Rookwalm – Rookwalm (2007)

26 april 2007


Na de snippets op de myspace van DJ Doper werd deze schrijver benieuwd, dus deed ie een bestelling van 8 Euro en kreeg ie een weekje later de Rookwalm schijf in de brievenbus. De artwork is geen bijster origineel hoogstandje, maar ziet er degelijk uit, en met 16 tracks in het vooruitzicht ging de schijf direct in de labtop.

Na een eerste luisterbeurt was het een en het ander al duidelijk; De beats waren mijn ding , basic maar van een degelijk niveau. Het bevat beatgewijs ook geen zwakheden. Wel is het zo dat er niet veel wordt geëxperimenteerd. Over de MC zelf kan je volgende dingen zeggen: hij heeft een strakke, basic flow. Rookwalm gaat niet de vijfhonderdéénendertig multi-rijmschema’s hanteren, maar gaat wel strak over de beats. Het is niet zijn opzet om zijn technisch kunnen te demonstreren, hij laat de boodschap primeren.

De selectie van de beats in combinatie met de rijms is goed. De bombastische intro “bombardeur” trekt snel mijn aandacht, trekt het geheel op gang. Verder komen veel thema’s aan bod; Ik voelde emoties zoals kwaadheid, vreugde, melancholie en verbitterdheid doorheen de nummers van Rookwalm. Als de boodschap primeert dan is dat vooral een persoonlijke, emotiegebonden boodschap, verwacht geen indexering van hoe de wereld zou moeten zijn.

Na de intro vind je één van mijn favoriete nummers : ‘Schone wereld’. Dit melancholische nummer toont een Rookwalm die aanvaardt dat de wondere wereld die hij als kind zag eigenlijk niet is. Het is sterk dankzij de combinatie van de eenvoudige, maar oersterke beat en diepe, begrijpbare tekst.

“Tegen de meur” gaat wat verder op de vibe van track twee. Een zeer agressieve, zware beat met harde teksten. Roiman, de (Franstalige) gastrapper op deze track klinkt erg goed, voor de rest oordeel ik niet, omdat Frans niet echt een taal is die ik beheers.

Een pareltje van een beat is “kopzeer”, ik moet eerst wennen aan het refrein met de poppy gepitchte vocal, maar na een tijdje merk je dat deze beat heel mooi is opgebouwd. De teksten zijn hier ook van hoogstaand niveau, ze zijn diep, persoonlijk en verstaanbaar geschreven.

“Rap van mie” is een nummer die gewoon degelijk is. Het is een goed nummer, dope beat, dope tekst. Punt, komma, andere lijn.

Een ander nummer die me hetzelfde gevoel gaf als “kopzeer” was “speciaal voor mie”. Een track voor een meisje schrijven lijkt al wat cliché op bepaalde hiphopalbums. Toch levert men hier ook een eenvoudige maar aanstekelijke track met een coole sample in de uptempo beat. Als MC wisselt Doper de sterkere met eerder clichématige lijnen af. Al bij al een track die zijn vriendin zeer graag zal horen.

“In de zomer” is qua idee zeer cool, maar de track sprak me persoonlijk iets minder aan. De beat is niet slecht, de mc ook niet, maar het sprak me smaakgewijs gewoon niet aan.

“Chill” is ook een track die wel degelijk is, de beat is ook wel lekker, maar na een tijdje had ik de nijging deze te skippen. De teksten zijn hier ook degelijk maar na enkele malen heb ik het wel gehoord.

Voor “Woa got natoe?” vroeg Doper twee gasten, Prev en Sherlox. Het refrein is dope en zeer aanstekelijk. De beat is eenvoudig maar echt zeer dope, vind ik. Sherlox klinkt cool, Doper komt lyrisch sterk. Prev is lyrisch één van mijn favoriete, Nederlandstalige rappers, al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik soms wat flavour mis bij hem. Toch zet hij hier een zeer degelijke prestatie neer.

“Doa zittek”, is een track die wordt gedragen door een zeer origele beat. De beat is minder organisch dan de meeste beats op het album. Het is gewaagd en het was even wennen voor mij persoonlijk maar toch is dit een zeer degelijke brag-track.

Mellow P levert een gastrap af op de track “Geldwolven” en dit doet hij met de typisch dope negenduusd-fonk die we van hem gewoon zijn. De beat is ook echt hard en cool, de introsample is gewoon superlekker. De scheetbassen zijn zwaar de shit op deze beat.

De track die me de ogen deed sluiten was “zo doper”, de beat heeft een poppy-sample maar die poppy sample nam me in combinatie met de teksten wel weg van deze wereld. Doper komt hier ook echt positief in Doper. En dit gevoel was wel even gewenst op een donker album zoals Rookwalm in het algemeen er eentje is.

De track die ik persoonlijk zeer vaak skip is “Gif me kracht”. De beat spreekt me niet aan en Horus vond ik altijd al sterk, lyrisch dan, maar zijn stem kan me simpelweg niet boeien. Ook zijn keuzes die hij maakt in zijn flow is gewoonweg mijn smaak niet. Toch blijft hij een degelijk mc die menig ander hiphopfan zal kunnen boeien.

Mijn laatste favoriete track op de CD is “Probatie”, waar Mellow P een pareltje van een beat levert met Japanse Koto-samples die hij zeer dope heeft gechopt.

Mijn conclusie is dat deze cd een aanrader is om te kopen, dit zeker voor de West-Vlamingen. DJ doper is een beloftevolle producer en kan ook een potje rappen. De beats klinken zoals ik al zei zeer basic waar ik persoonlijk geen bezwaar tegen heb maar sommigen zullen de beats ouderwets vinden. Ik persoonlijk vind deze beats nog altijd zeer lekker. Als MC is hij ook beloftevol. Zijn flow is basic maar doper heeft flavour op de mic, zeker weten. Zijn enige zwakke punt is vaak zijn sterkte. Doper is zeer sober qua inhoud. Ik bedoel hiermee dat zijn boodschap sterk is, maar eenvoudig. Zijn eenvoudigheid is vaak zijn kracht maar soms gaat hij hierdoor wat “politiek correct” gaan klinken.

Al bij al is deze cd zijn vier sterren waard. Grensverleggend is het niet, maar zeer degelijk is het wel.

De West-Fluutse Tettienk