Woorden zijn geen daden (StampMedia 2008)

“Hiphop is geen dreigtaal, maar een expressievorm om frustraties te uiten.” Voor Pita en Den Tourist, twee gereputeerde hiphoppers, is het onaanvaardbaar dat Filip Dewinter de rappers van The Cicatris voor het gerecht daagt.

“Hiphop is geen dreigtaal, maar een expressievorm om frustraties te uiten.” Voor Pita en Den Tourist, twee gereputeerde hiphoppers, is het onaanvaardbaar dat Filip Dewinter de rappers van The Cicatris voor het gerecht daagt. “De jongens van Cicatris moesten gewoon stoom afblazen”. Voor Pita, een hiphopbaken uit Mechelen, hebben ze met hun nummer uiting gegeven aan hun frustraties. “Dewinter overdrijft de hele situatie. Dit nummer zal heus niemand ertoe aanzetten Dewinter een kogel door zijn kop te jagen. Als ik uit het raam spring, ga jij toch niet volgen?” Voor Den Toerist, een Antwerpse rapper met een vlijmscherpe tong, heeft The Cicatris zich in de grijze zone van de vrije meningsuiting begeven. “Ik heb in het verleden, zoals bijna elke rapper in Vlaanderen, ook tegen het Vlaams Belang gerapt. Ik heb ook denigrerend over Dewinter persoonlijk gerapt. Alhoewel het volgens mij correct is wat ik gezegd heb, is het nog niet correct zoiets te rappen.” Maar we mogen niet vergeten dat The Cicatris het nummer heeft geschreven als reactie op ‘Oh nee, alweer een moskee’ van Dewinter. “Ze namen dat nummer waarschijnlijk op als een belediging. Als reactie daarop hebben ze een diss-rap geschreven. Daarin zijn alle scheldwoorden en zelfs bedreigingen toegestaan.”

‘Mijn Gedacht’ “Zeggen wat je denkt, is een topprioriteit voor een rapper. Aan wat die rapper dan zegt zijn geen grenzen. Woorden zijn geen daden.” Pita trekt de lijn door naar de dagelijkse realiteit: “Als een vriend gaat lopen met een meisje dat ik graag zie, ga ik daar kwaad om zijn. In eerste instantie ga ik luidop zeggen dat ik hem haat. Maar ga ik daarom voor de rechter moeten verschijnen? Stel dat je op café avonds een paar straffe uitspraken doet over je baas. Ga je je daarvoor moeten verantwoorden voor de rechtbank? En een paar jonge gasten die hetzelfde doen in een raptekst moeten dat dan wel?”

‘Fuck the police’ De Amerikaanse controversiële hiphopper Ice-T heeft in 1992 dezelfde discussie uitgelokt met het nummer ‘Cop Killer’. Ice-T riep op om geweld te gebruiken tegen de politie zoals de politie zelf overdadig geweld gebruikte tegen zwarten. In zijn verdediging zei Ice-T dat het nummer geschreven was vanuit het standpunt van een jongeman die het politiegeweld meer dan beu was. Pita is van mening dat The Cicatris hetzelfde argument kan gebruiken, mocht het tot een rechtszaak komen.” Dewinter heeft er zelf voor gekozen hevige reacties uit te lokken met ‘Oh nee, alweer een moskee’. Als je dan op de tenen trapt van hiphoppers komen die gasten dubbel zo hard terug. Maar dat wil nog niet zeggen dat de mannen van The Cicatris Dewinter daadwerkelijk willen vermoorden. In hun tekst rappen ze waarschijnlijk over iemand die de vernederingen van Dewinter zo beu is dat hij besluit om hem het zwijgen op te leggen.” Voor Den Tourist moet je heel voorzichtig omgaan met dat argument. Als iemand je vrouw, je moeder, je kinderen of je eigen persoon beledigt en bedreigt, ga je al snel zeggen dat dat niet door de beugel kan. Ook al wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd personage. Maar als je over organisaties als het Vlaams Belang spreekt, komt het minder snel over als een directe belediging. Dan is het een aanval op een concept, de maatschappij of een gedachtegoed. In dit geval moet Dewinter, het gezicht van het Vlaams Belang, het ontgelden.”

‘Geen veroordeling’ Pita is ervan overtuigd dat het niet tot een veroordeling zal komen. “Zoniet mogen we héél trots zijn op onze maatschappij,” zegt hij cynisch. Den Tourist is van mening dat ze zich wel moeten verantwoorden als ze op het matje worden geroepen. Pita is het ermee eens dat de jongens van The Cicatris zich mogen excuseren. “Maar een veroordeling is onaanvaardbaar. Als dat toch gebeurt, is elke straf te zwaar. Wat kan in hemelsnaam een gepaste straf zijn voor het schrijven van een iets té agressieve tekst?” Bij een veroordeling is Pita alvast van plan te reageren. “Een rapper zegt altijd zijn gedacht. Dat zal nu niet anders zijn.” En om zijn stelling kracht bij te zetten: “Als het moet, gebruik ik mijn eigen hiphoplabel ‘Shoarma’ om hun nummer uit te brengen op single.”

© 2008 – StampMedia – Vincent Van Nauw