Froze – Winter Waanzin (Cutting Edge)

7 februari 2009


Hij is negentien en hij komt uit negenduuzd Gjent. En hij rapt, in het Gents, met een r die constant zijn keel schraapt, en die alomtegenwoordig is op zijn debuutalbum ‘Winter waanzin’. Hij heet MC Froze trouwens, aangenaam.

Op zijn MySpace is het aangenaam toeven, niet het minst met tracks als ‘Waarom’ en ‘In Gods naam’, al zijn dat nummers die we eigenlijk ook al hadden gehoord op het album van Rauw En Onbesproken, het collectief van stadsgenoten Letterfretter en Renz Intenz waartoe ook MC Froze deels behoort. Maar dat deert niet, want met ‘Victoriameer’ en ‘Ik leer u rappen’ bewijst de Gentenaar dat hij het gerust ook alleen aankan.

Toen we het album van Rauw En Onbesproken onlangs voor het eerst te horen kregen, vonden we de beats en de productie nogal kaal en sober, al hadden we op zich niks tegen die vorm van duister minimalisme. Uiteindelijk zijn het de vlijmscherpe lyrics en de stevige flow die het hem ook moeten doen, en daar zaten de mannen gebeiteld. Maar kijk, tijd heelt niet alleen alle wonden, het geeft ook andere inzichten, want intussen zijn we best wel van die producties gaan houden, ook die waarop MC Froze solo zijn ding mag doen.

Froze laat geen taboe onbesproken, maar pakt de onderwerpen aan met een gemak dat hem siert. Hij windt er geen doekjes om, maar argumenteert zijn mening staalhard en in your face én blijft intussen geloofwaardig overeind. Dit is geen zinloos gezwets, nee, dit zijn rhymes waarover is nagedacht: zowel qua inhoud als qua metrum en woordklanken. ‘Ik doe pijn met rijm’, en wij zijn geneigd hem te geloven, zelfs al is pijn eigenlijk gewoon fijn met een p.

Rauw mag Froze gerust nog lang blijven, maar onbesproken is zijn MySpace voortaan niet meer. Allen daarheen, en doe hem onze groeten!

Frederik Jaques

http://www.myspace.com/mcfroze