Schamper sprak met Uberdope

19 maart 2013


Het hiphopcollectief waar zelfs je moeder mee vertrouwd is: dat kan alleen Uberdope zijn. De jonge wolven uit Gent vertellen aan de reporters van Schamper over hun loopbaan op tv en hun succesvolle tweede album “Lelijk”.

Humor is een belangrijk deel van jullie imago. Maar jullie durven ook een kritische toon te hanteren. Hoezeer willen jullie die richting op?

Ruben Boidin: “In het begin wilden we vooral ‘strijden’, maar dat is nu totaal niet meer het geval. We voelen ons op ons gemak in de wereld waarin we leven. Als we iets afkeuren, is dat vaak met een knipoog. Humor is inderdaad belangrijk, ook in ons dagelijkse leven. Het is onze manier om de dingen te relativeren.”

Jef De Temmerman: “Ons doel is niet om de wereld te verbeteren of onze fans te inspireren. Op dat vlak is het veeleer een kwestie van herkenbaar te zijn.”

Is dat iets waarin jullie verschillen met andere acts in Vlaanderen? Hoe reageren de andere hiphoppers daarop?

JDT: “We zijn inderdaad een soort buitenbeentje. Bij het eerste album had de rest van de scene het een beetje moeilijk met onze luchtige en soms simpelweg idiote aanpak. Tegenwoordig wordt dat echt wel aanvaard, omdat ze zien dat die manier niet geforceerd maar authentiek is.”

Uberdope plaatst zich ook wat buiten de battle scene. Een bewuste keuze?

Gille De Bruycker: “Zo’n vijf à zes jaar geleden, toen we beginnende rappers met geldingsdrang waren, hebben we redelijk wat live battles gedaan. Met wisselend succes. Nu heb je die bepaalde trend van battles waarin men teksten gaat schrijven om elkaar kapot te maken. Wij plaatsen ons daar buiten, simpelweg omdat zoiets enorm hiphop is. Dat is echt voor en door hiphoppers. Eigenlijk zijn wij liever bezig met het verhaal ‘Uberdope’ dan met het verhaal ‘MC’.”

Lees verder op schamper.be