Antwerps hiphoptalent creëert eigen muzieklabel (Gva 2008)

28 november 2008


‘Eigen makelij’ is het eerste label dat hiphop en jongerencultuur ondersteunt. Tim Dalle, oprichter van het label, vond het nodig het talent uit zijn buurt te organiseren en te promoten. “De hiphopscène is zodanig aan het groeien dat er nood is aan een goede omkadering en professionaliteit om zaken te realiseren.”

Uit noodzaak

Volgens Dalle is er in het kleine Vlaanderen geen ander label aanwezig dat begaan is met hiphop- en jongerencultuur. “Daarom hebben we ons eigen label opgericht. Het was gewoon makkelijker om onze albums in eigen makelij uit te brengen. We beschikken immers zelf over de meeste expertise,” legt hij uit. Dalle is de drijvende kracht achter het label. “De scène is zodanig explosief aan het groeien dat er nood is aan professionalisering om het talent te ondersteunen.” Dalle kwam samen met Rass, rapper bij 2000 WAT, op het idee. “Tijdens het opnemen van ons album ‘Koekembak’ zagen we zoveel andere artiesten met potentieel passeren dat we besloten ons samen te organiseren,” vertelt Rass.

Pure rebellie

Volgens Dalle is hiphop pure rebellie. Hiphop staat ervoor gekend om nooit een blad voor de mond te nemen. Daar zijn de gevestigde instituten en regeringen niet altijd even blij mee. “Maar dat wil niet zeggen dat we tegen de schenen van het establishment gaan schoppen. Met het label willen we enkel een bijdrage leveren aan onze cultuur,” reageert Dalle. “Die gevestigde instituten weten zelfs niet waar me mee bezig zijn.” Dalle is vastberaden om van zijn label een succesverhaal te maken. “We zijn gekomen om te blijven en nog veel meer.”

Alles en iedereen

“We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken door verscheidenheid uit te brengen. De artiesten die bij ‘Eigen Makelij’ albums uitbrengen hebben elk hun eigen stijl.” Rasss is van mening dat de tijd waarin enkel arme mensen in achtergestelde wijken konden rappen voorbij is. “Het is iets van iedereen geworden. Er zijn ook rappers van rijke afkomst. Zij kunnen niet over financiële problemen rappen, maar wel over andere dingen. De teksten mogen ook al eens grappig zijn. Eigenlijk kan alles zolang de rapper zijn eigen verhaal erin kwijt kan. Voor Dalle is het belangrijk dat men de sociale functie van rappen niet vergeet. “Het is een geweldig middel om een stem te geven aan diegenen die onderdrukt zijn of hun mening niet op een ander platform kwijt kunnen. Maar je kunt evengoed rappen over feesten of het alledaagse leven.”

Stilte doorbreken

‘Eigen Makelij’ komt op het juiste moment. In 1999 heeft de single ‘Represent 2000 Antwaarpe’ van de rappers Sint Andries MC’s de kick-off gegeven voor een Antwerpse hiphopscène. Daarna heeft Gent deze scène overgenomen waardoor ze uitdoofde in Antwerpen. Tegenwoordig bundelen de rappers uit het Antwerspe hun krachten. De rappers van 2000WAT en Nag&Twan eisen vandaag de troon weer op. Het is nog even wachten tot ook Perverz de rangen vervoegt met hun debuut. Dalle laat er geen twijfel over bestaan: “Vandaag doorbreken we luidruchtig die oorverdovende stilte.”

Meer info: www.eigenmakelij.be

© 2008 – StampMedia – Vincent Van Nauw === Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet Van Antwerpen – Online op 27/11/2008.