Bezette Stad (Cutting Edge)

2 maart 2010


Een heel klein beetje oorlog in Brussel. Met ‘Bezette stad’ herinnert de KVS ons aan het werk van Paul van Ostaijen, over de bezetting van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Jeroen Perceval zorgt, met van Ostaijen in het achterhoofd, voor teksten over de hedendaagse realiteit in Brussel. Maar anno 2010 komt de dreiging van binnenuit. van Ostaijen schreef over de beklemming die opkomt wanneer een vreemde mogendheid je stad inpalmt. Regisseur Ruud Gielens gaat met enkele acteurs en beatboxers op zoek naar de dreigingen binnen een zogenaamde vredige samenleving. Het resultaat van die zoektocht is een verzet tegen het oprukken van consumptie en de holle reclameboodschappen die het stadszicht besmeuren. Ze vechten tegen de uniformiteit van de consumptiemaatschappij.

De voorstelling is opgesplitst in twee delen. We beginnen onze avond buiten de muren van de schouwburg. Als een bende toeristen sloffen we achter iets wat verdacht veel op een wc-borstel lijkt. We volgen de gids naar verschillende locaties waar een speler ons opwacht om ons zijn indrukken van de stad mee te geven. Na een halfuurtje mogen de KVS weer in. Het tweede deel is wel in een theaterzaal maar daarom niet noodzakelijk erg conventioneel. […]

Lees meer

http://www.cuttingedge.be/stage/reviews/209881-bezette-stad