BLO (Limbolink 2009)

3623980003_2db128cd98

BLO hiphopartiest van de maand: “Ik ben geen luiVerke. Ik wil het maken”

HASSELT – Op YouTube haalde hij 68.826 views met zijn culthit ‘LuiVerke’. Leuk, maar nu komt er ook serieuze erkenning. De vakjury van Limbolink koos Enzo Longo (34) in deze speciale hiphopeditie tot ‘Artiest van de maand’. “Heel fijn, want mensen denken dat ik zelf een ‘luiVerke’ ben omdat ik er over zing, maar ik wil nu echt werk maken van een muziekcarrière.” Eind 2007 begon de hype rond ‘LuiVerke’ op internet, nadat Villa Basta een filmpje had gemaakt met Genkenaar Longo. In no time kreeg het nummer cultstatus. “Ik had dat nummer als grapje onder vrienden op een site gezet waar alleen échte hiphopheads kwamen en van toen af is het een eigen leven gaan leiden. Het bleef maar rond gaan op internet. Helaas was ik te laat om het op single te zetten. Het nummer was toen al overal geweest.”

Cités

BLO rapt in het cités en daar verwijst ook zijn artiestennaam naar. “Voor mensen van buiten Genk is BLO een choquerende naam, maar mensen die mekaar goed kennen in Genk noemen mekaar een BLO wanneer ze iets doms gedaan hebben. Da’s vriendelijk bedoeld. En eigenlijk is dat ook de hele filosofie achter mijn muziek. Het is allemaal grappig bedoeld, ik vergroot dingen uit. Ik maak ook serieuze liedjes hoor, maar die heb ik nog niet durven uitbrengen. Ooit doe ik dat onder een andere naam.” Eén van zijn liedjes, ‘Genk Madafakkers’, is alvast ook een undergroundhit in het supporterslegioen van Racing Genk. “Ik heb jaren gevoetbald bij Racing Genk op de rechterflank. Ik heb bij de nationale jeugdelftallen gespeeld tot de scholieren en bij de jeugd van de Rode Duiveltjes. Daarna ben ik nog in de reserveploeg van KV Mechelen beland. Ik moest elke dag vroeger naar school en daarna nog trainen. Op een bepaald moment had ik een overdosis sport gehad.”

En toen ben je een ‘LuiVerke’ geworden?

“(lacht) Nee, ik heb eerst nog gewerkt, maar ik ben toen op mijn hand gevallen waardoor ik dat werk niet meer kon doen. Daarna ben ik pas een ‘LuiVerke’ geworden.”

Doodzwijgen

“Ik werk nu geregeld in callcenters, maar na 2 maanden word je het zo beu om aan de mensen uit te leggen waar ze hun stekker moeten stoppen dat ze me weer buiten kicken. Ik ben nu veel bezig met mijn muziek. Ik ben pas op mijn twintigste gestart, maar ondertussen heb ik thuis wel een homestudio.”

Serieuze hiphoppers hebben het niet echt op je begrepen.

“Ik ben niet zo’n super-hiphop-kritisch maatschappijmens en ze proberen mij een beetje dood te zwijgen. Een tijdje geleden is er een film gemaakt over de Genkse hiphopscène en daar zat ik niet in. Nochtans was ik 7 à 8 jaar geleden een van de eerste hiphoppers die in het Genks zong.”

Toch wil BLO nu pas werk maken van zijn carrière. “Ik heb een heleboel nummers klaar, maar dit keer pak ik het verstandiger aan. Ik zoek eerst een firma die mijn plaat wil uitbrengen en pas dan zet ik het op internet.”

West-Vlaams

BLO heeft alvast een goeie uitleg waarom de nationale popzenders wél West-Vlaamse hiphop in hun dagprogrammatie draaien, maar geen Limburgse. “West-Vlaams klinkt veel exotischer, hé. Omdat geen mens dat verstaat, klinkt dat lekker heavy. Ik moet al serieus zoeken naar mijn woorden voor ik ze kan uitkramen, maar net daarom heeft Limburgse hiphop meer spirit. Wij zijn multicultureel, hé. Kijk naar zo’n Don Luca, die pas zijn plaat heeft uitgebracht. Die staat nu stukken verder dan vijf jaar geleden. Let maar eens op. Limburgse hiphop gaat nog potten breken.”

Op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni gonst het weer van de goeie muziek tijdens het gratis festival ‘Genk on Stage’. U ziet er meer dan 60 artiesten waaronder Bob Geldoff, Frank Boeijen, Daan, Monza, Kid Creole & the Coco Nuts, Yevgueni, Freaky Age, Jasper Erkens en Team William. BLO opent de hiphopstage om 18.30 uur op zaterdag 27 juni en daarna ziet u o.m. Ondergronds, 3Ling & Mic, Verdikt, Plexus, Ganz Gflipt en Fakkelbrigade (Rico, Sticks, Typhoon, James & A.R.T., NL) . Cristal tapt er bovendien een gratis vat. Kortom, allemaal vroeg naar Genk Madafakkers!

Interview door Mark VAN LUYK (c) Limbolink