Ondergronds: “Begrip commercieel is vaak onterecht negatief”

Met hun mix van funk, jazz en pop wil de jonge Limburgse band Peace and Carrots meer aandacht in Genk genereren. Eddy Thijs, hoofd van de lokale radiozender GRK, steunt de groep en omschrijft de muziek als niet-commercieel en daarom beter dan de meeste muziek. Artiesten van de hiphopband Ondergronds stellen dat commercieel zijn niet altijd negatief is.

Peace and Carrots bestaat uit bassist Koben Sprengers (17),
zanger/gitarist Stef Lenaerts (17) en drummer Jeroen Lenaerts (18) en
bestaat sinds 2009. De jongens omschrijven hun muziekstijl als een mix van funk, jazz en pop. “We onderscheiden ons doordat we behalve lovesongs ook schrijven over onze eigen visie op het leven”, legt Stef Lenaerts uit. “In Beringen hebben we wel al regelmatig opgetreden. Maar in Genk hebben we niet veel mogelijkheden.”

Enkele beats

“Deze jongens zijn niet-commercieel, ze hebben inhoud en hun teksten zijn doordacht en verdienen daarom meer aandacht”, vindt Eddy Thijs, hoofd van GRK. Volgens hem onderscheiden zich ze zich daarmee van andere bands die hiphop en schlagermuziek brengen. “Vaak zijn die enkel uit op een snelle hit met enkele beats.”

“Die opmerking is redelijk kort door de bocht”, zegt Lothar Wyremblewsky (22), beter bekend als Pool van de hiphopformatie Ondergronds die sinds 2004 bestaat. Rapper Leandro Cinus (22), ook lid van Ondergronds, treedt hem bij: “Hij heeft misschien nooit goed geluisterd naar de verschillende hiphopartiesten in Genk. Anders zou hij weten dat je tien keer moet nadenken voor onze teksten helemaal tot je doordringen.”

Eminem

Commercieel worden is iets wat een artiest er volgens Cinus bij moet nemen om bekender te worden. “Het begrip commercieel is vaak onterecht negatief. Zolang de eigenheid van je muziek er maar niet onder lijdt, is er geen probleem. Iedereen wil geld verdienen en daarvoor moet je je een weg banen door de commercie.”

Hij verwijst naar grote artiesten als Eminem en Wu Tang Clan die ‘commercieel succes hebben gekend, maar toch trouw bleven aan hun boodschap’. Cinus geeft wel toe dat hij niet houdt van wat op televisie komt. “Daar zit inderdaad te veel prul bij.”

Grenzen

Stef Lenaerts benadrukt dat hij zelf ook dikwijls naar hiphop luistert. “In Genk is er vooral voor dat genre plaats. Voor hem is iets commercieel wanneer het puur om het geld te doen is. “Nu zoeken we naar geld om ons in staat te stellen meer optredens en opnames te financieren. Media-aandacht kan daarbij helpen.”

Dat is een ‘goede visie’ volgens Cinus en hij raadt de jonge band aan om verder volop gebruik te maken van jeugdhuizen en sociale netwerksites. Terwijl Peace and Carrots gehoor wil vinden in Genk, droomt Ondergronds al lange tijd van een doorbraak buiten Limburg. Cinus: “Maar die is er ondertussen helaas nog niet. Ook voor hiphopartiesten zijn er nog grenzen in Vlaanderen.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal