Shockproof – Versterking

26 april 2013


Met Versterking is Mechelse rapper Shockproof toe aan zijn 2e solo album. Na muzikale omzwervingen met topdrummer Lander Gyselinck en jazztrompetist Bart Maris keert Shockproof terug naar zijn hiphoproots. Verrijkt met jazz- en elektro-invloeden is Versterking zijn meest vernieuwende en tegelijk volwassen plaat. “Jazz heeft me een betere rapper gemaakt. De gewaagde improvisaties en het eigenzinnige van free jazz kan ik meer dan ooit in mijn teksten kwijt”, zegt Shockproof over zijn nieuwe plaat. Als vanouds staat de rapper voor een strakke flow en messcherpe teksten.

Release ::: Shockproof - Versterking

Na meer dan een decennium achter de microfoon is deze MC terecht een gevestigde waarde in het Vlaamse hiphoplandschap. Zo werd Shockproof in 2006 Vlaams Freestylekampioen en bracht hij samen met zijn groep PT Crew 3 albums uit. Zijn eerste solo-uitstap in 2008 resulteerde in de succesvolle plaat Controverzen, gestut door Shockproof’s energieke flow, kritische teksten en de jazzy beats van producer Mellow P.

In 2010 is het tijd voor wat anders en verzorgt Shockproof de vocals bij STUFF. , de experimentele band van jazzdrummer Lander Gyselinck. Bij de rasmuzikanten van STUFF. haalt hij zijn inspiratie voor het nieuwe album. Hij speelt met de links tussen hiphop en andere genres zoals jazz en elektronische muziek en puurt er zijn eigen stijl uit. Daarvoor zoekt hij versterking bij ervaren muzikanten die hem de weg wijzen in hun genre, gaande van dj Mixmonster Menno tot jazzsaxofonist Andrew Claes. Tekenend is de track Bruggebouwer, waarop trompetist Bart Maris improviserend in dialoog gaat met Shockproofs filosofische bespiegelingen. De deskundige oren van Jerboa zorgden ervoor dat dit uitgebreid klankenpallet tot één harmonisch geheel werd gemixt.

Shockproof ging de afgelopen jaren ook op zoek een meer technische benadering van rappen. De nadruk ligt op interactie tussen tekst en beat, de stem wordt een instrument en de raps worden muzikaler. De inhoud heeft hier echter niet onder te lijden. Dat Shockproofs teksten meer dan ooit opvallen door eerlijkheid en zelfrelativering bewijst Superslecht, een track waarin de rapper zichzelf stijlvol de grond in boort.

Making of

Tracklist

 • 01. Zwag Liever
 • 02. Elektriciteit met Gertjan Alkemade
 • 03. Drums en bassen (radio edit)
 • 04. Genghis Kahn met Gertjan Alkemade
 • 05. Versterking
 • 06. Superslecht
 • 07. Bruggenbouwer met Bart Maris
 • 08. Vijf voor met Thomas de Smedt
 • 09. Redbull met Andrew Claes
 • 10. Shocktherapie met Andrew Claes
 • 11. Drums en bassen (rave edit)

Download

Credits

Beats
Mixmonster Menno (4 en 5) – Mixmonster Menno & HighLander (7) – Nag (2,6,9 en 10) – Andrew Claes (3 en 11) – A3 (1) – Kenshin (8)

Te Gast
Gertjan Alkemade (2 en 4, bas) – Bart Maris (7, trompet) – Thomas de Smedt (8, sax) –
Andrew Claes (9, sax + 3,10 en 11, EWI)

Cuts
Tumult (1,2,6,8 en 10) – Shock (6) – Mixmonster Menno (5)

Recording & Producing
Shockproof – Kizl

Mixing & Mastering
Frederik ‘Jerboa’ Dejongh

Artwork
El Neoray

Fotografie
Simon De Graef

Meer info

https://www.facebook.com/Shockproofmusic