Nasta en Niz (Spittze.be)

23 februari 2009


Op het terras van een café te Mechelen waar net de release van Safi’s debuut album ‘Ongehoord’ heeft plaats gevonden, zitten Nasta, Niz en ikzelf samen voor een Spittze interview. De sfeer zit er blijkbaar nog goed in de zaal boven ons en wij gaan over tot een onvoorbereid gesprek met deze artiesten, die afkomstig zijn van Dendermonde.


user posted image

Nasta en Niz maken beats naast het feit dat jullie ook raps schrijven en volledige tracks uitwerken tot een kant en klaar nummer. Door wie laten Nasta en Niz zich inspireren, met wat voor materiaal gaan jullie te werk en wat was jullie eerste hardware item?
Nasta: Elke beat hebben we samen gemaakt.
Niz: We kijken vooral naar Pete Rock en 9th Wonder en ik denk dat zijn toch de meer typische die iedereen wel kent binnen de hiphop community. Illminds maakt heel coole beats en Mfases is geniaal! In België heb je Infenite Skillz, enorm sterk en de beats op het album van Baloji gaan er echt over!
Nasta: S1 van Strange Food Project.
We werken met Reason, Cubase, Cool Edit Pro, Recycle en nu de laatste tijd zijn we bezig met Logic en Abelton Live. Massive en dat is een soort synthsoftwear. Mijn eerste hardware item was een midikeyboard, dan studio monitors, degelijke geluidskaart en MPD erbij. Nu zijn we nog opzoek naar een degelijke synth.
Niz: Binnen het budget van geen. (lacht)
Nasta: We zijn aan het sparen. (lacht)

Wat was jullie eerste bewuste of onbewuste aanraking met hiphopcultuur en hoelang zijn jullie actief ondertussen?
Niz: Bij mij was dat dankzij een van die dudes achter mij, die me ooit een cassette heeft gegeven met ABN en Osdorp toestanden en daarna Wu Tang en m’n eerste cd aankoop was ‘36 Chambers’. Dat was het zo een beetje, op die manier.
Nasta: Bij mij was dat iemand die massaal veel cd’s kopieerden, van alle soorten stijlen.
Op een gegeven moment heb ik gezegd van je moet me die hardcore, punk niet meer geven, geef me gewoon hiphop cd’s, want dat ligt me meer.
Voila en zo is dat alleen maar gegroeid en gegroeid. Ik heb veel cd’s eerst gekopieerd, maar mijn eerste aankoop was Methodman en Redman ‘Black Out’! We zijn nu ongeveer twee jaar serieus bezig en dat we in ons hoofd hebben van we moeten er iets mee doen en niet meer zo van kom we gaan hier een beat maken of een rap schrijven om onze tijd te verdoen. We hebben een doel, iets wat we willen bereiken en daar zijn we wel mee bezig.
Niz: In 2004 verscheen ‘Gedane Zaken’ van ons op de compilatie cd van Rauw en Onbesproken, veel gedraaid in Dendermonde, maar die cd is niet echt ver van de grond gekomen. Op 9000sessies hebben we het nummer ‘Roepen en Stoefen’ gedropt en dat is bij ons in de buurt echt wel een extreme classic geworden. We hebben dan vooral aan beats gewerkt de laatste twee jaar en het is ook niet gemakkelijk om aan goede beatcreators te komen en moeilijk om soms contacten te leggen. Daarom doen we alles ook liever zelf.
Nu staan die beats er, zwaar gewerkt aan de teksten, alles thuis opgenomen, alles is ook eigen werk en het design is ook helemaal gemaakt door Nasta.
En dan nu het album ‘Binnenstebuiten’ PRRRAH!

