Mondkracht zoekt Tongerse rappers (StampMedia)

De rapper Bart Golkowski wil de hiphopscene naar Tongeren halen. Hij vindt dat de Genkse rap te veel aandacht krijgt. Onlangs nam hij zelf een eigen videoclip op, waarmee hij nieuwe rappers hoopt te vinden voor zijn groep Mondkracht.

Mondkracht is het muziekproject van de 26-jarige Bart Golkowski uit Tongeren. Golkowski’s artiestennaam luidt PwM, een afkorting van Power Mouth. Vandaar de groepsnaam Mondkracht. De band heeft nog een ander groepslid, maar die woont in Aalst. Daarom zoekt Golkowski nieuwe leden voor Mondkracht.

Johnnies

Golkowski schreef zijn eerste nummers ongeveer tien jaar geleden. Hij woonde toen in een sociale woonwijk in Kinrooi. “Daar viel niets te beleven. In de buurt hingen veel ‘johnnies’ en randcriminelen rond. Ik zat in de knoop met mezelf, maar rap hield me op het rechte pad”, vertelt Golkowski. “Ik luisterde veel naar Eminem, die diepgaande nummers maakt. Of hij een voorbeeld was? Ik denk dat Eminem iets betekent voor elke rapper van mijn generatie.”

Onlangs maakte PwM een eigen videoclip. Hij hoopt in het oog te springen bij andere rappers. “Ik woon al zeven jaar in Tongeren. Hiphop leeft hier niet. De weinige rappers die er de voorbije jaren waren, trokken naar Genk.”

Eigen taal

Genk staat bekend om zijn vele lokale hiphoppers, tot ergernis van Golkowski. “Genkse hiphop heeft een aparte stijl. In hun liedjes pochen de rappers over dure auto’s en bitches. ‘Hier ben ik’, stralen ze uit. Dat vind ik nogal inhoudsloos. Ik heb niets tegen de Genkse rappers, maar het stoort me dat alleen zij bekendheid verwerven.”

De nummers van Golkowski gaan over zijn eigen ervaringen. “Ik rap over mijn gevoelens en frustraties. Vroeger deed ik dat in het Engels, nu in het Nederlands. Als je iets wil duidelijk maken, doe je dat best in je eigen taal.”

Haat en jaloezie

Mondkracht verwierf nog niet veel bekendheid bij Limburgse zenders. “De lokale Antwerpse zender Radio Stad draait mijn muziek als enige. Zij hebben een programma met Vlaamse hiphop. Zonder hen was ik al lang gestopt. Natuurlijk probeer ik mijn muziek bij de Limburgse zenders te krijgen, maar zij antwoorden nooit.”

Op dit moment verdiept Golkowski zich in de wereld van videoclips. “Ik leer monteren en wil al mijn liedjes in videoclips gieten. Ik hoop iets te bereiken met rappers vanuit heel België. Er is zoveel haat en jaloezie. Ik moest alles zelf leren. Terwijl anderen heel mooie video’s maken, zijn mijn video’s erg amateuristisch. Waarom helpen we elkaar niet? Tegenwoordig is het ieder voor zich. Ik hoop echt op een doorbraak van de Vlaamse rap en dan vooral in Tongeren.”

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx