De Bittere Pen – Verkeerde Kant, Juiste Richting (mixtape)

23 mei 2007


Gratis Download! – In de hiphopscene is De Bittere Pen niet meteen een referentiepunt maar voor de degene die van serieuze, zware, sobere, gewaagde en soms chokerende inhoud houden, is zijn mixtape “Verkeerde kant, Juiste richting” een onmisbare parel. 18 tracks uit eigen makelij met beats die zowel gekregen, gekocht, overgenomen, zelfgemaakt of herwerkt zijn, hiermee heeft De Bittere Pen zijn stijl benadrukt dankzij eerst en vooral zijn vriend Dimitri Ventriglia gekend als Twin Mos, die trouwens ook op zijn tape staat, hiernaast komt Qjae alias G.Maijaut nog eens zijn stempel zetten. 

Klik hier om de mixtape van De Bittere Pen gratis te downloaden!

GENXE NACHTMERRY aka DE BITTERE PEN
Op 10 januari 1982 werd DBP geboren te Parijs, wonende in Clichy-sous-Bois(93, Seine Saint Denis). Na een turbulente jeugd veroorzaakt enerzijds door familiale redenen en anderzijds door zijn leefomgeving die ongunstig was, wordt hij en zijn jongste zus geplaatst in een gastgezin in België.
De omgekeerde wereld ver weg van stadsgeweld, de drugs, de drang naar geld en multiculturaliteit. Maar de medaille van een rustiger leven in een dorpje als Meeuwen heeft ook zijn keerzijde: Bekrompenheid van inwoners ten opzichte van buitenlanders, éénzaamheid, onbegrip, roddels onder eigen familieleden, zwaar materialisme hebben hem gekneed tot wat hij vandaag is en zijn manier van denken. Uiteraard is het verlies van zijn vader een zware schok geweest voor hem en zijn kringen.
Gedoctoreerd in filosofie, erkend bij de hoogste rangen bij de Afrikaanse gemeenschap zowel in Frankrijk als over heel Afrika, heeft zijn vader een schat aan kennis over de rol van Afrika in zijn manier van denken en in de toekomst achtergelaten. 16 jaar na zijn dood zijn overal op internet nog werken te vinden die hij achtergelaten heeft en als bron van inspiratie dienen voor zijn volgelingen. Zoals het spreekwoord zegt “ De zoon moet beter doen dan de vader” en de lat ligt dus zeer hoog voor de zoon van.  

 

15 jaar was hij toen hij zijn eerste tekst schreef in zijn kamer. Ver weg van familie en vrienden met als enige nabije steun en aanmoediging in zijn doen, zijn zus Mwayé. Aanwezig sinds het begin. Zijn teksten in het Frans weliswaar aangezien zijn Nederlands nog niet genoeg ontwikkeld was. Veel bereik had hij niet met zijn Frans: veel Frans verstaan leeftijdsgenoten niet en in die tijd (1996) was hiphop nog niet zo bekend en gecommercialiseerd. De enige referenties voor mensen die niks af wisten van hiphop was Tupac, Snoop Dogg, Wu Tang Clan en dergelijke.
Na 2 jaar teksten schrijven en rappen in het Frans onder de naam Masque de Mort, wordt hij wegens slecht gedrag op internaat gestuurd in Genk, naast het technisch instituut Sint Lodewijk. Als leerling van het Sint Jan Berchmans college te Genk heerst er wat rivaliteit tussen internen van de technische school en die van het college wat regelmatig tot akkefietjes, vechtpartijen, diefstallen en pesterijen leidde.
Ondertussen is hij in het Nederlands beginnen rappen om zijn bereik te vergroten, onder kameraden rappen is altijd leuk alleen is hun oordeel niet altijd objectief, alle teksten zijn goed en leuk terwijl kritiek van tijd nodig is.
De “Genxe Nachtmerry” is de naam, een naam dat achteraf gezien zeer beperkend en niet echt volgroeid klonk. De teksten zijn dan ook inhoudelijk wat kortzichtig, agressief en haatdragend. De Franse banlieueinvloed was er duidelijk nog niet uit. Een aantal ontmoetingen met het toenmalige ODC is voor hem leerles geweest en heeft hem duidelijk laten zien dat Nederlandse Rap en Franse rap niet meteen evenwijdig lopen. Zijn manier van schrijven zou niet meteen in de smaak vallen van hiphopliefhebbers hier, wat vandaag nog altijd niet. 

De overgang naar de Xios hogeschool heeft hem poorten open gedaan. Hij leert andere mensen kennen, begint open te staan voor andere en ruimere dingen en belangen ervan. De Genxe Nachtmerry wordt gedoopt tot DE BITTERE PEN, wat voor zichzelf spreekt.
Veel vragen die tot nu toe weinig beantwoord zijn, accentueren zijn manier van lyrics schrijven. Nogal pessimistisch, bitter en sober; vandaar weinig teksten over hoe leuk en mooi het leven is. Wat betreft zijn visie over hiphop is hij een soort buitenbeentje.
Tracks over geld, vrouwen, auto’s naar het Amerikaans model zijn dingen die je niet uit zijn mond zult horen. Als vandaag veel mensen een slecht beeld hebben over hiphop is het omwille van het denigreren van vrouwen, grote ego’s, bluffen over centen, wagens en het commercialiseren van het geheel. De echte hiphop ziet men volgens hem zeer weinig op tv of op de radio. Vanwaar die afkeer? “ Die zware blingblingkettingen doen me aan slavernij denken, die grote auto’s geven me zin om ze in de fik te steken zoals november 2005 in Parijs, en ik zou het niet leuk vinden als die vrouwen in die clips mijn zussen waren”.
Misschien is zijn bitter geschrift dan ook de reden waarom weinig lokale rappers met hem samen willen werken beweert hiphopkenner Jochen Raedschelders beter gekend als “Flash de Genkster”. Anderzijds “Succes is geen talent” (Stel geen vragen) dus we gaan er ook van uit dat talent ook niet altijd succes is. 

