes van verschillende nummers, uit verschillende periodes en met variërende line-up, speelde die incoherentie een rol in de tegenvallende airplay van de schijf?

Ja natuurlijk. Je mag “operatie afzuip” ook niet bekijken als een samenhangend album want dat was niet de bedoeling. Het is meer een verzameld werk en een symbolisch punt achter een periode waarin veel gebeurde.

Nu maken we alle nummers samen en iedereen heeft inspraak. Media aandacht is er wel geweest en de reviews in de weekbladen en kranten vielen zeer goed mee. Airplay is dan weer iets anders.

 

Het leek allemaal zo schoon te worden toen Mental met ‘frithop is dood’een statement wou maken; Jullie werden met ‘represent antwerpe’ succesvol gelanceerd, de media-aandacht voor het fenomeen ‘frithop’ was enorm. Maar enkele jaren later blijkt die droom ingezakt, spijt?

t Gaat om muziek en je muziek aan de man brengen. Mental stond toen in zijn kinderschoenen. Iets opbouwen duurt even en voor veel mensen moet het rap rap (lacht) gaan. Met wat geduld kan het heel schoon worden.

 

Nu, dat hebben jullie allemaal achter de rug, wat willen jullie nu brengen?

Eigen stijl, een eigen vibe en die is volop aanwezig. Echte nummers zonder te veel gelul in maar allen dragen ze een of andere boodschap mee. Een album dat je in een trek kan luisteren. Ik ken er maar weinig die dat echt hebben zo’n sfeer.

 

..en jullie werken daaraan als team?

Ieder doet waar hij het beste in is en dat loopt door elkaar. Kg doet veel werk bij refreinen en structuren van nummers. Arkis zit achter de knoppen en doet fixt alle beats. Ik doe het scretariaat (hehe).

Dat is de basis en de rest van de taken loopt door elkaar. Basis line up van ons is EL C en H Core als dj’s. Kg, Arkis en Scale als mc’s.

Voorts zijn er nog tal van gasten zoals Nathalie (Kaat van kaat en co) , haar broer Kevy K en een resem old school mc’s uit het antwerpse.

 

In de wandelgangen horen we dat jullie nog enkele artiesten op het album hebben die voor de ‘Antwerpse touch’ zullen zorgen?

Echt? We doen nog altijd het liefst alles zelf he. De gasten vind je hierboven. Er staat er nog één niet op ja. Dan spreken we weeral over een goeie vriend en muzikant maar we laten jullie nog even raden.

 

 

 

Ik hoorde nog geen Too Tuff vallen, hij lag aan de basis van deze groep, is hij nog betrokken?

Hahaha. Tuurlek, Too Tuff is de vader van St. Andries Mc’s. We vragen zijn mening en hij heeft inspraak. Misschien hoor je hem nog wel op de CD.

 

over de vader van St Andries gesproken, ik dacht dat Antwerpen jullie had opgevoed(grijns). Hoe is jullie relatie met Antwerpe de planeet?

Enorm. Wij leven in die stad en niet als bewoners maar als ervaringsdeskundigen. Onze nummers gaan over wat we dagelijks beleven en denken. Het is onze muze de koekestad.

De metropool maak ni alleen school, het is onze school des levens zeg maar.

 

Antwerpen was een goed aantal jaar terug dé hiphopstad in Vlaanderen; met Fried chicken, FLB, Too tuff(def rock posse) enz. Is dat de tijdsperiode waarin ook de basis van Sint-Andries werd gevormd?

Ongeveer ja. In 1997 is het gestart. Daarvoor freestylden we in kelder en café’s en op feestjes. Zo heb ik Kg leren kennen die samen met Too Tuff plannen aan het smeden was. Ze vroegen mij als backing mc voor de live optredens. Van het ene kwam het andere.

 

Dat was dan ’97, ondertussen is er weer een andere generatie met 2000 Watt, Nag&Twan, Fatty K,.. wat is de verhouding tussen jullie, weten dat jullie hen hebben zien opkomen – via workshops en voorprogramma’s..?

We steunen die gasten. We kennen hen ook en zouden hun albums graag met massa’s uit de lucht zien vallen. Bezig blijven is de boodschap!

 

In 1999 verkondigde Too Tuff dat ‘Hiphop ontstond in Antwerpen’, is dat de arrogantie van een echte Antwerpenoar?

Antwerps is nu eenmaal een arrogant taaltje. Tuurlijk is Hiphop in Antwaarpe gebore (lacht). Check de geschiedenisboeken en je weet dat het ni veel scheelde of heel de USA sprak Nederlands. Ach whatever, wij belgen zijn te braaf dus een portie gezond blaffen mag wel.

 

Ondertussen komt jullie stad wel in het nieuws door Dewinter, racisme en corrupte politie.. reageren jullie daarop in jullie muziek?

We willen er wat aandacht aan geven maar je mag daar niet bij blijven hangen. Het leven gaat verder en er is zoveel om wel gelukkig over te zijn. Kijk naar jezelf en begin eerst zelf met geweld uit je leven te bannen. Kijk eens naar programma’s waar je iets van opsteekt. Praat meer met mensen op straat en trek je bek open als je iets ziet wat niet ok is.

 

Dat is een mooie attitude.

 

Wat doen jullie nog in jullie leven naast het verspreiden van wijsheden?

Arkis doet nog grafitti opdrachten, Kg werkt met jongeren en is host van comedy all stars, Ik doe theatermuziek, hou me nog veel bezig met het beatboxgebeuren. Eigenlijk te veel om hier allemaal op te noemen… Mensen zouden denken dat we “nen dikke nek” hebben. (hehe)

 

Komt daar dan nog een politieke strekking aan te pas? Gebruiken jullie die bewust?

Too Tuff was voorheen cabinetchef van Freddy Willockx dus was het allemaal een beetje aan de rode kant. Ook Patrick Janssens heeft ons al gevraagd en zelfs onze cd gekocht… ik heb vroeger nog freestyles tussen debatten van Stevaert gedaan en samen met Wim van de phillibustas een nummer voor agalev geschreven. Bewust dus.

Over de rechtse kant gaan we niet uitwijden, dat zijn verspilde woorden en energie.

 

Dus we rekenen erop dat jullie op O11O meedoen dan?

Wel, een dikke middelvinger naar Tom Barman die ik persoonlijk ken. Wij werden zes jaar geleden nog in het ziekenhuis geslagen door 30 skinheads omdat we op de grote markt een vlaams blok folder in de fik staken tijdens ons concert. Tom probeert met bekenden de man uit te hangen maar negeert de mensen die echt op straat leven.

Ik heb hem voorgesteld om op te treden met St. Andries Mc’s op “zijn” feest. Ach ja, Arkis en ik verjaren op dezelfde dag, de dag voor de verkiezingen. Dat wordt pas een feestje (lacht).

 

Wij zullen graag meefeesten dan.. bedankt voor het interview

 

interview by Prev (c) Wasteland.be 2006