Krapoel in Axe nog een keer op het podium

13 mei 2011


Krapoel in Axe gooide eind jaren negentig hoge ogen in de hitparade. De rappers uit Aarschot gingen in 2002 uit elkaar, maar de nummers verwierven een cultstatus. Deze zomer plant KIA een reünie.

Jippie-ja-jow Jupiler ah yeah! Welle gaan feesten en als da nog nie mag? Want zaterdag is ‘t krapoelekesdag! Doet het refrein bij u een belletje rinkelen? Die kans is groot, want in 1997 was het nummer Zaterdag van de Aarschotse groep Krapoel in Axe _ kortweg KIA _ niet van de radio weg te denken. Cliff Vrancken (33) uit Aarschot, Olivier Hennes (38) uit Langdorp en Jan Wouters (38) uit Nieuwrode scoorden achteraf ook nog hits met 1,2,3,4,5,6,7, Zomer, ‘t Sneeuwt en Wanneer, maar in 2002 gingen hun wegen definitief uit elkaar. Het succes, een andere visie op muziek en interne strubbelingen, deden de meest succesvolle Vlaamse hiphopgroep de das om. De drie zworen nooit meer samen op een podium te staan, maar deze zomer maken ze een uitzondering voor Hageland Festival, een onderdeel van Aarschot Feest, op 12 en 13augustus.

Vanwaar die plotse comeback?

Jan Wouters: ‘Ik kreeg een van de organisatoren over de vloer in mijn café Het Klokhuis in Nieuwrode. Of we niet nog eens samen op het podium wilden staan? Een grapje, dacht ik. Ik wilde dat niet, nièmand van ons drie wilde dat. Enfin, dat dacht ik. Maar de organisatoren bleven aandringen en ik heb de Vjee toch maar eens opgebeld. ‘Waarom niet?’, was zijn reactie. Eigenlijk moest ik toen alleen Cliff nog overtuigen.’

Cliff Vrancken: ‘Ik heb een week bedenktijd gevraagd. Maar toen ik hoorde dat Jan er wel zin in had _ uitgerekend Jan, die de groep in 1999 als eerste verlaten heeft _ heb ik toegezegd. We hebben meteen afgesproken. Dat was heel raar, want het was al twaalf jaar geleden dat we nog eens met ons drietjes samen rond een tafel hadden gezeten.’

Olivier Hennes: ‘Het moment was gewoon daar. Had ons vijf jaar geleden rond diezelfde tafel gezet en de kans was groot dat we op elkaars gezicht hadden gemept, maar nu klopte het gewoon.’

Cliff: ‘Als we ooit nog een reünie wilden doen, moest het nu. Binnen tien jaar zie ik ons niet meer onnozel staan doen op een podium. En bovendien: het was in Aarschot. Daar waar alles indertijd begonnen is. Het hele plaatje klopte.’

Wil dat dan ook zeggen dat jullie opnieuw singles gaan maken?

Cliff: ‘Nee, het is puur voor de Aarschotse fans. Blijkbaar wordt onze muziek nog altijd gedraaid in jeugdhuis De Klinker. Ik merk ook dat KIA nog leeft als ik over straat loop. ‘Hé, er groeien champignonnen uit uw gat!’ Dat roepen ze vandaag nog steeds.’ (lacht)

Jan: ‘We gaan nu eerst repeteren voor dat ene optreden. Misschien krijgen we dan wel goesting om iets nieuws te maken. Of misschien krijgen we slaande ruzie. Dat kan ook hé. Dan moeten de organisatoren van het Hageland Festival maar een oude video laten zien. (lacht) Nee, we zien wel wat het wordt. Misschien volgen hierna nog optredens, misschien ook niet.’

Lees verder: Het Nieuwsblad