In de hiphopscene is De Bittere Pen niet meteen een referentiepunt maar voor de degene die van serieuze, zware, sobere, gewaagde en soms chokerende inhoud houden, is zijn mixtape “Verkeerde kant, Juiste richting” een onmisbare parel. 18 tracks uit eigen makelij met beats die zowel gekregen, gekocht, overgenomen, zelfgemaakt of herwerkt zijn, hiermee heeft De Bittere Pen zijn stijl benadrukt dankzij eerst en vooral zijn vriend Dimitri Ventriglia gekend als Twin Mos, die trouwens ook op zijn tape staat, hiernaast komt Qjae alias G.Maijaut nog eens zijn stempel zetten.
Beide zijn normaal gezien Engelstalige rappers en werken ze aan hun mixtapes. Samen als groep “Second Breath” pakten ze al met 2 Nederlands/franstalige onlinemixtapes uit namelijk “Nightwave” en “Rap issn’t a game” waarin De Bittere Pen in het Frans op staat (als Masque de Mort weliswaar). Vervolgens zien we ook samenwerkingen met jong talentvolle beloftes zoals 1voud en 3de Macht. In tracks als “Vriend of Vijand” neemt De Bittere Pen iedereen op de korrel, degene die hem geholpen hebben worden bedankt, diegene die hem het leven zuur maakten worden erin vernoemd.
“Rap is naar de kloten” is een schets van het huidige beeld van hiphop vandaag.
In “De wereld maakt me ziek” wijst hij overheidsinstanties met de vinger voor het verliezen van zijn vader en de heersende mentaliteit van mensen.
“Sex, geweld, rap en geld” is niet minder dan een openbaring van waar het allemaal om gaat zonder hypocriet te zijn. “’t Gaat om voortplanting op een of andere wijze, geweld zit in de mens: gooi 5 ratten in 1m² en ze vreten elkaar op, ‘t zelfde met de mens” zegt De Bittere Pen. Rap is voor hem de enige muziekgenres die feiten cash op de tafel slaat zonder het te verbloemen en wat geld betreft “gooi ’t geld op de tafel en iedereen is beste vrienden, zo gaat dat eenmaal”.
“Dit land” vertelt al het gene wat fout loopt in ons landje ondanks dat België net als andere westerse landen van alle daken roepen hoe democratisch, westers, rijk en de rechten van de mens vertegenwoordigen.
In “Prikkelbaar” kaart hij aan hoe mensen snel opgejaagd worden en geweld hanteren om zicht te laten gelden en dingen op te lossen.
“Als dit mijn laatste track was” is een voorstelling van alles als hij meteen na opnames zou stoppen met rappen.
“We zijn nog steeds hier” is vergeleken met het geheel het meest hardcore lied. De titel spreekt voor zich na een korte afwezigheid in 2006 wegens inbraak bij Twin Mos door haters (gekend maar wegens juridische klachten in het verleden zijn ze ditmaal niet vernoemd maar de meeste weten om wie het gaat) die er met al zijn opnameapparatuur gingen lopen en nog wat problemen met het gerecht en politie. 

Kortom de groep is er nog altijd en is van nul af aan begonnen en gezien hun werk staan ze alledrie stevig achter het werk van De Bittere Pen en beloven de komende collabo’s en mixtapes.

Band History:
www.myspace.com/debitterepen
Favorite spot?
www.hiphopkaffee-genk.be
www.hiphopcafe.be
www.maanhop.be
www.myspace.com/9000sessies
www.myspace.com/hiphopcafe4elementz
Anything else…?
Dank aan:       

Alphonsine Bouya (Je t’aime maman), zussen Mwayé en Joëlle, nichtjes Keyna en Shona (même la nuit le soleil brille avec vous). Papa Ntoh, Papa Kaba, de hele familie in Kameroen en Kongo Brazza. Tantine Mélanie. Dimitri “Twin Mos” Ventriglia, Giovanni “QJae” Ventriglia Majaut ( Second Breath négrooo, respect!!!), neef Vince, hun zus Natalie en hun moeder (respect). Jochen “Flash” Raedschelders, Weske 1voud, 3de macht, BLK, Lil dimi, BLO, baby Indo, Woord, Shapo, Q, Clichy-sous-Bois, Molukse Wijk, Trésor. Anouk Vandersteegen, Kim Vandersteegen, de hele familie Vandersteegen, Kathleen Schellis, Tatjana Gavric, Caroline Vanbeuren, Vader en moeder Vanbeuren, Didier, Lesley Versmissen, Ann Versmissen, Serina Sowinski, Sooi Sowinski, Julia Walger, Fred Waumans, Pol Delbeke, Pol Helsen, Bryan, Claude, Gido Michiels (RIP), Renato Costanzi (RIP), Unesco, WFP, Sint Jan Berchmans college, Xios Hogeschool, Lock-Tile Belgium, Demonst8, Stad Genk, Mc Do Tremblay, Paris Saint Germain, Nicolas Anelka, Syntra Hasselt, Malou Neyens, Valere Indeherberge, Aleide Bijnens, Sergio Destino, Fahru, Birgit Rozen, Aimée et Désiré, Kristof Fonteyne, Ruben Janssen, Hakim Elgamouz, Maarten Vandeweijer en veel meer…