Releaseparty Safi & Spreej

1 februari 2012


Afgelopen zaterdag was muziekcentrum Trix het toneel van de eerste release van Eigen Makelij in 2012. ‘Ter plaatse, rust’ is het debuutalbum bij EM van Mechelaar Safi en Gentenaar Spreej. Andere releases van het hiphopcollectief in 2012 zijn ‘Planeet Pepe’ van Pepe en ‘Free Saalk’ van Saalk.

Die laatste begon een uurtje later dan gepland aan zijn set. Saalkdawg, die al een tijdje meedraait in het Vlaamse hiphopwereldje, kreeg de zaal niet opgewarmd. Geruggensteund door Yello, liep hij maar wat onge├»nspireerd heen en weer over het podium te rappen op mellow beats die het publiek niet bepaald tekeer lieten gaan. Ook gekende nummers als ‘De game’ konden daar geen verandering in brengen. Enige lichtpuntje was het saxofoonintermezzo van Mitya, die de show stal.

De volgende emcee op het programma was Pepe en die kondigde de host ook aan, maar al snel bleek dat er een probleem met de beats was. Verwarring alom, zowel on stage als onder het publiek. Dan maar op het terras eentje gaan roken, dachten heel wat mensen.

Op het tafeltje met merchandise dat ze onderweg tegenkwamen, waren er geen T-shirts van Safi & Spreej te bekennen, terwijl dj Hypercutz en enkele andere artiesten er wel een droegen. De uitleg luidde dat die shirts later online te koop zouden zijn. Gemiste kans.

Ondertussen namen verschillende emcees de microfoon ter hand om te freestylen als vervanging van Pepe die daarna alsnog enkele nummers bracht. Hij legde meer energie aan de dag dan Saalk en met ‘Op de bank’ en ‘Anders’ kreeg hij het publiek wel enigszins mee. Het voorprogramma werd afgesloten door Team Panini, Pasi en Cloos met ‘Got damn’.

Om halfeen ging het optreden van start waar iedereen voor gekomen was: Safi & Spreej. De show ving aan met het eerste nummer op het album: ‘Alles wat ik heb’, waarna Safi en Spreej elk een solotrack dropten. Nagenoeg elk liedje van het album kwam aan bod. Zij kregen de zaal wel mee en hadden een goede interactie met het publiek, vooral tijdens nummers als ‘Wrijf het af’ en ‘Herinner mij’. Met dit concert maakten de jonge rappers veel goed. Als bisnummer brachten ze ‘Fase 1′ waarop de aanwezigen losgingen. De productie van El-One is er eentje om nog jaren af te spelen.

Op de afterparty, die verzorgd werd door de Gentse Timebomb-deejays en Team Panini, draaiden de dj’s bijna uitsluitend Engelstalige tracks. Da’s jammer voor een Nederlandstalige release. Om drie uur, een uur vroeger dan verwacht, liep de party al op zijn laatste benen.

Review door Noctu voor Spittze. Foto door Sam Vanderlinden.