Nag en Twan (Spittze.be 2008)

20 november 2008


http://www.vlaamserap.be/vlaamserap/index_bestanden/vlaamserapreleases.jpgEen week na de release party en enkele dagen na de laatste 9000 Sessies weten we Twan & Nag te strikken voor een interview en we zijn bij deze uitgenodigd in de studio vlakbij de Antwerpse haven, waar ‘Geen Half Werk’ is tot stand gekomen en opgenomen. Stel jullie in het kort voor en wat was jullie eerste aanraking met hiphopcultuur?
Twan:
 Ik ben Twan, duidelijk in beeld (lacht). Al lang bezig met hiphop, altijd veel gefreestyled en zo elkaar leren kennen en gaan optreden en nummers beginnen te maken. We hebben altijd met verschillende producers gewerkt en uiteindelijk dan toch een volledig product met ons twee afgewerkt. We hebben alle twee een freestyle verleden, we rappen al acht jaar op het podium en we hebben zoiets van zolang dat het beter wordt en zolang dat we ons amuseren doen we zeker verder. Dat is zowat de ingesteldheid. Ik check vooral Run DMC en nog wat andere muziekstijlen en dan wat crossover beginnen checken. Als ik Run DMC heb leren kennen bestonden ze al tien jaar en dan met Osdorp in het Nederlands leren kennen, teksten beginnen schrijven en freestylen. Rustig aan erin gerold en wel wat gedaan van breakdance tot dj-ing en graffiti. tien jaar, maar wat is bezig? Vanaf dat ge er veel energie in steekt of weinig of veel tijd erin kunt steken?!
Nag: Ik ben Nag, zoals ge ziet (lacht). Ik ben begonnen met teksten schrijven, toen was ik twaalf of dertien. Ik was ook al bezig met graffiti, mijn beste vriend zijn broer deed dat en dan dat ook beginnen doen. Dan begint ge door te hebben dat het vier elementen zijn en dat er meer bij zit. Dan die muziek beginnen checken en het eerste was een verzamel cd met Krs One, Cypress Hill en zo van die dingen en dan zelf teksten beginnen te schrijven.

Wat zijn jullie invloeden in en buiten hiphopmuziek?
Twan:
 KRS One is toch wel een van de grote meneren (lacht). Ik zet thuis altijd studio one shit op (lacht), reggae of funk en soms ook hiphop midden jaren negentig dan. Nu steekt er in de cdspeler ‘Vajya Con Dias’ (lacht).
Nag: Nu check ik Black Milk momenteel, zware beats, zware mc en ik luister vooral hiphop. Ik luister ook veel andere muziek, jazz, funk of reggae. Maar dat is dan om te samplen meestal. Ik heb eigenlijk wel ook veel Jay Dilla geluisterd, maar ik denk niet dat ge dat gaat terughoren in mijn beats. Ik maak geen Dilla beats, ik probeer wat mijn eigen ding te doen. Ik sample alles van plaat, dat is geen regel, dat is plezant. Altijd rommelmarkt, platen voor vijftig cent of een euro of platen van Twan (lacht) en die heeft ook wel een serieuze funk en reggae collectie. Daar haal ik ook wel samples uit en gewoon goed shoppen (lacht). Mijn eerste Nederlandstalige ding wat ik heb gecheckt was ABN en ge moogt zeggen wat ge wilt over ABN,… maar die hebben me wel beïnvloed of gemotiveerd om echt wel in het Nederlands te beginnen met rappen. Dan daarna, Sint Andries Mc’s hier in Antwerpen en dan de Freestyle Fabriek. Dat waren wel de twee grote groepen waar ik naar opkeek. Nu zijn dat ook allemaal maten en dat is wel grappig (lacht). 