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen en Nasta heb jij dan ook een link met graffiti cultuur?
Nasta: In Dendermonde zaten mijn maten en ik gewoon jointjes te paffen, te taggen, te skate,… Maar echt graffiti spuiten, dat deed ik niet, maar Dendermonde staat wel vol met onze naam. (ssst,… lacht)
We hebben elkaar leren kennen op een rare manier. In Dendermonde was er iemand bezig met beats maken, ik moest die zijn contactgegevens hebben en ik wist dat Niz zijn maat was. Ik ben gewoon gaan vragen aan hem, ‘kunt gij mij die contactgegevens geven’. Dan zo een beetje beginnen babbelen, ‘ik maak ook beats, ik ben daar ook mee bezig’ en zo dan beginnen werken en klugelen aan onze beats en aan onze teksten. En zo dan samen geëvolueerd.
Niz: ’t Is dat en ik denk dat er weinig mensen nog kunnen zeggen dat ze beats op een laptop in de auto hebben gemaakt om te beginnen. Daar dan nachten lang met een man of vijf, freestyle over die slechte beats. Maar dat is gewoon funny , daar is ook gewoon dat plezier mee begonnen wat je hebt in het begin. Als je dat niet hebt in het begin dan geraak je gewoon niet deftig verder. Dus moesten we dat plezier nu niet meer hebben dan zouden we ook al gestopt zijn.
Nasta: Ja!

user posted image

Jullie debuut album ‘Binnenstebuiten’ is ondertussen verkrijgbaar bij de betere muziekhandelaars in je regio. Hoeveel tracks staan er op deze schijf en met wie werken jullie allemaal samen voor deze debuut?
Nasta: Het zijn acht tracks. We hebben samengewerkt met Magot van Showarma en met Baz hebben we samengewerkt, al zelfs een paar tracks.
We hebben samengewerkt met de twee mc’s van Nuff Said en we hebben cuts voor een ander nummer van Sincere. We hebben cuts van El-One en van deejay Hypercutz.
We hebben ook samengewerkt met een rockzanger, Linard van den Bossche en hij komt ook uit een andere groep van Dendermonde. En voor de track met Nuff Said hebben we ook samengewerkt met Soulrock Avenue en die hebben daar een prachtige zanglijn op gezongen.
Dus we hebben wel heel veel samenwerkingen op die acht tracks en dat is voor ons ook helemaal goed gekomen. Voor ons was het ook belangrijk om met mensen samen te werken en om zo die tracks toch nog naar een ander niveau te krijgen.

Hoe kan je de sfeer van de muziek omschrijven en welke onderwerpen beschrijven jullie?
Nasta: Elke track is zwaar gaan en de onderwerpen zijn redelijk open. Een van de onderwerpen die het meest persoonlijk is, is de track met Nuff Said eigenlijk. Dat gaat gewoon over onze vriendinnen. Dan hebben we een track over Dendermonde, qua politie en je moet echt naar de track luisteren omdat te begrijpen. We hebben ook een track over de toekomst en waar dat wij denken dat we zullen geraken.
Niz: Er zit een beetje een tijdslijn in met de track ‘Flashback’, Stappen Plan’ en ‘Laat ’t Los’ voor de momenten dat je het niet meer ziet zitten en al die bucht wilt achterlaten. Op de intro track ‘Binnenstebuiten’ gooien we ons even binnenstebuiten en geven we onze visie een beetje over hiphop en dat is zeker iets wat niet mocht ontbreken.
Nasta: Onze stijl is redelijk soul vol, de drums zijn altijd hard en de melodieën zijn heel melodieus. Redelijk gebaseerd op soul van de jaren zeventig, nieuwe invloeden van tweeduizend en hier en daar wat elektronisch ertussen gestoken. Verscheidene afwisselingen van d’n’b en rock.
Niz: We proberen ook heel breed te gaan voor onze zelf en wat past bij ons. We zouden geen muziek maken waar we zelf niet achter staan en daardoor spreken we misschien ook wel een breed publiek aan. Dat is wel mooi meegenomen voor Vlaamse hiphop.

