KifKif sprak met Dyna Dee

20 november 2013


Toon (a.k.a Den Dzjiesus) ging voor Kif Kif op schok met Vincent Detaeye, straathoekwerker in Mechelen, maar eerder bekend als ‘Dyna Dee’. Emcee, battlecat en freestyler van het eerste uur. Dyna Dee nam deel aan talrijke freestylebattles en maakte tracks met hiphop-formaties onder de naam ‘de Spokesmen’ en ‘Basta Bla’. Na enkele jaren in Gent te vertoeven keerde hij terug naar zijn roots in het Waasland en bracht hij zijn eerste solo-album ‘Straffe Toebak’ uit.

Interview ::: KifKif sprak met Dyna Dee

Dyna Dee! Nice om u terug te zien. We kennen elkaar al lang. We kwamen elkaar voor het eerst tegen in 1996 op een cypher (cirkel van MC’s, red) na een hiphop optreden. Ik weet dat jij een van de jongste mc’s was indertijd. Hoe oud was je toen? 14 of 15 jaar?

“Ik was 13 jaar toen ik begon en 15 toen ik jullie tegenkwam. Ik had toen mijn eerste hiphop casette gekocht, Kris Kross, en ook een CD van Shaquille O’Neal, omdat ik een grote basketball-fan was.”

Sommigen onder ons hadden op die leeftijd nog nooit over hip hop gehoord. En jij was toen al met freestylen bezig…

“Ja ik begon met klanken (bootst klanken na: ‘stakka wakka tjakke pakka’). En langzamerhand kwamen er woordjes en zo ging het verder tot teksten en nummers. Eerst Engels- en dan Nederlandstalig.”

Da’s dus meer dan de helft van je leven dat je met hip hop bezig bent ondertussen. Je hebt met massa’s mensen samengewerkt en heel wat tracks uitgebracht. Hoe ben je eigenlijk begonnen?

“Ik begon te rappen met ‘mijne maat’, Mad-A, mijn graffiti-broeder. Wij stonden te rijmen aan de sporthal van Bazel. En vrij snel leerden we nog volk kennen dat met hip hop bezig was, zo is de U.N.A. ontstaan. De Vandal, Mad-A, mezelf en er waren zelfs een paar gasten van Essen bij, MC’s Kajo en Surreal. Later verbrokkelde die formatie en werd ‘de Spokesmen’ opgericht, met MC’s Powa Hed, El-Tee, en Typhoon erbij. Met de Spokesmen brachten we het album ‘Moedermelk’ uit. Nog later werd de vzw Undagrooves opgestart in Gent, met MC’s en DJ’s van over heel Vlaanderen: Nag, Twan, Rass, Spokesmen, Nihilisten, Nature Provides, dj Droppa, mc Kroniek, Prev, gasten uit Brugge, Antwerpen, Gent, Limburg. Dat was veel volk. Iedereen werkte mee op elkaars albums, we traden op op elkaars hiphop feestjes en zo ontstond een heuse Vlaamse hiphopscene. Veel van die gasten zijn nog steeds bezig, sommigen echt op hoog niveau. In die tijd nam ik ook vaak deel aan freestylebattles. Vaak als MC en later regelmatig in de jury. Ik startte ook samen met DJ El-One ‘Basta Bla’ op. Daar zijn losse singles van uitgebracht. Er zijn ook veel samenwerkingen met Braem geweest. Ik heb nummers op buitenlandse beats en met MC’s van overal. Ik kan niet opsommen met wie ik heb samengewerkt zonder mensen te vergeten.”

Naast je artistiek leven werk je ondertussen al 8 jaar als straathoekwerker in Mechelen. Kan je jouw rol als artiest ook uitspelen wanneer je als straathoekwerker op de baan bent? Kan je die rol integreren in je job als je met jongeren omgaat?

Lees verder op kifkif.be