Magot (GvA 2008)

12 maart 2008


De Mechelse hiphopscene is vrijdag een parel aan zijn kroon rijker. De Mechelse rapper Magot lanceert dan via het Show Arma-label van Mechelens bekendste rapper Pita zijn eerste solo-cd, waarmee hij stiekem zowel België als Nederland hoopt te veroveren. Maar rappen blijft in de eerste plaats een passie, benadrukt Magot.Amper een week geleden dreigde de release van Magots eerste solo-cd Los! te moeten worden uitgesteld…De 23-jarige Mechelaar had door zijn passie voor het rappen de laatste tijd te weinig aandacht geschonken aan zijn diabetes en was daardoor ei zo na in een diabetescoma beland. Intussen zit ik weer goed in mijn vel, misschien wel beter dan ooit, zegt Magot, die officieel als Abderrahman Bouchataoui door de Dijlestad wandelt. Omdat ik het nog moet verdienen om met mijn echte voornaam te worden aangesproken, heb ik zelf Magot als bijnaam gekozen. Ik vond dat goed bekken. Pas achteraf ben ik te weten gekomen dat magot een Turkse aap is, ziet de talentvolle rapper met Marokkaanse roots de humor er wel van in.

Na de afgelopen jaren al op heel wat podia te hebben gestaan, treedt hij vrijdag naar buiten met een eerste eigen solo-cd… Via een Nederlandse neef ben ik in mijn tienerjaren met rappen begonnen. Sinds 2002 doe ik al optredens, wat uiteindelijk heeft geleid tot de Mechelse rapgroep Cycluz die ik met rappers Tonic en Baz heb gehad. Zo heb ik ook Pita leren kennen. Hij geeft me onder zijn label nu een eigen kans, schetst Magot zijn muzikaal verleden. Voor het maken van Los! hebben we ons twee weken opgesloten, alsof we in een strafkamp zaten. Op twee nummers na bevat de cd nieuw werk, waarvoor ik onder meer met Tom Kestens heb samengewerkt. Daarin probeer ik steeds toch ook een boodschap mee te geven, al blijft het natuurlijk hiphop. Nog voor Los! vrijdag wordt voorgesteld, moet Magot woensdag en donderdag optreden in Nederland. Die optredens zijn minstens even belangrijk, want enkele grote namen uit de Nederlandse rapscene zijn ook op die afspraak. Met rap je brood verdienen is in België onmogelijk. Maar als ik in Nederland een voet tussen de deur kan krijgen, zou dat geweldig zijn.

Interview written by Jan Van De Poel (c) GVA