Wahwahsda – Radio Rum (Kwadratuur)

13 november 2012


Dat Antwerpen van internationale betekenis is betreffende soundsystems en reggaebands, is geen publiek geheim. Ook voor Nederlandstalige hiphopbands lijkt het Antwerps accent zich uitstekend te lenen. Geen wonder dus dat er gezelschappen als Rupelsoldaten of Wahwahsda ontstaan die het beste van beide werelden vermengen. De vijfkoppige posse die nu ‘Radio Rum’ op zijn volk loslaat, liet reeds eerder van zich horen door in 2011 de Benelux Reggae Contest te winnen, wat leidde tot het voorprogramma van ondermeer Frankie Paul, Groundation en Steel Pulse: stuk voor stuk legenden in het reggaewereldje. Na de nodige tijd om als band live te rijpen, is het gezelschap zijn eigen studio Kipkaas in Mortsel ingedoken en het bontgekleurde resultaat wordt momenteel volop gepromoot.

Toegegeven, de combinatie werkt wel. De energieke woordenstroom van neurotisch gescandeerde raps van Mc Sput steekt keurig af tegen de zwoele, sexy reggaemuziek die de begeleidende band onder leiding van die andere kracht van het eerste uur, gitarist Spiritual Wally brengt. Het gekke is dat die band wel Engelstalige, samengezongen refreinen hanteert, wat tot een prettige taalkundige clash leidt. De (stukgelopen) liefdessong ‘Dinner for Two’ is dan ook een heerlijke multiculturele mix waarin Sput emotieloos de rol van gedupeerde op zich neemt, terwijl warme, uptempo Jamaïcaanse melodiegolven de song overspoelen en een exotische stem het geheel een internationaal kleurtje geeft.

Lees verder op kwadratuur.be