“Thomas rapt probleemjeugd van zich af” (Nieuwsblad)

10 januari 2013


Thomas Van Looveren (21) uit Borgerhout, alias J Thomas, heeft zonet een eerste single uit en binnenkort verschijnt zijn eerste album. ‘Muziek gaf mijn leven opnieuw een doel’, zegt de opvoeder in spe. Hij wil jongeren overtuigen om mensen niet te snel te beoordelen.

Thomas Van Looveren belandde in een instelling toen hij anderhalf jaar oud was. Het gevolg van een harde familiale situatie, waarbij meerdere kinderen uit het gezin werden misbruikt. ‘Als kind uit een instelling krijg je te kampen met heel wat vooroordelen’, zegt Thomas. ‘De mening van mensen is snel gevormd en een vakantiejob zat er bijvoorbeeld nooit in voor mij.’

Omdat Thomas merkte dat mensen hem als een probleemjongere zagen, ging hij er zich ook naar gedragen. ‘Mijn zelfvertrouwen kreeg een deuk, ik werd onzeker en bij momenten gebruikte ik zelfs fysiek geweld tegen mensen die het goed met me voor hadden.’

Van Looveren vond het ook moeilijk om over zijn gevoelens te praten, tot op het moment dat hij begon te rappen. ‘Dat was voor mij een openbaring. In mijn muziek leerde ik alles te verwoorden, waardoor ik mijn verleden kon plaatsen en verwerken.’

Bovendien gaf de muziek opnieuw een doel aan zijn leven. ‘Dat ontbreekt op het moment dat je als kind uit een instelling in een Buso-school zit. Heel wat jongeren uit mijn leefgroep geraakten daardoor op het slechte pad.’

Lees verder op nieuwsblad.be