Wat was jou eerste hardware speelgoed?
Nag:
 Een SP202 (lacht), ‘Dr. Sample’ van Roland en dat is zo een bakske, heb dat al heel lang. Ik heb dat gekocht toen ik vijftien was en daar heb ik wat mijn eerste beats mee gemaakt (lacht). Maar dat is echt heel basic en daar kunt ge echt wel moeilijk volledige beats mee maken. Snel daarna ben ik begonnen met software om beats te maken. Dr. Sample is de shit (lacht) en nu gebruiken we dat nog wel live om samples in te steken om erdoor te rammen (lacht). Af en toe gebruik ik het nog wel eens omdat die ook wel toffe filters heeft en echt zo een vintage sound en dat is wel tof. Nu nog altijd alles met software en soms in kombinatie.
Er staat hier ook nog een oude zoomtrack dat ik dan hier soms wel gebruik voor een paar drums of high heads. Ik gebruik gewoon die geluiden die erin zitten, dat is gewoon een soundbank met hopen drums en crapy shit. Hier en daar zit er nog wel een goede kick of snare ertussen. Touchpads, dat is echt soms nog wel plezant om zelf op beats te kunnen tikken in plaats van te verslepen met uw muis en af en toe is dat nog wel goed om te gebruiken.
Twan: Ik heb niks voor beats te spelen, thuis speel ik wat plaatjes. Maar voor beats te maken moet ik me echt eens installeren. Ik heb thuis wel nog wat platen staan om van te samplen. Dus ik wil er eigenlijk wel eens aan beginnen. Voor de rest heb ik nog speelgoed staan op de zolder van in de jaren zeventig. Mijn orgeltje (lacht) dat heb ik nog en dan een melodica (lacht).

Wat houdt jullie bezig naast muziek in de vrije tijd die er nog rest?
Nag:
 Ik doe momenteel niet veel anders (lacht). Af en toe wil ik ook nog wel iets spuiten occasionally en hier beneden hebben mijn vriendin en ik een kunstgalerij en we organiseren expo’s. Mijn vriendin heeft een modelabel, maak daar ook wat prints voor, voor de rest gewoon beats maken, teksten schrijven en feesten (lacht).
Twan: Vroeger deed ik trail, zo met motors een hindernissen parkoer afleggen zonder dat ge uw voeten op de grond moogt zetten. Ge hebt dat ook met fietsen, dat is zo een mountainbike zonder zadel. Ik ben vroeger altijd wielrenner geweest en gemountainbiked en dat was maar amateuristisch en heel moeilijk ook (lacht). En ik word nu vader dus al mijn vrije tijd naast muziek is gewoon werken en naast het gezin doorbrengen en dat is dope.

 user posted image

Kan je iets vertellen over jullie battle reportoire en welke titels haalden jullie allemaal binnen?
Nag:
 In Antwerpen nog niet! Lier en Mechelen ja! Ik heb nog geen battle gewonnen, maar Twan wel en ik was altijd tweede (lacht)
Twan: We hebben allebij wel wat battles gewonnen, we hebben dat alle twee wel veel gedaan.
Mic rippers heb ik eens gewonnen, dat was leuk omdat dat ook tegen Hollanders was en ik had toen toch wel de indruk dat die met de pretentie kwamen van we zullen die Belgen eens pakken. Dat is toch nice, ik dacht in de finale tegen Nupstr, Rass is een goede battle mc, Reflex, Dyno. Als ik nu iemand oversla dan zijn die waarschijnlijk kwaad op mij (lacht) en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Die ik het meest heb gebattled is eigenlijk Krypto, maar nooit tijdens een battle en dat is een van de grootste killers als die in form is. ‘A moeder’ battle heb ik eens gewonnen, een radio battle heb ik eens gewonnen. Ik ben tweede geweest op Skillz, Polemo, noem maar op. Er zijn nog die er zoveel hebben gewonnen.
We hebben altijd wel veel gedaan en ik weet dat ik eens op een jaar meer dan 10 battles had gedaan en dat ik bijna altijd in de finale stond en dat is plezant voor u eigen gewoon.

