Persbericht ::: VlaamseRap.Be bestaat één jaar!

VlaamseRap.Be bestaat één jaar!

Het online magazine www.vlaamserap.be werd in augustus 2008 opgericht door de Gentse vereniging vzw 9000 Sessies, met als doel de zichtbaarheid van Nederlandstalige rap en hiphop in België te vergroten, en de informatie er omtrent toegankelijker te maken via het internet. Het archief van de website gaat terug tot 1996, en dekt ondertussen een goeie 13 jaar aan amper ontdekte Vlaamse muziekgeschiedenis. En nu alle groeipijnen van de ontwikkelingsfase achter de rug zijn en het hele nieuwssysteem vlot en soepel functioneert, werd het tijd om definitief uit de kast te komen: VlaamseRap.Be bestaat één jaar!

Het motief van VlaamseRap.Be: parels voor de zwijnen

Binnen de Vlaamse hiphopscene wordt al jaren heftig gedebatteerd over de vraag waarom “hiphop in Vlaanderen” maar niet van de grond lijkt te komen. In deze discussies wordt heel vaak de vergelijking getrokken met het succes dat het genre kent in de ons omringende buurlanden. Terwijl de scene in Vlaanderen na een dikke tien jaar hier en daar, ondanks alle moeilijkheden, naar Nederlands model tracht te professionaliseren, probeert vzw 9000 Sessies met VlaamseRap.Be op neutrale en informatieve wijze haar steentje bij te dragen aan die bescheiden maar merkbare groei en populariteit van het genre.

Het doel van VlaamseRap.Be: informatiekanaal en graadmeter

De redactie van VlaamseRap.Be produceert weinig of geen ‘eigen content’. Het is immers niet de bedoeling de taak van de media – die de artiesten uiteindelijk broodnodig (zullen) hebben in het verdere verloop van hun muzikale carrière – over te nemen. Wat doen we dan wel? VlaamseRap.Be kanaliseert en ‘logt’ enerzijds alle nieuwsberichten en producten van relevante artiesten uit Vlaanderen, wanneer deze aan minimale eisen aangaande kwaliteit en presentatie voldoen. Anderzijds verzamelt VlaamseRap.Be publicaties van Vlaamse en ook Nederlandse media waarin het materiaal van Vlaamse hiphopartiesten weerklank vindt, om aldus een nuttige graadmeter te zijn voor ‘het succes’ van het genre, of van een bepaalde artiest.

Uiteraard probeert VlaamseRap.Be ook een belangrijke brug te slaan naar die media die interesse hebben in Nederlandstalige rap uit Vlaanderen, maar er bijvoorbeeld hun weg niet naar toe vinden, of die lokale media die graag op de hoogte willen blijven van wat er zich afspeelt in hun regio op het vlak van hiphop en rap in de streektaal.

Services van VlaamseRap.Be: sociale media en RSS

VlaamseRap.Be doet er alles aan om mee te zijn met de allerlaatste ontwikkelingen op het vlak van sociale media, om zo publiek en opiniemakers te kunnen voorzien van het laatste hiphopnieuws uit Vlaanderen, heet van de naald. Zo is het nieuws dat we de wereld in sturen altijd heel gemakkelijk te consulteren via platformen als Facebook, Twitter, enz. Ook bieden we talrijke RSS feeds aan, per categorie en ook regionaal. Zo hebben we bijvoorbeeld een specifieke RSS feed beschikbaar voor alle zaken die te maken hebben met Nederlandstalige hiphop in en uit de provincie Antwerpen. U kan al onze RSS feeds bekijken via een link onderaan dit bericht.

Hoogtepunten op VlaamseRap.Be (’08-’09)

VlaamseRap.Be is ondertussen het enige online magazine dat bericht over de ontwikkelingen binnen het landschap van de Nederlandstalige hiphop in Vlaanderen, en post nieuws met zo goed als dagelijkse frequentie. In de eerste helft van 2009 alleen al werden ongeveer 200 nieuwsberichten gepubliceerd. Als we onze statistieken er verder op naslaan, kunnen we voor het voorbije schooljaar enkele opvallende trends bespeuren. Deze blijken ook niet geheel toevallig hand in hand te gaan met de media exposure die bepaalde artiesten gekregen hebben.

