Scale (supo.be 2007)

15 november 2007


We vonden Scale van de St. Andries MC’s ent Het Verdikt in een backstagekamertje van de Ancienne Belgique. Ook al was zijn klasje klein, ze waren er niet minder enthousiast om. Een kort gesprek. 

Wat kan een jonge muzikant hier op de muzikantendag vinden?

Hopelijk wat  inspiratie en wat goeie tips om met zijn muziek bezig te zijn, in deze workshop kunnen ze bijvoorbeeld leren rappen.  Er zijn veel workshops, over bezetting, hoe je met Sabam overweg moet, of hoe je een album moet samenstellen.

Hebben de mensen die op de muzikantendag langskomen een stapje voor?

Degenen die bij mij zaten wel, die zijn ook geïnteresseerd, anders schrijf je je niet in voor een workshop natuurlijk. Je hebt ook workshops waar iedereen binnen en buiten kan lopen, maar deze individuele workshop is beter geregeld, ze worden tegenover iemand geplaatst die er toch al even mee bezig is en daar zullen ze zeker iets van opgestoken hebben.

Zou je zelf deelgenomen hebben als beginnend artiest?

Ja, zeker. Spijtig genoeg is dit echt een fenomeen van de laatste 8 à 10 jaar. Toen ik jong was, heb ik ooit meegedaan aan een workshop gitaarspelen. Maar daar voelde ik me niet thuis, dat was voor ervaren gitaarspelers. Die kwamen niet echt naar daar om te leren, maar eerder om tegen elkaar op te spelen. 

Hoe is het voor de Sint Andries MC’s gestart?

Voor ons is het gestart in kelders,wat rappen op beats die gemaakt waren door iemand die we kenden en die ze is wou laten horen. We freestyleden ook op straat. Maar ik was voor Sint Andries al met hip hop bezig , ook met dj-en en beatboxen. 

Als je onze muziekminnende lezers een goeie raad kan geven, welke is het dan?

Stoppen als je niet meer geïnteresseerd bent. Je moet er echt voor willen gaan. Voor mij is het meer een hobby, maar als je er echt van wil leven moet je er serieus wat voor over hebben en vooral bezig blijven. Je kan niet op je gat gaan zitten als je een cd gemaakt hebt, je moet continu vooruit. Hoe ruimer je denkt en hoe meer disciplines je aankan in de muziek, hoe beter eigenlijk. Je moet van alles wel wat weten tegenwoordig.

Kan je  kort vertellen wat je aan de mensen vandaag hebt uitgelegd?

Dat ze hun eigen ding moeten doen, en ze moeten in zichzelf leren geloven. Ik leerde ze hoe ze hun mic goed leren behandelen en waarop ze moeten letten als ze gaan optreden. 

Interview door Julie Van Craen (c) Supo 2007