Hoe kunt ge u zelf trainen met freestyle en wat is uw motivatie?
Nag:
 Ik freestyle wel minder dan vroeger, toen was ik er wel meer mee bezig en daarmee kunt ge tonen hoeveel skillz dat ge hebt en dat is toch wel een belangrijk aspect van mc-ing dat ge kunt freestyle vind ik. Hoe breder uw vocabulair is, hoe meer ge daar mee kunt doen en als ge meer wilt battle? Want freestyle is niet noodzakelijk battle. Als ge u wilt specialiseren in battle dan moet ge gewoon zien dat ge echt met goede punches kunt komen en gasten gewoon kunt breken (lacht). Ik ben ook meer bezig met freestyle dan met battle. Ge moet kunnen inspelen op een situatie of als iemand er iets tegen u zegt dan moet ge dat kunnen toppen met nog iets doper.
Twan: Maar ik denk als ge goed wilt kunnen battle dat ge toch ook wel goed moet kunnen freestylen. Want het is toch wel goed anticiperen. Dat is ook een beetje gelijk jammen, als ge een gitaar vast hebt of een drumstel onder uw gat dan kunt ge ook vanalles. Dat is met freestyle ook een beetje het zelfde, ge kunt zien naar welke richting het gaat en dat is plezant om te doen. Veel oefenen en zo creatief mogelijk proberen te komen. Inspiratie komt gewoon uit alles bij mij. Soms zever ik wat mee op reggea of op rock’n roll en meestal op hiphop natuurlijk. Als er iets misloopt in een freestyle dan valt ge wel terug op een basis woordenschat. Het is gewoon een kwestie van veel freestyle, uw basiswoordenschat klaar houden en dan proberen inventief en scherp te zijn op het moment zelf. Er is niet echt een truk, gewoon veel oefenen. Ik heb vroeger veel gefreestyled met Nature Provides, Spokesmen, Krypto en Nag. Vroeger gingen we de hele dag freestylen op iemand zijn kamer met een dj en veel oefenen inderdaad.

Hoe schat ge u eigen in tegenover de rest in de scene?
Twan:
 Ik denk dat de scene overal progressie maakt en bloeit. Ik heb niet echt het idee of dat het de noodzaak is dat we ons eigen moeten inschatten tegenover de Antwerpse scene of tegenover een andere scene. Alle man is gewoon bezig en ik vind dat iedereen progressie maakt en positief bezig is. Antwerpen, voor ons dat is wel de hometown, we hebben hier Dalle, Gino, 2000wat, Perverz, Sint Andries Mc’s en iedereen is een opwaartse beweging aan het maken.
Gino: Look, listen, they are the kings of rap, the kings of rap, international, national what ever!
Antwerp, Gent, Brussels, what ever! The kings of rap! Fok Limburg, Nag & Twan, Antwerpen represent! Fok al de rest Yow! Fok de scene, mc’s zoals deze zullen ze niet meer maken! Ge kunt dat niet zien, dat is hier de middelvinger! Nag en Twan dat is het beste wat ge kunt krijgen en voor de rest niks!

 

