Brihang wint De Nieuwe Lichting van Studio Brussel

28 februari 2014


De West-Vlaamse rapper Brihang wint De Nieuwe Lichting, de prestigieuze muziekwedstrijd waarin Studio Brussel op zoek gaat naar nieuw talent. Gisteravond werd de uitslag bekend gemaakt in een live-uitzending op de jongerenzender, en de naam Brihang kwam als eerste uit de bus. Hiermee wint hij, naast nationale naamsbekendheid, ook showcases in de Ancienne Belgique en op Pukkelpop.

Nieuws ::: Brihang wint De Nieuwe Lichting van Studio Brussel

Uit zevenhonderd inzendingen haalden twintig namen de finale, waarvan er drie als winnaar zouden worden aangeduid. Gedurende een week kon het publiek van Studio Brussel online stemmen op hun favoriet. Daarnaast had een vakjury een stem in de verkiezing van de uiteindelijke laureaten. Even na half zes gisteravond maakten presentatrice Kirsten Lemaire en muzikant Johannes Verschaeve de drie winnaars bekend: naast Brihang vielen ook Amongster en Folie Douce in de prijzen.

De overwinning van Brihang (echte naam: Boudy Verleye) is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen, aangezien hij de enige hiphopartiest in de finale was. Toch hoeft deze uitslag niet helemaal te verbazen. De twintigjarige West-Vlaming werd al eerder opgepikt door onder meer dj Lefto en muzieksite 22tracks.

Eind vorig jaar bracht Brihang zijn EP ‘Periode Jalisco’ uit onder het Gentse label Fake Records, waar ook oa Uberdope en NTREK huisvesten. Op deze EP kon de luisteraar kennis maken met de po√ętische hiphop van Brihang, een aspect dat ook sterk naar voor kwam in zijn door hemzelf geregisseerde videoclips. Dit alles resulteerde de afgelopen zomer in een goedgevulde live-agenda en een sterk groeiende populariteit. Met als orgelpunt nu deze overwinning in De Nieuwe Lichting. Maandag staat Brihang samen met de twee andere finalisten in de AB, en de komende maanden zal hij ongetwijfeld op diverse podia in Vlaanderen te bewonderen zijn.