Baz (GvA 2007)

3 november 2007


Mechelen heeft er opnieuw een ster in wording bij: Bas Maes (22). Twee zomers geleden werkte hij nog mee aan de zomerhit van Pita. Nu heeft hij als Baz met ‘Punt Komma’ zijn eigen album in de platenwinkel liggen.

Zijn ouders zijn afkomstig uit West-Vlaanderen. Maar zelf is Sebastiaan een geboren en getogen Mechelaar en muziek zit bij de familie duidelijk in de genen. Zo maakt zijn broer Pieter als deejay Luvewax het mooie weer in de populaire Lierse dancing La Rocca. “Het is van hem dat ik indertijd ook mijn eerste muziekcassettes ‘leende’ om ze stiekem te beluisteren”, vertelt Bas. “Als jonge gast luister je naar alle stijlen. Maar het werd snel duidelijk dat hiphop het best bij me pasten.” 

Goed drie jaar geleden liep Bas tijdens een hiphop-café in jeugdhuis Tsentroem Pita tegen het lijf, een van dé rap-grootheden in de Dijlestad. “Pita is inmiddels een heel goede vriend van me geworden. Voor zijn hit Zomer mocht ik een refrein inzingen. Het was met hem dat ik ook voor het eerst naar de studio in Brussel vertrok”, vertelt de jonge zanger. Zijn eerste cd bestaat uit vijftien nummers die hij allemaal zelf geschreven heeft. “Als rapper wordt dat van je verwacht. ‘Punt Komma’ is trouwens de eerste Belgische release van het nieuwe Show Arma-label van Pita.” 

Ellende In zijn muziek probeert Baz een boodschap mee te geven. “Hoe diep je ook in de miserie zit, er is altijd een weg om eruit te geraken. Met mijn nummer Ellende wil ik daar uiting aan geven. Het gaat over een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die ‘alcoholieker’ is. Net daarom staan er ook heel wat vrolijke nummers op mijn cd, want een mens moet altijd blijven lachen.” Voor een van die liedjes, Zij aan zij, kreeg de Mechelse rappers zelfs de medewerking van de Antwerpse LC Moraïs. Met zijn muziek hoopt Baz een zo groot mogelijk publiek kan bereiken. “Maar als het eropaan komt, zal ik sowieso kiezen voor mijn studie Journalistiek. Ik zit nu in mijn tweede jaar. In België moet je al heel goed zijn of de zak heel erg commercieel aanpakken om als rapper van je muziek te kunnen leven”, besluit Bas Maes.

bron: http://www.gva.be/Antwerpen/2800/artikel.asp?art=%7BCA37508F-5B72-4686-BA6C-30DA2B954436%7D