Nu jullie debut op vinyl en cd?
Twan:
 Het is een samenvatting van 6jaar tot nu en het beste wat is overgebleven hebben we proberen een rode draad in te steken en met humor proberen te laten verenigen. Denk ik toch (lacht). Ja, dat is wat wij al heel lang wouden, cd dat was dan een idee van Dalle en Eigen Makelij en dat is zowat samengesmolten. Daarmee hebben we ook de releaseparty gedaan en moet zeggen ‘ik vond het wel een feestje in ieder geval’. We hebben alles zelf gedaan, we hebben een studio gebouwd en dat hebben we terugverdiend met optreden. Dan wel alles zelf gaan, opnemen omdat we al met verschillende producers in verschillende studio’s al iets hadden opgenomen. Maar nooit niet echt tevreden daarvan, daarmee dat we dat zelf hebben gedaan en dan hebben we ook alles zelf afgemixt en laten masteren in Duitsland via iemand die we kennen en die is ook afgekomen tijdens de release en dan laten persen in Holland. Fabian Esser, dope shout out; als ge iemand zoekt voor de mastering?! Ik ben content van de mastering en echt wel de moeite als ge dat eens wilt gebruiken. Het artdesign hebben we ook zelf gedaan en dat past ook een beetje bij de nummers die erop staan of toch vooral dat we de richting van dat alles willen inleiden.
Nag: We zijn begonnen met alles zelf op te nemen, eigen beats en dan is het logisch om ook het artwork zelf te doen. Dalle van Eigen Makelij heeft ons gevraagd of we dat ook op cd willen uitbrengen. Dat was eigenlijk eerst niet ons plan. Maar ik vind dat zeker goed omdat er toch ook een hoop mensen zijn die geen platenspelers hebben en ge bereikt nog meer mensen met een cd. Maar vinyl is echt wel cool. Alle beats zijn wel nieuw, er zijn wel wat oudere teksten. Zoals, ‘Antwerp feeling’ is al een oud nummer, ‘Nix te doen’ en die zijn al zes jaar oud.
Twan: ‘Eerste klas’ is wel wat nieuwer met een knipoog naar het oldschool erin en de promo was ook op tape.
Nag: We hadden zo een snippet tape gemaakt en het is wel een oldschool concept. Cassette, vinyl en ook ons tracks geven wel een oldschoolvibe. Elf tracks staan erop, eigenlijk twaalf omdat ‘Antwerpen feeling’ dat zijn eigenlijk twee nummers.
Twan: We wouden er misschien ook wel meer doen in het begin maar omdat het gaat ook een beetje ten koste van de geluidskwaliteit met vinyl.
Nag: Vinyl kunt ge echt wel niet meer dan veertig minuten opzetten best, want dan worden die groeven te kort bij elkaar geperst en dan verliest ge een hoop geluidskwaliteit. De cd staan nog drie bonus track op. Het zijn eigenlijk remixes, twee van 40Winks en een van Lefto.

Hoe zijn deze samenwerking ontstaan?
Nag:
 Vroeger voordat wij samen rapten, rapte Twan met de groep Eerste Divisie en dat was samen met Padmo van 40Winks en hij maakte toen al beats voor Twan.
Twan: Ja, we wonen ook in dezelfde straat (lacht).
Nag: We kennen elkaar ook al heel lang en uiteindelijk zijn we samen gaan rappen en dat was gewoon een goede vriend van ons. Vroeger heb ik ook nog eens een track gemaakt op een beat van Padmo en dat was voor die eerste 40Winks tape. Die tape, ik heb hem hier nog wel liggen en denk dat het wel een zwaar collectors item zal zijn. Dat is zo het eerste, eerst met 40Winks wat beats op het internet gezet en dan hebben ze die tape gemaakt, op de A-kant dertien tracks en op de B-kant dertien tracks waarvan een track van mij en een track van Twan en dat is van 2002 en ik vind dat nog altijd een heel goede tape. Ziet ik heb deze ook nog terug gevonden ‘Castro & Pollux’ demo (lacht) Wel grappig, soit. Lefto heeft dan die tracks gehoord op die 40Winks tape en had gevraagd om eens af te komen, wat beats checken en eens iets opnemen en dan een paar tracks met hem gemaakt en Twan ook. Sindsdien elkaar leren kennen en eigenlijk was eerst het plan om alles met Lefto te doen. Maar dan spreken we ook weer over vijf jaar geleden. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen, denk ook omdat wij twee nog niet helemaal klaar waren voor een volledig album. We waren meer bezig met live shows doen en met battles enz…. Hij was dan ook onze dj live en Lefto zelf is ook bezig met zijn projecten en die heeft ook niet altijd tijd. Uiteindelijk hebben we alles zelf gedaan, hebben we hier een studio gebouwd, alles zelf opgenomen, allemaal mijn beats genomen en het zo gedaan ‘Geen Half Werk’ (lacht). Het kan zeker nog beter, het is ook gewoon een album waar dat oudere tracks en nieuwere tracks opstaan. Ik vind dat het wel een goed geheel is geworden en ge zult zeker geen zes jaar meer moeten wachten op de volgende (lacht).
Twan: Dat is ook gemakkelijk en ge voelt toch ook best een beetje zelf aan wat ge wilt maken.
Ik ben er nu ook pas echt content van, hoe dat ik het in mijn kop had zo is het wel tot een afgewerkt product gekomen uiteindelijk. Het kan beter en het volgende wordt ook beter!
Het kan niet veel beter (lacht). Het is ook de eerste keer dat ge al de stappen zelf doormaakt en natuurlijk in het begin waren we dan veel bezig met live shows te doen. Maar dan moet ge ook leren opnemen, afmixen en dat is ook wel een goed leerproces. Alles is geïnstalleerd en nieuwe nummers liggen ook al klaar.

