3ling (KifKif.be)

26 november 2009


Ze zijn wereldberoemd in Genk en omstreken, maar begrijpen zelf de heisa rond hun bestaan niet. 3ling is een collectief bestaande uit DJ Mike, producer Anton Clijmans (24) en uiteraard de drieling Dimitri, Benjamin en Joeri Tonon (21). Deze laatsten staan me met veel enthousiasme te woord.

Kif Kif : Hebben jullie voor een muzikale studie gekozen?

3ling : “Neen, enkel Anton studeert aan de Rockschool in Hasselt. Dimitri en Joeri volgen een Lerarenopleiding (elk in een ander jaar) en Benjamin studeert voor Veiligheidsagent. Maar dit wil niet zeggen dat muziek niet heel belangrijk voor ons is. We willen een diploma behalen en als we succes oogsten met onze muziek, zullen we ons er met hart en ziel instorten.”

Kif Kif : Hoe zijn jullie met muziek gestart?

3ling : “Het is allemaal begonnen met een uit de hand gelopen grap. Onze oudere broer, Timothy, had ons eind 2003 ingeschreven bij “Schoolidool”. We hadden tot dan nog nooit iets met muziek gedaan. Zema-umsb was het resultaat van een gedownloade beat waarop we een tekst hebben geschreven. Met deze rapsong hebben we die muziekwedstrijd dan ook gewonnen.”

Kif Kif : Wat is de betekenis van Zema-umsb?
3ling : “Zema betekent zogezegd in het Marokkaans. Umsb is de afkorting van Uw Moeder Schijt in Bloembakken. Zoals gezegd, een uit de hand gelopen grap.” (gelach)

Kif Kif : Deze overwinning kan dus als het startpunt van jullie muzikale evolutie gezien worden?
3ling : “Inderdaad, sindsdien hadden we de smaak te pakken. We waren vanaf de eerste seconde overtuigd van onze muzikale capaciteiten en zijn er in beginnen investeren. Alledrie begonnen we teksten te schrijven en vooral Dimitri hield zich bezig met de beats. Het maakte niet uit wie wat schreef. De teksten vormden altijd een geheel.”

Kif Kif : Waarom zijn jullie rapmuziek beginnen maken?
3ling : “Aanvankelijk waren de beats gebaseerd op die van hip hop en (gangsta) rap omdat we met die muziek opgegroeid waren. Maar na verloop van tijd hebben we bewust het hip hop-gehalte in onze muziek laten afnemen door onze beats te versnellen. Nu is het moeilijker om onze muziekstijl te omschrijven. We rappen nog steeds en dat is de enige vergelijking die ons nog rest met hip hop.”

Kif Kif : Wanneer hebben jullie Anton leren kennen?
3ling : “Toen we in die periode regelmatig kleine optredens verzorgden, zijn we Anton tegengekomen die zelf ook optrad. We kenden hem reeds vaag van vroeger en wisten dat hij ook met hip hop bezig was. Door deze ontmoeting beseften we dat zowel hij als wij ooit met een gelijkaardig hip hop-project van start gegaan waren en nu enkele jaren later, ieder weliswaar via zijn eigen weg, op eenzelfde punt gekomen waren. We deelden dezelfde visie waardoor we besloten te gaan samenwerken.”

Kif Kif : Kunnen jullie jezelf omschrijven als complementaire elementen in de groep?
3ling : “Zeker en vast. Dimitri werkt het concept uit, samen met Anton componeert hij een beat, Joeri schrijft mee teksten uit en Benjamin werkt het geheel af in detail. We vullen elkaar aan waar nodig en doen alles in naam van de groep.”

Kif Kif : Hebben jullie een bepaalde boodschap die een rode draad vormt doorheen jullie muziek?
3ling : “Ons concept vertrekt meestal vanuit een oneliner die ontstaat uit onze spontane reacties op onze omgeving en leefwereld. Zo’n oneliner kan redelijk oppervlakkig klinken maar als je onze teksten aandachtig beluistert, hoor je dat de achterliggende gedachte uitgewerkt wordt. Een voorbeeld van een oneliner is: ik heb niks gepakt, ik doe gewoon alsof. Dit is een grappige zin met een achterliggende gedachte: als je niks gepakt hebt en met je kameraden kan meefeesten zonder er zelf iets voor nodig te hebben, wil zeggen dat je sterk in je schoenen staat.”

