Spreej – Aangenaam

De eerste soloplaat van Gentse rapper Spreej is een feit, en sinds 11 januari 2011 gratis te downloaden. ‘Aangenaam’ telt twaalf tracks met beats van Cozone, Gerrick, Thyza en Illskillz. Gastbijdragen worden geleverd door onder meer Blacki Blak, Marsé, Don Jefe en zangeres Charlotte Adigéry.

De debuut-CD van Spreej is goed ontvangen: de downloadlimiet van tweehonderd downloads werd na zeven uur bereikt en het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje. Uiteraard is de plaat nog steeds gratis te downloaden. Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.spreej.be en check het uit! In de toekomst gaan we nog veel horen van de Gentse rapper Spreej, want de man is naar eigen zeggen “gedreven als Cast Away.”

Preview

Download

http://www.spreej.be

Meer info

cb_br8 [at] hotmail.com

Spreej Bio

Nieuw Gent, de Blokken. Een hoogbouwwijk aan de rand van het middeleeuwse stadscentrum van Gent. In gebouw Mercurius heeft Spreej (22) op het vierde verdiep zijn studio. Een kamer die toch al niet groot is, wordt grotendeels opgeslokt door een booth, computer en speakerset. Spreej studeert voor leraar maar is rapper. ‘Rappers zeggen master, kinderen zeggen meester.’ Met een Antwerpse moeder en vader uit Lille, is Spreej opgegroeid met Belgische en Franse invloeden. In het Gentse krijgt hij als vijfjarig jongetje een cassette van zijn vader: Michael Jackson – Dangerous. De hiphopachtige beats betoveren hem en hij valt definitief voor rap na het zien van de videoclip Hard Knock Life van Jay-Z. 

In de eerste van het middelbaar is Spreej ‘keihard into hiphop’. Met een bandana om zijn hoofd, veel te wijde Fubu-kleding en Karl Kani baggypants draagt hij dat uit aan de wereld. Nog steeds trots is hij op zijn pet van Expos, zijn allereerste New Era-cap.

Op zijn viertiende schrijft hij zijn eerste track, in het Frans. Niet lang daarna begint hij met zinTuig het rapcollectief Vuile Vloeistof. Spreej rapt dan nog in het Frans. 

Jarenlang taped hij tracks op verschillende locaties maar nooit wordt daar iets van uitgebracht. Kort na zijn eerste optreden, bij Urban Legends pt. 2, zet Spreej zijn eerste track online: Spreejsproei. Hij rapt nu in het Nederlands. Al snel krijgt hij een reactie van het Tilburgse collectief Punt Uit, bestaande uit Marsé, aRdJie en Rientalin.

De samenwerking tussen Nederlanders en Belgen (onder de noemer Tien Voor Taal) blijkt goed te lopen en een jaar later wordt met Alsof Het Niks Is de eerste mixtape gedropt. 

Door de mixtape krijgt Spreej de kans om zichzelf te promoten in het radioprogramma De Hop, op Studio Brussel. Ondertussen leert hij op de Hogeschool waar hij studeert een aantal muzikanten kennen. Met hen begint hij de live band Spliff Swifty. Een saxofonist, gitarist, bassist, trombonist en drummer, ondersteunen de vocalen van Spreej bij de vele succesvolle optredens die ze hebben gehad. Hoogtepunt is een show in Vooruit Gent.

Spliff Swifty richt zich niet alleen op rap maar mixt alle aangename genres. 

Tien Voor Taal, de samenwerking met Holland, wordt omgedoopt in Nota BeNe. ‘Be’ voor België, ‘Ne’ voor Nederland. En tevens betekent Nota Bene ‘noteer goed’ in het Latijn. De groep wordt aangevuld door Vinnie P en Kees Maas en bestaat daarnaast uit Spreej, Marsé, aRdJie en zinTuig. De track ‘Goeie Morgen’ van het collectief is te horen op Aangenaam, de promotape van Spreej.