user posted image 

Meta is de enige mc waar jullie mee samenwerken op jullie album?
Nag:
 Eigenlijk ons idee was om geen featering te doen op ons album, dat is gewoon een heel dope mc van de Freestyle Fabriek van vroeger en ik denk ook wel een perfecte featering.
Ge zit beide in dezelfde stad, doen alle twee optredens en ge komt elkaar tegen. Dat is juist, ik heb Meta eigenlijk leren kennen op een freestyle gedoe. Dat was een battle (wow), dat is ook al lang geleden, dat was België vs Nederland en dat was georganiseerd door mensen van de Nachten, die hadden drie Belgische mc’s en drie Hollandse mc’s. Dan was de eerste battle in Amsterdam, ‘Paradiso’ en dat was Castro, Meta en ik. Hollandse waren Terilekst, Lange Frans en Raymzter en daar heb ik Meta echt leren kennen. Het concept was eerst battle de Belgen onder elkaar en de Hollanders en in de finale de beste Belg tegen de beste Hollander en dan Raymzter en ik in de finale en dan een paar dagen daarna was dat in Antwerpen. Ook het zelfde, Raymzter en ik. Raymzter heeft wel gewonnen (lacht) en ik was zestien. Dat was super cool, dan direct voor de eerste keer in Amsterdam, dik gevulde zaal, kunnen freestylen en dat was wel een zotte ervaring. Dan leert ge ook die Hollandse gasten kennen, gewoon bij Terilekst thuis chillen, smoren, rappen en dat was echt de shit. 

Welke onderwerpen beschrijven jullie allemaal op het album?
Nag:
 Er zijn wat serieuzere nummers en een nummer over de maatschappij en onze visie daarop.
Een ander serieus nummer gaat over mensen, karakters en wat dat er voor ons stoort. Er is een nummer over de scene en dat gaat over wat wij vinden dat er allemaal fout gaat in hiphop en in België. Het zijn allemaal zo van die dingen waarmee ge bezig zijd in uw dagelijks leven.
Er staat humor op en brag en boast natuurlijk. Over ons persoonlijk leven, misschien een klein beetje. ‘Antwerpen feeling’, dat gaat over Antwerpen. Daar heb ik gisteren nog veel mensen horen zeggen dat ze dat nog een van de dopeste vonden. Flo zei dat we er een clip van moesten maken (lacht) en ik zei dat hebben we al eens gedaan (lacht) maar dat is nooit niet uitgekomen.
Twan: Maar dat zal wel niet opvallen. Er zullen hopelijk toch wel wat mensen zijn die gelijk gestemd zijn als wij en het zelfde denken als ons over sommige onderwerpen. Ge moet ook wat tussen de lijnen door kunnen lezen en met een klein oog bekijken. Het is wat vanalles, er zit humor in, er zitten serieuze dingen in en we houden van oldschool. Er zitten ook wat elektronische dingen in, er wordt gewoon gebragged en geboast, de draad met ons eigen erin gestoken, de draad in de scene hebben we erin gestoken. Gewoon alle inspiratie bronnen zijn goed, het is ook een beetje een collage met dat we al acht jaar samen rappen van toen tot nu. Elf à twaalf tracks, het zijn er niet zo veel, de beste nummers hebben het gehaald en live doen we ook altijd meer nummers. Momenteel hebben we een nummer met Meta, dat was ook niet echt de bedoeling en dat is er gewoon van gekomen. Hij wordt vader en ik ook ondertussen en dat is ook een drukte natuurlijk en voorbereiding. Het volgende album gaat ook wel meer in één lijn liggen dan deze.

