Het Verdikt – Blaas ‘m Op! (ShowArma)

18 februari 2008


Verdikt zet Frithop op dieet met debuutalbum. “Blaaz’em op” is het debuutalbum van Vlaanderen’s grootste hiphopcollectief, “Het Verdikt”. Het album heeft zijn naam niet gestolen : Vijf rappers, elk uit een andere Vlaamse provincie, elk met een eigen accent, leveren 14 dialectverleggende nummers aan. Het concept is simpel: “L’union fait la force” en “Verdikken is de mode”! Het album is nu te krijgen op I-tunes.

Mechelen, 17/02/2008, Het Verdikt ontstaat begin 2006. De rappers uit Genk, Antwerpen, Leuven, Gent en Kortrijk ontmoeten elkaar meermaals in de studio van Pita en besluiten tot een overkoepelend monsterverbond. Ze nemen in zomer 2006 hun eerste collectieve demo op (documentaire on-line te bezien). Op basis van deze eerste opnames wordt het Verdikt prompt getekend door Vlaanderen’s eerste digitale hiphop label ‘Showarma’ (opgericht door Frithoppionier Pita (ex-ABN)). De rest is geschiedenis. De clip ‘Kop in de wolken’ staat sinds begin november bovenaan de Puur Belgisch-chart en nu komt het pre-album ook officieel uit op I-tunes.

De som van de delen

Scale (St Andries Mc’s / Verdikt)

SCALE, ofwel Kris Strybos, geboren, getogen te Antwerpen is sinds 1995 bezig met rappen. U zag hem misschien al bezig bij Sint Andries Mc’s, Superdiesel, Moodlex of andere… Ook als beatboxer is hij actief bij bv. Praga Khan, Theater Froe Froe , het filharmonisch orkest van Monaco en zo kunnen we nog even doorgaan. Scale is een kerel met passie voor een microfoon en woordspelingen, improvisatie en de echte hip hop. Artisanaal, grappig en speciaal voor u uit de metropool gevist.

Xspans (Rijmtechniekers / Verdikt)

Xspans, afkomstig uit Kortrijk, is de jongste uit het vijftal, met 23 jaartjes achter zijn naam. Hij groeide samen met Prevster op temidden de Vlaams Ardennen. Naast rapper is de jongeman ook dj en maatschappelijk werker. Naar goede westvlaamse gewoonte staat Xspans met twee nuchtere voeten op de grond en zijn kop optimitisch in de wolken.

WIM (Phillibustas / Verdikt)

WIM, is geboren en getogen in Leuven. Met enkele vrienden start hij eind de jaren 90 de groep ‘Phillibustas’. Zodoende wordt hij drie jaar later ontdekt in de finale van Humo’s RockRally 2000. Je kent hem misschien als leraar van je zoontje, de zanger van die schunnige ska-groep ‘Licht Mentaal’, als freestyle mc die jaren na elkaar de titels opstapelde, of als de Politiek Incorrecte schrijver van ‘De schrijver die geen boek schreef’. WIM heeft niet alleen de grootste creatiedrang van het westelijk halfrond, op ‘Blaaz’m op’ hoor je de multi-getalenteerde rapper ook als zanger, producer en trompettist.

Nupstr (Zown / Verdikt)

NUPSTR, ofwel Jonas Rosius is een geboren Genkenaar. De man met de pijlen op beide onderarmen is een vat vol eerlijke energie. Hij barste lokaal los met de groep ‘Zown’ en werd zo een van de vooraanstaande rappers uit de Limburgse (‘Illburg’)-scene.

Nupstr word algemeen geprezen voor zijn grote improvisatievermogen, doorlopende flows, scherpe kadansen en no-nonsense inhoud. De mijnenstreek waar hij vandaan komt draagt hij mee in zijn stoflongen en dat sterkt zijn geloof in solidariteit.

Prevster (Rijmtechniekers / Verdikt)

PREVSTER, ofwel Koen Verbrugge, is geboren te Kortrijk en groeide Vlaams op met passages in Turnhout, Waregem, Mechelen, Roeselare, Tiegem en uiteindelijk Gent. U kent hem misschien als oprichter van wastelandmagazine, workshopleraar of als communicatiemanager.

Gepassioneerd door beeldspraken en woordspelingen en de meer complexe woordenschema’s brengt hij geëngageerde hersenspinsels. Voer voor de meerwaardezoeker, rechtstreeks uit de stad van de stroppendragers.

De volgende Fase

Het Verdikt markeert met deze release het tienjarig bestaan van Vlaamse rap. De tweede jeugd van een genre en een volgende stap voor de artiesten. Dit ambitieuze project word daarom bijgestaan door een gespecialiseerde graphicus (Sebastian Dailey), een vers opgericht label (Show-Arma) en een gereputeerde live-band (Licht Mentaal). ‘Blaaz’m op’ introduceert de groep aan het publiek, de officiële opvolger staat reeds gepland voor herfst 2008, op Show-Arma rec.

Album ::

14 nummers

48 minuten

Label : Show-Arma

Distributie :

LC-musicArtwork : Sebastian Dailey

Tracklist ::

1. Intro

2. Te zwaar voor uw oren

3. Wens het me (ft Siega)

4. Afvallen (ft Samoerai)

5. Zotte Morgen

6. Lache met de rest

7. Kop in de wolken – rmx

8. Een ding

9. Lente (ft Pascalle)

10. Geld moet rollen (ft Samoerai)

11. Schatje

12. Ritmejunkiez

13. Zinloss geweld (ft Pita)

14. Met een boodschap (ft Sherlox)

Producties ::

Neil F : 1Pita : 2, 3, 4, 8, 11Billy Palmier : 5 Decay : 6, 7, 12Sync : 10, 13The One Cell : 14

Clip kop in de wolken :: www.youtube.com/watch?v=q1637Uwm5d0

Documentaire van opnameweek :: youtube.com/watch?v=y0QYdvrMYXg

Downloadbare mixtape van Verdikt (2007 – 55 min) :: www.megaupload.com/?d=GFEM3B7Y

Meer clips, opnames en foto’s op :: www.hetverdikt.be

Voor informatie groep/cd & aanvraag van interviews :: pers@showarma.be

Voor boekingen :: bookings@hetverdikt.be

Voor informatie rond Showarma :: info@showarma.be