ABN – Batterijzuur

2 februari 2009


Persbericht — ABN is eindelijk terug ! ABN heeft jaren gezwoegd aan hun langverwachte album BATTERIJZUUR. Pure poëzie, afgewisseld met bijtende humor overgoten en verzopen in een saus van geniale beats. Een uiterst gevarieerd album van de (her)uitvinders van de Vlaamse Rap met prachtige gastenvocalen van : Stijn Meuris (Monza), Els Pynoo & Danny Mommens (Vive la Fête), Luc de Vos (Gorki), Buyse Mc (‘t Hof van Commerce) en Lalalover.

www.a-b-n.be

TRACKLIST BATTERIJZUUR :

  1.   Villa Volta
  2.   Batterijzuur
  3.   Vergeef mij de liefde (met Tom Kestens van Lalalover)
  4.   Ge weet toch?
  5.   Je was zo mooi (met Stijn Meuris van Monza)
  6.   Hollywood
  7.   Lieke overleden
  8.   Danskeuh!
  9.   Bende van Cartouche (met Buyse Mc van ’t Hof van Commerce)
  10. Slikkeuh (met Luc De Vos van Gorki)
  11. Cava La Merde
  12. Praat tegeuh de hand (met Els Pynoo en Danny Mommens van Vive la Fête)
  13. Mooiste van de klas
  14. Drankautomaat

ABN-BATTERIJZUUR TOUR.

-7 maart FNAC MINI-CONCERT BRUGGE
-7 maart FNAC MINI-CONCERT GENT
-14 maart FNAC MINI-CONCERT ANTWERPEN
-14 maart INSTORE BILBO ANTWERPEN (TBC)
-30 april jh. aurora BORGLOON
-16 mei. SPRINGTIME FESTIVAL.HALEN
-27 juni. SUN UP FESTIVAL ASSEBROEK.
-19 september: ZOGROCK. HAMME

QUINTE OVER BATTERIJZUUR

1.Villa Volta 5:38 h.
Dit gedicht schreef ik al werkende in café de Villa Volta tegen sluitingstijd, rond 5:38 om precies te zijn, en het vormde tevens de aanzet voor dit album. We hebben het door maar liefst acht mensen laten inlezen, maar de versie van Stijn Meuris en de kleine jongen vonden we het mooist en integer in al zijn eenvoud.

2. Batterijzuur.
“Haat couture geschreven op je figuur”

3. Vergeef mij de liefde – met Tom Kestens van Lalalover –
Ik was al langer fan van Lalalover maar toen ik Tom Kestens voor het eerst in het Nederlands hoorde op het nummer “sans papiers” klonk hij als een jonge Henny Vrienten met een scherp kantje. Het nummer lag al een tijdje op het schap omdat ik het zeker niet vertolkt wou zien door een vrouwenstem – wegens een veel te groot cliché – en omdat ik de juiste stem nog niet had gevonden. Persoonlijk ben ik zelf een beetje hypergevoelig geworden aan alle rapclichés. Toen ik plots Tom hoordeop dat ene nummer, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

4. Ge weet toch?
Een uptempo feel good funtrack met een aanstekelijke dwarsfluit zoals we ze kennen van bij de Beasty Boys & Jurassic 5. Hoe dan ook ben ik meer te vinden voor nummers met een funky dwarsfluit vrees ik, dus op die manier deden we onze duit in het zakje .

5. Je was zo mooi.. – met Stijn Meuris van Monza –
Het is nu eenmaal door de jaren heen het handelsmerk geworden van ABN om te werken met gastvocalen. Dit steeds met de bedoeling een zo boeiend mogelijk repertoire te maken, zowel voor de luisteraar als voor ons. Stijn was iemand die al jaren op ons lijstje stond om mee samen te werken, maar tot voor kort was het er nog niet van gekomen. De samenwerking met Stijn zullen we niet zo snel vergeten. Het was fantastisch om zien hoe ingetogen hij van start ging en met welke uitbundigheid hij alle leden enthousiast meekreeg in een proces dat bijna uitmondde in complete chaos. De muziek van dit nummer is volledig in elkaar gekunsteld met oude, analoge 80’s synths wat op zich al een avontuur was en waar er, samen met Jurgen Van Bever, nachten aan gewerkt is.

