Humo’s raprapport (1): hiphop in Vlaanderen

16 november 2011


De eerste keer dat ik iemand hoorde rappen was in 1980. Niet in het Engels maar half in het Gents, half in het Antwerps. Dat ging zo: ‘Poepeloe poepeloe poepeloere zat / D’er zit ne rozen olifant in mijn bad / Vanbinnen is ‘m droog, vanbuiten is ‘m nat / Poepeloe poepeloere zat’. Was getekend: De Gantwerp Rappers, twee Belgische producers die helemaal mee waren met een gloednieuw muziekfenomeen uit de Amerikaanse urban jungle van New York – rap.

Dertig jaar later is hiphop (zoals het genre later ging heten) alomtegenwoordig: als een virus nestelde het zich overal ter wereld in de plaatselijke jongerencultuur en tastte er het DNA aan. Ook bij ons: elk Vlaams gehucht, ongeacht het aantal inwoners, lijkt minstens één hiphopcrew te tellen die, gewapend met een laptop (de moderne variant van de two turntables) en een microfoon het vuur brandende houdt.

Lees verder: humo.be