Urban Culture Festival brengt Belgische hiphopscene bijeen

Deze zomer richt het Fresh Free Urban Culture Festival in de Zomerbar in Mortsel zich op urban talent.

“Het moet een gezellig festival voor jong en oud worden”, zegt organisator Gerd Maerten (29) alias Dj G-Spot. “We openen met old skool en funk voor de oudere generatie. Urban zit in iedereen, het heeft zoveel aspecten. Van alles uit de urban culture komt die dag aan bod: hiphop, breakdance, beatbox, graffiti,… noem maar op.” De Zomerbar contacteerde Maerten om enkele evenementen rond urban te organiseren en inmiddels liggen al twee edities van het Urban Culture Festival vast. “De eerste vindt plaats op 2 juli en de volgende komt op 13 augustus.”

DJ G-Spot draaide vroeger in dancing R&B Feelings en mixte ook de Nixtape. Dat is een project met verschillende rappers: Kaïn, Jeffrey, Trezzy Cruukz en Biest. “Die laatste leerde ik een dik jaar geleden kennen op Mic’s Up, waarop ik vaste dj ben. Vanaf toen begonnen we samen te werken en leerde ik de Belgische hiphopscene kennen.”

Familiegevoel

“We hebben veel urban talent”, vindt Maerten. “Kleine Ben (12) & King B (13) zijn voor mij persoonlijk de hoofdact, dat duo is buitengewoon.” Maerten ziet het festival als een gezellig dagje rond urban culture waarrond een familiegevoel heerst. “Het leeft echt, ik verschiet ervan. We krijgen veel steun, alle artiesten zijn ermee begaan”, straalt Maerten. “De Belgische hiphopscene is een kleine, toffe wereld. Met dit festival wil ik al het talent een kans geven.”

“Ik betreur het dat urban in België nauwelijks in de kijker komt. Als ik eens Nederlandstalige hiphop draai, dan verschiet de club ineens. Alsof het taboe is. In Nederland krijgt urban meer erkenning, misschien is België niet ruimdenkend genoeg.”

Voor ieder wat wils

De hele line-up is Belgisch, enkel de Snoop-a-like, die als twee druppels water op rapper Snoop Dogg lijkt, is Nederlands. “Ik ben benieuwd wat hij gaat geven, hij speelt een leuke gimmick. We hebben geen bekende Nederlandse hiphopartiest genomen, omdat het vooral rond jongens uit de buurt te doen is. Mortsel ligt tussen Antwerpen en Mechelen, twee steden met heel wat rappers. Het blijft om te beginnen lokaal, het moet een familiesfeer uitstralen, iedereen zal zijn vrienden en kennissen uitnodigen.” Naast hiphop, komen er nog andere genres aan bod. Johnny Den Artiest, een reggaemuzikant zal van de partij zijn en Pistice (bekend van het VTM-programma ‘My name is Michael’) brengt R&B. Daarnaast spelen enkele dj’s en dj G-Spot zelf zorgt met zijn rechterhand dj Hich voor de afterparty. “Die zal van acht uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts duren. Het festival zelf start om twee uur ’s middags en vanaf dan maken we het toegankelijk voor jong en oud. De inkom is gratis en er is voor ieder wat wils.”

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo