Antwerpse Rapper Jizz neemt geen blad voor de mond

20 september 2011


Jizz opende de Hiphop Stage tijdens Antwerp Street Kicks op zondag 11 september. Als inwoner van de wijk 2060 speelde hij op Park Spoor Noord een thuismatch. De rapper Jizz kan in hiphop echt zijn ei kwijt.

Ondanks het vroege aanvangsuur slaagden Jizz en Pretty Gunz van Made Men Muzik er in om toch behoorlijk wat fans voor het podium te verzamelen. “Ik vond het optreden geslaagd”, zegt Jizz alias Tom Van Hooydonck (23). “Het is altijd leuk om in mijn eigen buurt op te treden.”

Veel geoefend

Jizz is een van de betere Antwerpse rappers. “Maar het is niet uit de lucht komen vallen,” vertelt de ancien in het vak. “Het was zwoegen en zweten. Ik ben elke dag met hiphop bezig. Als ik mijn eigen evolutie zie, dan ben ik ervan overtuigd dat iedereen kan rappen. Momenteel is het rustig rond mij maar dat komt omdat ik zoveel meer doe dan optreden. Bij elk project van Made Men Muzik ben ik betrokken. Daarnaast begeleid ik bijvoorbeeld ook nieuw jong talent, zoals Ramzi.”

Diepgaande nummers

Jizz kan in muziek zijn ei kwijt. “Sport is nooit iets voor mij geweest. Maar ik zie mijn muziek als een sport. Muziek intrigeert mij en daarin leef ik me uit. In hiphop vertel ik mijn verhaal. In dat genre kan je als artiest echt to the point komen.” Jizz durft af en toe stevig uithalen en is recht voor de raap. In het nummer Punchline Rap maakt hij subtiele statements. “Vroeger deed ik in Nederland soms mee aan PunchoutBattles, maar dat is praktisch niet meer mogelijk voor mij.”

“Tegenwoordig maak ik meer eenvoudige muziek. Er staan nog een heleboel diepgaande nummers op stapel in de aard van ‘Stof tot nadenken’.” Dat nummer droeg Jizz op aan Leentje van het buurthuis met wie hij in zijn jeugd bevriend was.

2060

Af en toe gaan zijn nummers over de wijk 2060. “De mensen zijn er vriendelijk en er heerst geen machocultuur. De media bevestigen steeds opnieuw het cliché van achterstandswijk. Als in de krant staat dat er opnieuw rellen waren en alleen in kleine lettertjes wordt vermeld dat het politiekantoor vlakbij was en de politie veel te laat ingreep… De wijk heeft zeker zijn problemen, maar die moeten ook de juiste oplossingen krijgen. Ik ben geen voorstander van een burgerwacht, maar ik begrijp het voorstel.”

Evenwaardig aan Nederlandse artiesten

Later op de namiddag speelde ook Nederlander Adje op de Hiphop Stage. Jizz is zeker een fan. “Maar om eerlijk te zijn: ik fixeer me niet te veel op de Nederlandse rappers. Ik wil vooral mijn eigen ding doen. Ik ben er ook van overtuigd dat we in België zeker zulke goede rappers als in Nederland hebben. Ze zullen nog van zich laten horen. Van de Nederlandse artiesten vind ik Il Duce van bij ons uit Made Men Muzik één van de beteren.”

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, foto: Alexander Godts