Hoe kijken jullie nu terug op de release party?
Twan:
 Merci aan Dalle in ieder geval en dat was echt plezant.
Nag: Ik vond de release echt dope! Was wel echt wasted op het einde (lacht), het was echt een goed feest en omdat het u eigen release is heb ik bijna de andere liveshows niet gezien. Ge zijt bezig met dat zelf te organiseren, 100 mensen die willen met u praten en pers. 250 à 300 mensen in de zaal en dat is wel wat ik had verwacht. Daar zijn we ook heel tevreden mee en dat was ook wel een beetje de grootste angst. Was als er geen volk is? Maar dat was uiteindelijk geen probleem denk ik.

Toekomstgericht dan: wat gaan jullie nog uitspoken?
Twan:
 Sowiezo komt er nog een nieuw album en daar zijn we toch al stillekes mee bezig. Nieuwe shit komt er ook aan, solo shit van Nag en we zijn ook al bezig aan het volgende album van ons. We blijven bezig, we hebben ook een nummer met Rass voor het nieuwe album en er doen nog wel wat mc’s op mee. Vroeger heb ik nummers gemaakt met Nature Provides en met Spokesmen nog opgetreden. We hebben nu ook een project opgenomen met Flows van Infinite skillz en weet dat Nag ook eens bezig is geweest met een project samen met Mellow P en ik weet niet hoe het precies daarmee staat, dat is nog allemaal de toekomst.
Nag: We zijn al bezig met het volgende album, ik heb al een hoop beats klaarliggen, teksten zijn er ook al en ben ook aan mijn solo album bezig. Dat is ook al zo goed als af en dat is het volgende wat gaat uitkomen en ‘Nag&Twan’ daarna. We zijn bezig aan een Eigen Makelij album met een hoop groepen. Ik weet niet wie er precies gaat opstaan, alleszins wij, 2000Wat, Perverz, Saalk Dawg en nog wat andere groepen. 2000Wat is ook al bezig met een volgend album, Pasi is een solo album aan het maken en Perverz komt ook met een album.

Wat is jullie rol samen met Eigen Makelij?
Nag:
 Eigen Makelij heeft onze cd uitgebracht, boeken shows en we organiseren optredens hier in Antwerpen om groepen ook wat meer te structureren en om cd’s te kunne uitbrengen. Deze zomer ook al veel shows gedaan.
Twan: Nu is het product er, de releaseparty was dope en nu wordt er verder gewerkt (lacht). We proberen ook samen allemaal een groter forum te creëren. 

Er is ondertussen ook een nieuwe clip opgenomen. Hoe ging dat eraan toe, kunt ge daar nog iets aantoevoegen en wie heeft jullie daarmee geholpen?
Nag:
 Dalle, hij is cameraman en hij doet de montage. Het idee komt van ons, ook delen van hem en hij is de man hier in Antwerpen (lacht).
In de Spiegeltent hebben we een stuk van de clip opgenomen en er zijn drie of vier verschillende locaties in de clip. Die komt er binnenkort wel aan. Die is af en wordt nu gemonteerd. Misschien dat we nog een draaidag moeten doen? Het een volledig track maar de intro is van een andere track. Het is een clip met twee nummers of anderhalf nummer (lacht).
Twan: Inderdaad, we hebben wat ideeën samen gegooid. Eerst was de bedoeling van een clip te maken van een ander nummer en dat hebben we dan toch maar van de baan geschoven.