Wat is jullie visie op hiphop en dan vooral hier in Vlaanderen en Nederland?
Nasta: Volgens mij is er nu teveel het commentaar ‘van oldschool is de bom, dat kan je nooit niet meer halen. Oldschool is gewoon het van het! Yeah!!! Commercieel is slecht en newschool trekt op de botten’! Maar ik denk dat we gewoon wat moeten gaan zoeken naar een nieuwe manier om die oldschool feeling terug te brengen en dat dan terug te combineren met de tijd waar we nu inzitten met de technologie en de programmas die er zijn.
En dat we daar een nieuwe soort…
Ja, gewoon de stijl moet met de tijd mee evolueren en niet blijven plakken. Gelijk in 1994 was er die feeling, wel breng dat eens terug naar 2009 en met nieuwe invloeden.
Gelijk Infenite Skillz doen dat perfect voor mij en dat is bijna het perfecte voorbeeld.
Niz: In Vlaanderen qua mc’s, Prev is enorm lyrisch, Xpans is enorm grappig, Shockproof is een enorm dope mc en Rass slaat gewoon de nagel op de kop! Typhoon is een heerser, Opgezwolle en Jiggy Djé, Diggy Dex kan ook enorm ver gaan. Ook jonge mensen en talent zoals Skenkie en die is echt heel vet bezig! Hij kan dingen echt nice verwoorden.
Dat is ook een van de mensen waarmee ik samenwerk.

user posted image

Wat zal de tijd beloven voor Nasta en Niz, zijn jullie ondertussen al bezig aan toekomstige projecten en gaan jullie ook produceren voor andere artiesten in Vlaanderen?
Niz: Veel producties gaan er nog aankomen, onder andere voor het Rijmtechniekers album. Wat we ook nog aan het bespreken zijn: Brazzm en om hem ook te lanceren. Talented mc maar niet genoeg ondersteuning. Voor Baz en Tiewai hebben we al vier beats geleverd van de negen nummers en op de ‘Contrast’ ep staan Nasta en Niz wel vrij duidelijk op.
Nasta: Hier op Baz zijn nieuwe mixtape ‘Verandering’ en daar staat ook nog een beat op van ons en dat liedje noemt ‘Wij 2’ samen met Brahim van Idool. (lacht)
Niz: Brahim van dat heel geweldige soulalbum wat hij nu uit heeft. Baz leverde de beat en regelt dat.
Nasta: Baz belde ons op ‘van zien jullie dat zitten’ en ‘ja wij zien dat zitten’. Voila en OK dat is inorde.

Hoe kunnen mensen in contact geraken die nog niet bekend zijn met de muziek van Nasta & Niz? Waar moeten organisaties terecht die jullie willen boeken en waar moeten liefhebbers terecht die ook jullie album willen checken?
Nasta: Nastaenniz@gmail.com voor boekingen.
Niz: Sowiezo onze myspace checken en dat is www.myspace.com/nastaendeniz.
Als je dat niet kan vinden, Google dat dan en dan vind je het sowiezo!

Is er iemand die je via deze weg nog zou willen bedanken en mag ik jullie alleszins hartelijk bedanken voor dit inteview. Boeken die handel en laten we hopen dat jullie binnenkort kunnen touren, nationaal en wie weet internationaal.
Omstaander: Multinationaal! (lacht)
Nasta: Graag gedaan en het was heel plezant. We zouden graag heel Dendermonde bedanken, want vooral daar krijgen we veel steun. Prev, Nuff Said Yonex, de Bennel voor de financiële kant van de cd.
Niz: Jeugdhuis Zenith voor al de support en dat is echt wel mega veel support van ons jeugdhuis! Dus E-Fonk en Didrick massa’s veel respect!
Nasta: We wensen iedereen die in het Vlaams, Frans en/of Engelstalig bezig is in België het beste toe.
Niz en Nasta: Spittze en Flash, je weet! 1!

Meer Info:

http://www.myspace.com/nastaendeniz
http://www.myspace.com/nastamusic
http://www.myspace.com/nizdmdproductions

user posted image

Door Flash voor Spittze.be