Kif Kif : Hoe ervaren jullie het om als drieling deel uit te maken van een muziekgroep?
3ling : “Als een grote troef! We zijn drie handen op één buik en lachen dan ook vaak met elkaar. Op deze manier vinden we de spontane oneliners die de basis vormen voor onze teksten. Maar het feit dat er een achterliggende gedachte in onze teksten verscholen zit, betekent niet dat die sowieso opvalt. En daarom speelt het in ons voordeel dat wij een drieling zijn. We trekken de aandacht.”

Kif Kif : Willen jullie een bepaald publiek met jullie teksten aanspreken?
3ling : Neen, we willen een zo divers mogelijk publiek aanspreken en dat lukt ons ook. Tijdens optredens zien we zowel jong als oud voor het podium staan. Het belangrijkste voor ons is dat zowel iemand uit Genk als iemand uit Antwerpen zich met onze teksten kan identificeren. We willen inspelen op hùn leefwereld. Wij hebben er bijvoorbeeld totaal geen nood aan om ònze persoonlijke emoties te uiten in muziek zoals hip hoppers doen. Dit vinden we niet nodig, want heel de wereld doet dat al.”

Kif Kif : Hebben jullie een voorbeeld in de muziekwereld waardoor jullie geïnspireerd worden?
3ling : “The Beatles! En nog enkele andere groepen uit de jaren zestig zoals The Who, The Rolling Stones, Queen,…”

Kif Kif : Waarom hebben jullie deelgenomen aan de Kif Kif Awards?
3ling : “Gökhan Girginol, een gemeenschappelijke vriend die we uit de theaterwereld kennen, heeft ons aangespoord om ons in te schrijven. Wij kenden de Kif Kif Awards niet, maar Gökhan vond het iets voor ons. Gelukkig dat wij jullie op deze manier hebben leren kennen, want anders was er misschien een groot talent verloren gegaan!” (hilariteit)

Kif Kif : Met welke nummers zijn jullie door de selectie geraakt?
3ling : “Met Zat pissen, Ik lach me kapot en Mediageil. Deze titel vertelt het al: wij zijn mediageil, willen bekend worden en mensen entertainen. Dan pas zijn we geslaagd in ons opzet.”

Kif Kif : Wat gaan jullie op 28 november brengen?
3ling : “Dat zullen jullie dan wel zien.”

Kif Kif : Wat doen jullie met de prijzenpot mocht die in jullie handen vallen?
3ling : “We zouden het geld investeren in de productie van een CD en eens naar de hoeren gaan.” (gelach)

Kif Kif : Wat zou voor jullie de ultieme CD zijn die jullie ooit zouden willen maken?
3ling : “Momenteel zijn we bezig met de opnames voor ons eerste album dat we binnenkort in eigen beheer gaan uitbrengen. De ultieme CD zou voor ons degene zijn waarmee we erkenning krijgen, zowel binnen als buiten België.”

Kif Kif : Waarom verdienen jullie het om de Awards te winnen?
3ling : “Wij zijn ervan overtuigd dat wij België uit de crisis kunnen halen! En misschien ook omdat we iets kunnen betekenen voor jongeren.”

Kif Kif : Kunnen jullie tot slot vertellen wat jullie groep typeert of waaraan jullie als groep herkend willen worden?
3ling : “De energie die we verspreiden, is zeer typerend voor ons. Wij zijn drie kleine, hyperactieve kinderen die het dak er telkens afspelen. 3ling is een collectief met sterke persoonlijkheden die in de groep geloven en dat stralen we ook uit. Zelfs als we afgaan als een gieter, zijn we nog trots!”

Interview door W. Kegels voor Kifkif.be (c) 2009