Jullie stonden ook regelmatig op de planken met Lefto en tegenwoordig met Droppa. Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?
Twan:
 In Amsterdam, daar heb ik hem eens voor de eerste keren gezien en dan daarna op een gratis feestje wat ik samen met de Padmo van 40winks had georganiseerd en dan is die ook gratis komen draaien. Nag had er wat nummers mee gedaan en zo is dat wat voort gerold.
Dan hebben we ook nog samen met Lefto optredens gedaan omdat hij ook hielp met de beats.
Vroeger was Nag met dj Droppa, ‘The autentiks’ (lacht).

user posted image 

Hoe kunt ge jullie sound omschrijven en hoe kunnen mensen in contact geraken die niet bekend zijn met jullie?
Nag:
 Op onze myspace en dat is myspace.com/nagtwan (lacht) en daar kunt ge nog wat tracks terug vinden, foto’s en op eigenmakelij.be meer over de release en de structurele info en het contact adres. De myspace gaat meer over de muziek en dat ge wat tracks kunt horen en upcoming shows staan er natuurlijk ook altijd bij.
We hebben een midden jaren negentig sound en zowat die New York shit en denk dat dit ons wel zwaar beïnvloed. Dat is muziek die wij gewoon het meest luisteren en onze grootste invloed qua sound. Live, de beats pompen, zwaar flowen, freestyle, dj Droppa achter de decks en wij aan de mic. Oldschool, twee mc’s en een dj (lacht). Liveband komt ook nog en dat hebben we wel al een keer gedaan een paar jaar geleden met een verzameling van een paar muziekanten. Dat was via Beatbutcher en die had dat georganiseerd. Dat was zijn idee en we hebben dat gedaan maar voor een show. We hebben nog andere maten van ons, ‘Nature Provides’ en die rappen ook vroeger en nu zijn die met een liveband bezig. Defunktions, dat is echt een heel zware funkband en daar gaan we waarschijnlijk iets mee inelkaar boxen binnenkort.
Twan: Gewoon via myspace.com of google, ik ben niet zo een internetman (lacht). Maar als ge dat intikt dan vind ge wel ons email adres en daar antwoorden we ook altijd op. Misschien krijgt ge ons eens te zien, misschien met de liveband defunktions. Dope liveband trouwens en ligt eraan wat de setup is van het feest of de zaal. Oldschool vooral en moest dat met liveband lukken dat is het ook wel breder en wat midden jaren negentig en wat elektronica.
Gewoon boombap shit, dat proberen we toch te maken en hoe dat het overkomt moet ge eigenlijk aan het publiek vragen.

Wat is jullie ervaring met alles in eigenbeheer uit te brengen?
Nag:
 Het is perfect mogelijk, we hebben hier alles zelf opgenomen, uitgebracht op vinyl geperst.
Ge kunt dat gewoon allemaal doen. Het is niet altijd even gemakkelijk natuurlijk en het is ook veel werk. Dus we zijn ook nog met veel meer dingen bezig dan alleen maar muziek maken en er komen wel nog een pak andere dingen erbij kijken. Ik vind dat even plezant en vind dat alles wel zo is gelopen, hoelang het ook heeft geduurd, het is nu wel zo dat het nog beter is dan ik had verwacht.
Twan: Momenteel gelijk wij dat hebben gedaan en ge zijt tevreden met een break even dan kunt ge gerust wel u eigen ding op eigenbeheer doen vind ik. Zelf een studio gebouwd en ge stopt er wel iets in, veel tijd en energie. Ge krijgt er ook veel voor terug en gewoon met uw live shows kunt ge een break even halen en meer moet dat niet zijn. Beter een groter forum creëren en betere shows geven voor een breder publiek. Ik denk dat we het beste hebben gedaan wat we nu konden doen voor onze capaciteiten.