Helemaal bovenaan de statistieken voor de categorie Video staan de trieste nieuwsberichten die betrekking hebben op het overlijden van de Knesselaarse rapper Andy Sierens (aka Vijvenveertig). Andy Sierens verscheen in het VTM programma “Hart voor Mekaar”, waarin hij vlak voor z’n dood in een professionele studio een single kon opnemen voor een goed doel, samen met Geike Arnaert (ex-Hooverphonic). Deze single genaamd “Mijn Leven” stond een tijd lang op één in de Vlaamse Ultratop. Andere ‘hits’ in deze categorie waren de video’s van Tjik (het opmerkelijke “Ik wil een MILF”, gerealiseerd door Anton Clijmans), en van Maesland (“Simpelheid”, geproduceerd door DJ 4T4 en uitgegeven door PIAS).

Wat betreft de categorie Releases zagen we dat bezoekers van onze website vooral geïnteresseerd waren in de laatste albums van de Antwerpse Sint Andries MC’s (“Modderstroom”, uitgegeven door Quinte’s Mental Records), en de Gentenaars van Rauw en Onbesproken (“Grafrede”, uitgegeven door vzw 9000 Sessies).

Bij de Downloads konden vooral de opnames van “De Sessies” op heel wat succes rekenen. De Sessies was een radio format dat in het afgelopen seizoen maandelijks te horen was op het Studio Brussel programma de Hop, waarbij Mellow P (Gentse rapper, producer en bezieler van VlaamseRap.Be) samen met gastheren Lefto en Gus steeds enkele gasten ontving en interviewde binnen de context van VlaamseRap.Be.

In de categorie Reviews tenslotte merken we goed waar en wanneer een Nederlandstalige hiphopgroep uit Vlaanderen de geschreven media kan warm maken voor zijn nieuwste product. Zo werd het duidelijk dat het album van De Predikanten uit Oost-Vlaanderen (“Wablief?”, verdeeld door LCMusic) relatief veel (en overwegend lovende) reviews kregen van allerhande Vlaamse muziekmagazines, wat in de logische lijn ligt van het succesverhaal dat ze uitbouwden met de hulp van Poppunt en de sporen die ze verdienden op het Oost-Vlaams Rockconcours.

VlaamseRap.Be en de toekomst

Hoe hard het team van VlaamseRap.Be ook haar best doet om Nederlandstalige hiphop uit België duidelijker op de kaart te zetten, ligt de toekomst uiteindelijk in handen van de artiest zelf. Het is immers aan hem of haar om die éne weergaloze klassieker te produceren die een groot publiek weet te bekoren, en hem katapulteert naar de hoogste regionen van de Vlaamse hitparades. Hebt U, journalist of muziekliefhebber, een welbepaalde artiest leren kennen via VlaamseRap.Be? Dan is onze missie alvast geslaagd.

Links

Website: http://localhost:8888/vlaamser_wrd1
RSS feeds: http://www.vlaamserap.be/faq/wat-is-rss
Twitter: http://twitter.com/VlaamseRap
Facebook: http://nl-nl.facebook.com/vlaamserap
Vi.be: http://vi.be/vlaamserap

Extra Links

Interview met Mellow P over VlaamseRap.Be: http://www.vlaamserap.be/2009/01/interview-vlaamserapbe-poppunt-2008
Artikel uit DS over Hiphop in Vlaanderen: http://www.vlaamserap.be/2008/12/pers-hiphop-in-vlaanderen-de-standaard-2008
Alles over De Sessies op Studio Brussel (’08-’09): http://www.vlaamserap.be/tag/de-sessies

Meer info?

vlaamserap@gmail.com


l27