Uberdope @ Boomtown

20 juli 2009


Door Mieke Meskens (DaMusic)

Met Überdope kwamen we bij een heel ander genre terecht. Het hiphopcollectief bestaat uit drie Gentse ‘ghettojongeren’ die enorm zelfzeker in hun schoenen staan. De teksten van Don Jefe, Dirigent en TOR komen aan als rake klappen in het gezicht. De inspiratie voor hun teksten halen ze dan ook binnen het maatschappijgebeuren. Ze rappen harde waarheden, omhuld met een enorm grappige humor waarbij ze vaak zelfspot niet uit de weg gaan. De track Wa Gade Doen Tegen Ons?, die het thema jongerengeweld aansnijdt, is daar een mooi voorbeeld van. En wie de uiterst fijne titel van hun debuutplaat kent, ‘In De Huis’, weet ook genoeg. Niet te vergeten is mixmonster Menno van de Dj Grazzhoppa’s Dj Big Band, dankzij hem waren de eentonige beats uit den boze.

Door Stijn Geldof (De Gentenaar)

Gent – Pop- en rockfestival Boomtown in de Handelsbeurs en op de Kouter is dit jaar helemaal terug. En hoe. Sommige lieden zullen zeggen dat er op dag 1 al een ferme lap werd op gegeven. Zij dwalen. uberdope090718_2En anderen maken dwaze vergelijkingen, zoals daar zijn: de uitverkochte (!) zaal van de Handelsbeurs werd ingepakt in een gans lappendeken; de Gentse hiphop-groep Uberdope vroeg ons uitdagend “Wa gade doen tegen ons”, de Nederlandse professionele onnozelaars van De Jeugd Van Tegenwoordig zeiden “Datvindjeleukhe” en na in totaal pakweg drie uur feest bleef het publiek verdwaasd achter: “Watskeburt?” Klik op de titel voor een sfeerverslag, foto’s van Mike Rosseel en het tevreden maar vermoeide achteraf-gevoel van Uberdope-rapper Ruben Boidin.

Een betere start had het vernieuwde Boomtown-festival zich niet kunnen voorstellen. De keet was uitverkocht – talrijk waren de noorderburen die voor een gesloten deur in de regen achterbleven – en op de affiche stond de meest opwindende muzikale act van deze zomer: De Jeugd Van Tegenwoordig. Het Gentse jonge hiphop-collectief Uberdope mocht de boel opwarmen en deed dat voortreffelijk: de reeds halfgevulde zaal deed van handjezwaai en voetjeschuifel, zwaaide met ballonnen en kartonnen penissen en was terecht trots dat dit groepje uit Gent komt. De jonge wolven van Uberdope brachten in maart hun debuut-cd ‘In de huis’ uit en brengen hun ‘shit’ op het podium als een goedgeoliede, veelbelovende machine.

(…)

Uberdope-rapper Ruben Boidin bekeek het optreden van de Jeugd Van Tegenwoordig van een afstandje – want zelf een optreden geven vreet energie, hebben we van horen zeggen – maar vond het evenzo niet minder dan geniaal en “het voorprogramma mogen doen van De Jeugd Van Tegenwoordig is een ervaring die we later tegen onze kleinkinderen zullen omschrijven als: legendarisch.” Over het optreden van Uberdope is hij tevreden: “Sinds de release-party van onze debuut-cd zijn we steeds maar gegroeid, onze interactie met het publiek is een heel stuk beter dan vroeger en we proberen steeds te zoeken naar hoe we het nog beter kunnen doen.”

Zijn plannen voor de Gentse Feesten? “Zeker nog een paar optredens meepikken, al weet ik niet al te goed wat er nog allemaal komt. Ik ben sowieso meer een Baudelo-ganger.” Op onze vraag wat hij ervan vindt dat veel mensen de stad uit trekken naar minder luidruchtiger oorden – onder andere de in Ledeberg geboren Frank De Winne die wel heel ver gevlucht is – anwoordt Ruben: “Dat begrijp ik niet zo goed. De Gentse Feesten zijn een fenomeen waar je als Gentenaar gewoon moét bij zijn.” En wie zijn wij om hem ongelijk te geven. Wat jij, Frank?

Het optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig samengevat in één zin volgens rapper-dichter Ruben Boidin? “Geniaal; twee zachte blanken en één harde neger.” Eh. Donkere jongen.

Meer foto’s op www.uberdope.be