Hoe is jullie visie op de hedendaagse muziek industrie en hoe gaan jullie dit aspect aanpakken?
Nag:
 Ja, met de muziekindustrie zijn we eigenlijk ook nog niet echt bezig omdat we gewoon alles zelf doen en we zitten ook op een independent label, we brengen alles zelf uit, distributie doen we ook zelf. Gewoon in de winkels en leuren met platen. Dus ja ik wil er ook zo weinig mogelijk mee te doen hebben want dat is allemaal bullshit die muziekindustrie. Gelijk sabam, labels, wat er op de radio komt, videoclips, tv,… (pfff).
Twan: Ja op dat punt wil ik de muziekindustrie ook niet beter leren kennen. Dat is moeilijk om erover te oordelen want zo een brede blik hebben wij ook niet op de muziekindustrie. Het is wel voor iedereen gemakkelijker geworden om zelf iets uit te brengen want wij hebben zelf nu ook op eigen krachten gedaan en dat is niet voor winst te maken.
Ge wint altijd als ge een brake even hebt en dat is alles wat wij willen, optredens willen wij doen en nog groeien in de muziekindustrie.
Nag: Zoveel mogelijk alles zelf doen en hopelijk als dat wat begint te groeien. Mensen bereiken dat niet met hiphop bezig zijn en dat, dat ook groeit en zien dat we dat zelf een beetje omhoog kunnen trekken. We zullen zien dat we eens op de radio kunnen komen en ge hebt de Hop en that’s it. Er is ook nog een locale radio, ‘radio centraal’ maar buiten Antwerpen kunt ge dat niet ontvangen en daar zijn twee of drie hiphopshows wekelijks. Maar dat geraakt niet buiten Antwerpen centrum (lacht), die hebben niet zoveel zendbereik. De volgende sessies op de Hop zullen we wel daar zijn bij Mellow P.

Is er een verschil in jullie sound tussen vroeger en nu? En wat is het grote verschil tussen de Belgische scene en die van Nederland?
Nag:
 Toen dat ik begon en nog pas naar shows ging dan het meest wat ik toen vond dat aan het gebeuren was? Dat was vooral in Wallonië en in Brussel en daar kwamen echt veel platen uit.
Toen ik begon lag de focus ook meer bij Franstalige mc’s en Engelstalige mc’s en er was nog maar weinig aandacht voor Nederlandstalige en nu bijna iedereen rapt in het Nederlands. Er zijn echt maar een paar uitzonderingen die nog in het Engels rappen en dat vind ik persoonlijk toch een goede evolutie. Er wordt in Vlaanderen zeker meer hiphop gemaakt en beter mee omgesprongen. Vroeger al de shows waar ik naartoe ging, dat was Buggin Out te Gent en in Brussel en daar waren altijd acts uit Brussel; Pitcho, CNN, Reval,… Nu als ik naar shows ga is het altijd Nederlandstalig uit België of uit Nederland. Nu hebt ge wel in al de grote steden te Vlaanderen echt wel gasten die bezig zijn. In Mechelen hebt ge heel Showarma en in Gent, Mellow P. met 9000Sessies die alles wat groepeert en in Limburg hebt ge ook veel groepen en mc’s en iedereen komt ook meer samen precies in de steden. Ge hebt ‘De stijl is 3600’, iedereen op een cd en hier met Eigen Makelij proberen we dat ook met wat groepen van Antwerpen. Dat iedereen nog wat betere muziek maakt (lacht), geen beef, goeie cds uitbrengen en niet stil zitten.
Twan: Overal zijn ze wel bezig denk ik en ge weet ook niet alles wat er beweegt. Maar ik denk dat er nu toch wel meer beweegt. Het is geëvolueerd en tot hiertoe is het een collage. De hiphopscene in Holland is gewoon groter. Er is meer beweging in Holland maar niet perse meer dan in de Vlaamse scene of de Belgische scene. Er zijn wel wat professionelere acts in Holland, maar grote verschillen?!
Iedereen wordt professioneler en ik denk dat er nu ook wel een breder aanbod is. Ik wil niemand beledigen, vroeger waren er ook dingen en er is een groei in ieder geval.
Het leven is een geschenk maak er het beste van. Make peace and not war!

Mag ik jullie bedanken voor dit interview.
Nag & Twan:
 Merci voor langs te komen.
Elk nieuw intiatief wordt gesteund door ons, dope van Spittze en check de shit van Nag & Twan en iedereen moet gewoon goed bezig blijven. 

Meer info:
http://www.myspace.com/nagtwan
http://www.myspace.com/deejaydroppa
http://www.myspace.com/lefteezymusic
http://www.myspace.com/40winks
http://www.myspace.com/10000metas
http://www.myspace.com/mcnag

Door Flash voor Spittze.be