El One – Examenstress

14 augustus 2007


Gentse producer en dj El-One zat met stress en laat van zich horen: Examenstress is een plaatje waarbij El-One de beats levert, en de overgebleven ruimte ingevuld wordt acapella’s enerzijds, en anderzijds door een waaier van guest mc’s en dj’s…

Examenstress
Het album Examenstress van El-One ligt vanaf vandaag in de lokale platenwinkel. Het schijfje bevat twintig beats die de Gentse producer in de periode 2002-2006 maakte en featurings van onder andere Acrid Cast, Dyna, dj Swordz en dj Grazzhoppa. 

 

Examenstress zou normaal gezien nog voor de zomer uitkomen, maar ligt er pas enkele weken later. Toch nog ruimschoots op tijd voor de iets minder vlijtige studenten met fokkin herexamens op het programma. Beatmaker El-One haalde zijn diploma vorig jaar en om deze periode af te sluiten, compileerde hij een cd met beats die hij gedurende de laatste vier jaar maakte. Bovendien zorgde hij voor enkele interessante collabo’s zoals met Dyna, voormalig mc van het Kruibeekse collectief Spokesmen of – via MySpace – met Oracles of Dialect, een mc uit New York.

Naast andere mc’s zoals Acrid Cast, Prevster & Xspans en Dyno staan er nog een paar dj-tracks op met enkele Grazz’ Bigband-dj’s waaronder Grazz zelf en voorts ook dj’s Swordz en Iron. ‘Mensen met wie ik wou samenwerken omdat ik ze goed vind en waar ik waardering voor heb’, zegt El-One. Samen met enkele remixes van bekendere acapella-tracks resulteert Examenstress in een gevarieerd geheel. Om het vanuit studentenperspectief te zeggen, een soort tweede zit back and relax-moment. ‘Het is inderdaad een soort steunbetuiging aan alle studenten ten tijde van examens’, verklaart El-One nog de titel. ‘Maar ook persoonlijk vind ik mijn studies belangrijk. Ze maakten van mij een heel ander mens. Ik sluit hiermee een belangrijk hoofdstuk in mijn leven af.’

El-One bracht een tiental jaar geleden zijn eerste mixtape uit en leverde vanaf toen jaarlijks nieuwe releases. Nadat hij het mixen en scratchen onder de knie had, zocht hij naar nieuwe uitdagingen die hij vond in het maken van beats. Na enkele jaren leverde hij zijn debuut Many different styles PtII af, tevens een vervolg op de gelijknamige mixtape. De voorbije jaren probeerde El-One zoveel mogelijk samen te werken met talent uit zowel binnen- als buitenland. 

Examenstress is momenteel te verkrijgen in café Quartier en graffitishop Artifex (Gent), Fish’n’Chips en Fat Kat(Antwerpen), Core (Mechelen), Kingz&Queenz en Recycled Records (Brugge), JJ Records en Giraffe Records (Leuven).

Bestellen kan via productionzonfire@hotmail.com

Meer info en snippets: MySpace