Ex-bendelid wil rapper, model en para worden

Hij was lid van de harde kern van de Colruytbende. De bende waar de inwoners van Zelzate en omstreken bang van waren. Inbraak, diefstal en geweld, Jens Van Eetvelde (19) heeft ervoor geboet, in de gevangenis. Het leven tussen vier muren maakte zo’n indruk op hem, dat hij zijn leven wil omgooien. Jens schrijft rapnummers over zijn criminele verleden. Daarnaast wil hij model worden. En para. ‘Om mijn agressiviteit in iets positiefs om te zetten.’

Jongens toch, wat vond Jens die naam ‘Colruytbende’ maar stom. Hij was er zelfs beschaamd over. ‘Wie wil er nu de Colruytbende worden genoemd’, zegt hij. ‘Dat klinkt niet stoer hé.’ Jens en de bende amokmakers in Zelzate noemden zichzelf liever ‘Rwina’, Marokkaans voor ‘nooit eindigende chaos’. Maar in Zelzate – en vervolgens het hele land – had iedereen het over dat groepje jongeren die vaak rondhingen op het plein waar de lokale Colruyt ligt, dus werd het ‘Colruytbende’. Een bende die niet terugdeinsde voor carjackings, geweld, inbraak, diefstal, drugs, vandalisme, noem maar op. Jens behoorde tot de harde kern.

Uiteindelijk werd de hele bende hard aangepakt. Met dank aan de nultolerantie. De snoodaards werden onmiddellijk gedagvaard. Inclusief Jens. De 19-jarige jonge gast heeft nu nog een paar rechtszaken boven het hoofd hangen. En hij heeft al een effectieve celstraf gekregen. ‘Naast geldboetes moest ik ook twee weken in de gevangenis zitten’, zegt Jens. ‘Daar heb ik echt afgezien. In je eentje, 23 op 24 uur in een klein kamertje zitten en geen bal doen, is niet fijn. Ik wou bij mijn vrienden en familie zijn, maar dat kon niet.’

Dus begon Jens teksten te schrijven. Over wat hij had gedaan en wat hij zou doen. ‘Ik ben geen doetje geweest. In het begin hingen we wat rond op de straat. Maar dan begin je te vechten, diefstallen te plegen en voor je het weet, wordt het een gewoonte. Dan denk je er wordt gevochten, dus ik vecht mee. We werden de schrik van Zelzate en na een tijdje beseften we dat ook. Dan ga je daar misbruik van maken. Je denkt dat je ongenaakbaar bent. Doe wat je wil, je kan me toch niet te pakken krijgen, dat dacht ik. Maar dat was verkeerd. En dat besefte ik pas in de gevangenis.’

Lees verder: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=GVV3I07AJ