6. Hollywood
Een nummer over generatie “y” geschreven door iemand van generatie “x”,  klinkt een beetje “z” me dunkt? Anders gezegd, hoe de glimmer en glamour in elke Vlaamse huiskamer binnendringt en hoe niemand nog echt tevreden kan zijn met wat hij of zij heeft.

7. Lieke overleven
Aan sommige teksten op dit album heb ik jaren geschaafd, andere teksten daarentegen vloeiden soms zomaar uit mijn pen. Dit is er zo eentje. Na een winterse ochtendwandeling schreef ik dit lieke in mijn hoofd waarna ik ze, eenmaal thuisgekomen, op papier zette. De dropout in het begin van het nummer heb ik zeer bewust laten staan. Het is een toevalligheid die er gewoon perfect bij paste.

8. Danskeuh!
Meermaals kreeg ik de vraag wie dan toch die andere rappers mogen zijn op deze track.  Verbazing en ongeloof was dan ook de reactie wanneer ik zei dat er maar één rapper is. Hoe dan ook, de energie die van deze ravesynth uitgaat, vind ik nog steeds even energiek als toen ik hem voor het eerst hoorde.

9. Bende van cartouche – met Buyse Mc van t’Hof Van Commerce –
De ‘Bende van cartouche’ is een samenwerking met Buyse mc van ‘t Hof Van Commerce. Op de laatste albums van ‘t hof hoorde ik bij Buyse een veel hardere en scherpere rapstijl die me fel aansprak waardoor ik hem uitnodigde mee te werken aan een nummer over een fictieve straatbende van sukkelaars.
In de streken rond Brussel wordt er nogal snel gezegd wanneer een verdwaald gezelschap komt aanwaaien in een volkcafe “hiese de bende van cartouche”. Deze zin die ik ergens in mijn jeugd heb opgepikt is me altijd bijgebleven. God weet waarom.?

10. Slikkeuh – met Luc de Vos van Gorki –
‘Slikkeuh’ is een electronummer met zware nineties invloeden. Het nummer verhaalt over het Belgische uitgaansleven midden jaren negentig – of het nu over een boerenfuif gaat of over de eerste dagen van de Fuse – en heet toepasselijk “Slikkeuh”. Ondanks de ik-vorm die gebruikt wordt, gaat het me meer over de algemene ervaring.

11. Cava la merde
Een nummertje over de vervlakking van het muzieklandschap en over hoe men alles maar recycleert. Zeer toevallig deden we hier dan ook opzettelijk aan recyclage. Een leuk detail is dat het werd ingezongen door het schattige kindje van de buren.

12. Praat tegeuh de hand – met Els Pynoo en Danny Mommens van Vive La Fête –
Ik leerde Danny & Els kennen in 2003 en voor ik het wist stond ik te rappen in de Vooruit op de cd-voorstelling van Vive la Fête hun album ‘Nuit Blanche’. Plezier en feest gegarandeerd in die bende en ik hoop dat het nummer dit ook uitstraalt. Een dikke knipoog naar een bepaalde geknutselde nederlands/vlaamse uitspraak van één of andere randbekende uit één of ander realityprogramma op een eiland met halfnaakte mensen en veel te veel tequila shots.

13. Mooiste van de klas
Niets zo triest als een volledige inboedel zien staan op een rommelmarkt of het moet wel een vrouw op middelbare leeftijd zijn die dag in dag uit aan de toog hangt op café en al eerder deel uitmaakt van het meubilair dan van de folklore. Ik zie ze al jaren waar ik ook ga en sta en telkens opnieuw die intrieste blik die je doet afvragen hoe het zo ver is kunnen komen.

14. Drankautomaat
Het eerste nummer ooit over een drankautomaat. Iemand moest het doen!
Rapperdeklapklapklap

Barbietrut 3000
Een remake van de oude abn-klassieker ‘Barbietrut’ met heel de originele bezetting van 14 jaar geleden. Jaja, zelfs met  de Vlaamse little Kim mc Fanny (vaginaal) Van Elsen en ex-lid Pita. Een fan had dit nummer op youtube geplaatst en tot onze grote verbazing had het in minder dan één jaar tijd 200.000 hits. Aangezien het nummer – dat nooit een single is geweest –  na al die tijd nog zoveel impact had, dachten we het in een nieuw kleedje te steken.