De Predikanten – Wablief? (Digg.be)

6 oktober 2009


wabliefpredikantenDoor Steven Vervaet voor Digg.be (c) 2009

Zet het op een zuipen met een taalkundige en je krijgt het vast in je strot geramd: ons taaltje is verkavelder dan het Vlaamse hinterland en onze dialecten worden opgepeuzeld door het monster van de tussentaal. Nog een geluk dat hiphop trouw blijft zweren aan de streektaal. Sint Andries MC’s en ‘t Hof van Commerce eren hun dialect al jaren met veel toewijding, maar nu krijgen ze het gezelschap van De Predikanten, two mc’s and one dj uit Aalter. Deze gemeente op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen gaat al jaren gebukt onder de grootheidswaanzin van ‘titelvoerend’ burgemeester Pieter ‘Crembo’ Decrem, maar het swingende trio poetst het blazoen van Aalter met verve op. De modus operandi: pretentieloze en trefzekere hiphop met haar op de tanden én kloten!

De Predikanten is zo’n collectief dat geduldig, maar noest aan de weg timmert en gestadig voor een steeds gevuldere kerk preekt. Mc’s Baron Duyck en Nephtali smeden al jaren hun rhymes als ze het heetst zijn en toen dj Mr. Leenknecht erbij werd gehaald, diende de stroomversnelling zich eindelijk aan. In 2005 werd de Diesel-U-Music Contest gewonnen, een finaleplaats in het Oost-Vlaams Rock Concours liet niet lang op zich wachten en vorig jaar gooide de liturgie van De Predikanten hoge ogen op Humo’s Rock Rally. Niet onlogisch, want het trio serveert sappige en aanstekelijke hiphop, gemarineerd in aardse geneugten en afgewerkt met enkele schilfers humor en relativeringsvermogen. Herkenbaar en laagdrempelig, maar gestileerd en perfectionistisch tegelijkertijd: De Predikanten vechten voor hun right to party, maar ze maken er verdomd straffe hiphop mee.

Verwacht dus geen diepgravende maatschappijkritiek of haarscherpe politieke analyses à la Henry Rollins bij De Predikanten. Baron Duyck en Nephtali zijn eerder chroniqueurs van de voetnoten van het leven. Streekbieren zuipen in ‘Tripels’, ontstressen in ‘Pakt ui ne zetel’, de draak steken met losers in ‘Dits!’ en seks in zowat elk nummer: de peper en het zout van het bestaan, quoi! De Predikanten zijn dus allesbehalve doemprofeten en het doet deugd om nog eens een hiphopcollectief te horen dat het leven gewoon viert in plaats van het te ontleden. Bovendien is de interactie tussen de mc’s een plaat lang vinnig en dynamisch. Als de Mike D en MCA van het Meetjesland vuren Baron Duyck en Nephtali elkaar aan en jutten ze elkaar op terwijl Mr. Leenknecht met hoorbaar genoegen olie op het vuur gooit.

Die laatste slaat trouwens verschillende muzikale vaatjes aan, waardoor ‘Wablief?’ ook meer dan de moeite waard is als je het Aolters van De Predikanten nie verstoat. De rhymes worden vakkundig gestut door opzwepende beats, rake samples, vurige funk en vooral heel veel swingende jazz. Zo is het titelnummer een onweerstaanbaar stukje nostalgie dat knipoogt naar rokerige jazzclubs, maar toch ontegensprekelijk ‘nu’ klinkt. ‘Oasemt’ dampt dan weer de ruiten aan met broeierige dubstep die schippert tussen het filmische van Burial en de rechttoe rechtaan-aanpak van Benga.

Laat het duidelijk zijn: De Predikanten hebben hun oren niet in hun zakken. De invloeden van ‘Wablief?’ beperken zich dus niet tot de obligate Beastie Boys en ‘t Hof van commerce. Wie goed luistert, zal horen dat het trio ook met de pollen in de discografie van eigenzinnige en experimentele rappers/producers als Madlib en MF Doom graait. Ook de instrumentale collages van DJ Shadow passeerden ongetwijfeld de revue in het repetitiekot. De Predikanten gooien hun lijntjes uit in verschillende vijvers, maar slagen er tegelijkertijd in om meer te zijn dan de som der delen.

‘Wablief?’ is een no-nonsense staaltje huisvlijt dat ongetwijfeld een frisse wind door het Vlaamse hiphoplandschap zal jagen. Er is overduidelijk hard aan het materiaal geschaafd tot enkel de essentie overbleef en het resultaat mag er wezen. Dizzee Rascal mag dan net z’n party record uit hebben, maar laat in uw zoektocht naar energetische, pretentieloze hiphop zeker ook ‘Wablief?’ niet links liggen. De Predikanten zijn bonkers. Vertel het voort!