Niet Zijn Thuis (DocuDrama)

1 november 2011


Vrijdag 11.11.11 presenteert Showarma Productions de première van de meeslepende docudrama “Niet Zijn Thuis’ in zaal Scala, Erfgoedcel Mechelen. “Niet Zijn Thuis” zet de geschiedenis van Marokkaanse gastarbeiders op de kaart.

Vijftig jaar geleden arriveerden de eerste Marokkaanse gastarbeiders in België. Deze generatie is ondertussen met pensioen maar hoe kijken zij terug op hun leven in België? Met die vraag in het achterhoofd schreef Said Aghassaiy het levensverhaal van zijn eigen vader die als eerste Marokkaan in het Boemmekot te Mechelen begon te werken. “Niet Zijn Thuis” is een aangrijpend verhaal over een eenvoudige Marokkaanse man die zijn vrouw, kinderen, familie en zijn thuisland achterliet voor een nieuwe thuis. Dankzij de toevoeging van unieke beelden uit de jaren ’60 van de Erfgoedcel Mechelen wordt de geschiedenis van de 1e generatie Marokkaanse gastarbeiders op de kaart gezet .

In 1962 woonde er officieel één Marokkaan in Mechelen. Tegen het einde van de jaren ’60 waren dat er ongeveer 1 500. Door het arbeidstekort gingen werkgevers ijverig op zoek naar gastwerknemers uit het buitenland. Deze periode kan gezien worden als de start van de Marokkaanse geschiedenis in België en tot op de dag van vandaag zijn de 1e generatie arbeiders nog steeds het hart van de Marokkaanse gemeenschap.

De inmiddels verlaten en vervallen fabriek “Boemmekot” in Mechelen geeft een eerste indruk over hoe het er destijds aan toeging. Aan de hand van de Marokkaanse gastarbeiders in de fabriek, schetst Aghassaiy de typische levensloop van de eerste Marokkanen in België. De jonge en analfabete Marokkanen die in België arriveerden, verrichtten zwaar werk. Gecommuniceerd werd er met handen en voeten. Ze sliepen in een pension op het terrein en draaide vaak twee diensten op een dag. Ze werden simpelweg uit het pension gehaald wanneer er extra werkkracht nodig was. Mohammed was een simpele man die zijn zwangere vrouw en twee kinderen achterliet in zijn thuisland op zoek naar een beter leven. In die zoektocht naar een betere toekomst heeft hij zijn verleden altijd met zich meegedragen.

Het verhaal illustreert de weg die Mohammed heeft afgelegd en wat hem gedreven heeft om naar België te komen. Het toont aan hoe ingrijpend deze beslissing was en hoe hij zich nergens meer echt thuis voelde. Jaren later eiste de zware arbeid zijn tol, velen van de gastarbeiders belandden onder de ziektewetgeving. Anderen arbeiders zoals Mohammed werden door automatisering overbodig en leven nu in een land dat nooit hun thuis was.

Docudrama “Niet Zijn Thuis”

Showarma Productions
De zaal Scala // Erfgoedcel // Stad Mechelen
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen
Premièredatum : 11.11.11
Deur open op 18.45u, aanvang 19.30u
Toegang 10 €
Kaartverkoop via nietzijnthuis@live.be